Skip to navigation Skip to main content

De Königsweg: een koninklijke wandeling aan de voet van de Hochkönig

53545 - De Königsweg: een koninklijke wandeling aan de voet van de Hochkönig (2)

De Oostenrijkse deelstaat Salzburg biedt toegang tot een uitgebreid netwerk vol prachtige wandelroutes. Van kort tot lang en van dagtochten tot meerdaagse wandelingen. De Königsweg is een van die meerdaagse tochten en in dit blog vertellen we je er alles over. Je vindt deze lange-afstandswandeling aan de voet van de Hochkönig, een imposant bergmassief in het hart van Salzburg. Het fijne van deze wandelroute is dat je de etappes ook als losse wandeling kunt lopen. Kies je daarvoor, dan kun je met de bus eenvoudig terug naar het dorp. Een groot deel van deze wandelingen heb ik zelf ook gelopen en ik kan zeggen: het is een absolute aanrader als je hier op vakantie bent!

Königsweg

Duur 27,5 uur
Hoogtemeters 4453 meter klimmen, 4446 meter dalen
Afstand 74,4 km
Ondergrond Bosgrond, bergpad, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

De Königsweg

In de regio Hochkönig kun je heerlijk wandelen. Dé manier om alle mooie plekken hier te ontdekken is via de Königsweg, de lange-afstandswandeling langs de dorpen Maria Alm, Dienten am Hochkönig en Mühlbach am Hochkönig. Wandel je de hele tocht, dan ben je vier dagen onderweg. In totaal heb je dan 74,4 km en 4824 hoogtemeters in de benen en gedurende de hele route kijk je uit op de huisberg van deze regio: de Hochkönig. Lopend van hut naar hut geniet je van de prachtige omgeving en de heerlijke lokale specialiteiten. Je kunt de etappes als enkele dagtocht lopen, maar je kunt er ook een meerdaagse tocht van maken en overnachten in traditionele berghutten. De route vormt een rondje, dus je komt uiteindelijk weer terug bij het punt waar je bent begonnen. En het mooie aan deze wandeltocht is dat je bagage van de ene hut naar de andere gebracht wordt. Dat scheelt weer wat kilo's in de rugzak ;-).

Etappe 1: Maria Alm - Dienten

De eerste etappe van de Königsweg leidt je van Maria Alm naar Dienten, een wandeling van 16,2 km. Onderweg stijg je 1232 meter en daal je 969 meter. Deze etappe begint vrij eenvoudig, je pakt namelijk de Natrunbahn omhoog en vanaf de top van de Natrun wandel je naar Gasthof Jufen. Onderweg kom je langs verschillende interactieve informatiestations, ook leuk voor kinderen! Vanaf Gasthof Jufen loop je richting Hintertal, waarbij je onderweg nog een aantal hutten en gasthofen tegenkomt. In Hintertal begint het vlinderpad, een themapad langs informatiestations die in het teken staat van het leven van de vlinders. Na zo'n 30 minuten kom je bij de Mussbachalm, waar het bospad overgaat in een stenen pad. Je loopt door een bosrijke omgeving en komt steeds hoger, tot het pad weer overgaat in een bospad. De volgende hut die je tegenkomt is de Pichlalm, waar je de, naar mijn mening en die van vele anderen, lekkerste Kaiserschmarrn van de hele regio kunt proberen. Vanaf de hut loop je over groene almen en bospaden en kom je uiteindelijk uit in Dienten am Hochkönig.

53545 - kaiserschmarrn pichlalm onderweg bij de konigsweg (2)
De Kaiserschmarrn bij de Pichlalm worden vers bereid per bestelling. Je moet even geduld hebben, maar wat zijn ze lekker!

