Skip to navigation Skip to main content

5x mooie huttentochten in Zuid-Tirol

53503 - 5x mooie huttentochten in Zuid-Tirol (3)

Huttentochten in Zuid-Tirol: elke dag van berghut naar berghut wandelen en onderweg de mooiste uitzichten tegenkomen. Van lieflijke almweides tot rotsachtige bergtoppen en van kabbelende riviertjes tot ruige wandelpaden, in Zuid-Tirol kom je ogen tekort. Je bagage draag je met je mee en 's avonds kun je genieten van de gastvrijheid in een knusse berghut. Geniet van de zonsopgang en word 's morgens wakker met een prachtige zonsopgang. De perfecte belevenis voor elke wandelliefhebber! In dit weblog zetten we vijf mooie huttentochten in Zuid-Tirol voor je op een rijtje.

Huttentochten in Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol vind je verschillende mogelijkheden voor huttentochten. Deze tochten duren meestal drie tot zeven dagen, maar je hebt natuurlijk ook langere wandeltochten. Een huttentocht is een fantastische uitdaging voor bergliefhebbers en echte kilometervreters. Onderweg wandel je door het hooggebergte, langs steile rotswanden en ruige pieken en kom je gletsjers, watervallen en bergmeren tegen. Huttentochten in Zuid-Tirol zijn er in verschillende niveaus, van beginner tot gevorderde. Slapen doe je vaak op een slaapzaal, maar soms zijn er ook privé-kamers te boeken. De douches en wc's worden meestal wel gedeeld. Buiten het seizoen kun je meestal gewoon aan komen wandelen, maar in het hoogseizoen is het aan te raden je plekje van te voren te reserveren.

#1. Dolorama-Weg

De Dolorama-Weg is een vierdaagse langeafstandswandeling van de Rodenecker-Lüsner Alm tot aan Lajen. De route is in totaal 61 kilometer lang en elke dag wandel je tussen de vier en zeven uur. Onderweg heb je continu de bijzondere rotsformaties van de Dolomieten in het oog en kun je genieten van de mooiste panorama's. De tocht begint op de lieflijke almweides rond de Rodenecker en Lüsner Alm en loopt langzaam verder richting de ruige rotsformaties van de Aferer en Villnösser Geisler. Het laatste stuk richting Lajen loop je weer door bloemige weilanden. De wandelpaden bestaan bijna alleen maar uit bos- en bergpaden, een enkele keer moet je een stukje over een geasfalteerde weg. De Dolomara-Weg is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie.

#2. Palaronda Trek

Ook de Palaronda Trek behoort tot een van de vierdaagse huttentochten in Zuid-Tirol. Deze trekking loopt dwars door het Pale di San Martino natuurpark en elke dag loop je rond de vier à vijf uur, alleen de laatste dag ben je zes à zeven uur onderweg. De Palaronda Trek is een bijzondere wandeltocht midden in de Dolomieten in Trentino. Doordat de wandelingen niet al te lang zijn, kun je lekker de tijd nemen en onderweg genieten van de fantastische omgeving. Sommige stukken van deze tocht zijn best pittig, maar de meeste wandelpaden zijn niet al te moeilijk en dat maakt de Palaronda Trek geschikt voor de gemiddelde wandelaar met een goede conditie.

#3. Dolomites World Heritage Geotrail

De Dolomites World Heritage Geotrail is met recht een langeafstands-wandeling te noemen. Je bent namelijk tien dagen onderweg en legt ongeveer 170 kilometer af. De trail loopt onder andere door het Rosengarten Massief, de Sextner Dolomieten en natuurpark Drei Zinnen. Vind je tien hele dagen iets te veel van het goede? Dan kun je natuurlijk ook een gedeelte van de tocht lopen. Onderweg kom je allerlei verschillende natuurfenomenen tegen, van helderblauwe bergmeren tot ruige rotsformaties en bloemige almweides. De etappes zijn middelzwaar tot moeilijk, wat de tocht minder geschikt maakt voor beginnende wandelaars. Er zijn onderweg verschillende overnachtingsmogelijkheden in allerlei berghutten.

53503 -  (5)
Bewonder de bijzondere rotsformaties in natuurpark Drei Zinnen

#4. Dolomiti Panorama Trek

De Dolomiti Panorama Trek, ook wel de Dolomiti King Trek genoemd, mag zeker niet ontbreken in dit lijstje met mooie huttentochten in Zuid-Tirol. Het is een zesdaagse huttentocht, waarbij je in totaal ongeveer 75 kilometer aflegt. Ook hier wandel je elke dag tussen de vier en zeven uur. Onderweg kom je langs betoverende bergtoppen, turquoise bergmeertjes en adembenemende uitzichtpunten. Vooral rond zonsondergang zijn de Dolomieten prachtig: de laatste zonnestralen geven de rotspartijen een prachtige rood-oranje kleur, een fenomeen dat ook wel 'Enrosadira' wordt genoemd. De start is in Pozza di Fassa en hier eindig je uiteindelijk ook weer. Deze etappes van deze huttentocht zijn middelzwaar.

#5. Brenta Trek

Als laatste de Brenta Trek, een huttentocht waarbij je kunt kiezen tussen varianten van zes tot meer dagen. De Brenta Dolomieten liggen in het noordoosten van Italië en beschikken over een aantal van de mooiste wandelroutes in de Dolomieten. Tijdens deze wandeltocht rondom de Brenta Dolomieten leg je ongeveer 96 kilometer af en slaap je in berghutten en bivakplaatsen. De trekking bestaat officieel uit 11 etappes en je hebt minimaal zes dagen nodig om deze af te ronden. Ook zijn er zeven andere varianten waarbij je Via Ferrata's of moeilijke passages kunt overslaan. Aangezien het een rondwandeling is, kun je zelf kiezen waar je de Brenta Trek start en eindigt.

53503 -  (7)
's Zomers kun je ook gewoon nog sneeuw vinden in de Brenta Dolomieten!
Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.