Etappe 2: Dienten - Mühlbach

Tijdens de tweede etappe wandel je in zo'n 7 uur naar Mühlbach am Hochkönig. Aan het eind van de dag heb je ruim 22 km afgelegd, waarbij je 668 meter bent gestegen en 867 meter bent afgedaald. Eerst pak je in het centrum van Dienten de bus richting Saalfelden. Je stapt uit bij de halte 'Feltenkapelle', waar je aan de wandeling begint. Je stapt uit bij de halte 'Feltenkapelle', waar je aan de wandeling begint. Het eerste deel van de route loop je over een bergpad met een prachtig uitzicht op de regio. Onderweg wandel je ook hier langs verschillende informatieve stations en bronnen met drinkwater. Na zo'n 6 km kom je de eerste hut tegen, de Erichhütte. Het kan hier wat druk zijn, want de er lopen verschillende (familievriendelijke) routes naartoe en het is het begin van een aantal wandel- en klettersteigroutes aan de voet van de Hochkönig. Voor de Königsweg vervolg je de route richting het Arthurhaus, een vrij vlak en eenvoudig stuk. Pauzeren kun je onderweg bij de Stegmoosalm of de Vierhütten, waar letterlijk vier hutten bij elkaar staan. Bij het Arthurhaus begint het laatste deel van deze etappe: de Mitterberger Erzweg. Een themapad met stations die informatie geven over de kopermijnen en het werk in Mühlbach am Hochkönig.

Etappe 3: Mühlbach - Dienten

De derde etappe van de Königsweg is bijna 14 km lang en brengt je weer terug naar Dienten am Hochkönig. Onderweg stijg je 1239 meter en daal je 1034 meter. Tijdens deze wandeling staat je meteen aan het begin een pittige klim te wachten. Vanuit Mühlbach pak je de Karbachalm Kabinenbahn naar boven, waar je bij de Karbachalm nog even een kopje koffie kunt drinken voor je aan de klim begint. In de eerste 6 km van de route klim je zo'n 1000 hoogtemeters naar de top van de Schneeberg (1921 m). Het is even doorzetten, maar eenmaal boven is het uitzicht het meer dan waard! Bij mooi weer kun je zelfs kilometers ver kijken! Na een pauze bij het kruis op de top vervolg je je route over bospaden en tussen de bosbessenstruiken. Onderweg kom je nog verschillende hutten tegen, maar geniet je vooral van het panorama-uitzicht. Kijk ook niet raar op als je hier koeien op je pad tegenkomt! Wanneer je aan de afdaling naar Dienten begint, kun je nog een korte pauze nemen bij de Bürglalm. Hier kun je ook kiezen of je met de Bürglalmbahn stoeltjeslift naar beneden gaat of het laatste stuk gewoon loopt.

53545 - steile paden konigsweg (2)
Het laatste stuk tot de top gaat over smalle, steile bergpaden.

Etappe 4: Dienten - Maria Alm

De vierde en laatste etappe loopt over 3 bergtoppen van Dienten am Hochkönig weer terug naar Maria Alm. Je begint in het dorp, bij Hotel Hochkönig. Vanaf daar brengt pad 440 je naar de top van de Kirchbühel-heuvel. Eenmaal boven kijkje uit op een schilderachtig tafereel van het pittoreske dorpje met de imposante Hochkönig op de achtergrond. Vanaf de heuvel volgt de route door groene weides en het bos. De eerste hut die je tijdens deze etappe van de Königsweg tegenkomt, is de Sommereralm. Deze heeft echter geen bediening. Heb je wel behoefte aan iets lekkers, dan kun je verderop terecht bij de Lettenalm. Houd er rekening mee dat het ruim 3 uur duurt voordat je de volgende hut tegenkomt, dus zorg dat je genoeg gegeten hebt en voldoende eten en drinken meeneemt. Bij de Lettenalm loop je eerst naar de top van de Klingspitz (1988 m), vervolgens naar de top van de Hochkasern (2017 m) en tot slot de Hundstein (2117 m). Onderweg kijk je uit op Nationaal Park Hohe Tauern en met een beetje mazzel kun je de Großglockner ook nog zien. Bij de Hundstein geniet je van een welverdiende pauze voordat je aan de afdaling naar Maria Alm begint. De laatste etappe is ruim 22 km lang en laat je 1260 meter klimmen en 1525 meter dalen.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.