Skip to navigation Skip to main content
Oeschinensee 6
© Switzerland Tourism

Er liggen tal van prachtige meren in Zwitserland. Van hoog in de bergen tot beneden in het dal, allemaal stuk voor stuk prachtig. De turquoise en smaragdgroene kleuren van het water, de imposante bergen en de groene omgeving eromheen geven de meren in Zwitserland zelfs een bijna magisch tintje. Op de oevers liggen knusse dorpjes en in en op het water zijn allerlei activiteiten mogelijk. Hieronder zetten we de 10 mooiste meren van Zwitserland voor je op een rijtje.

1. Thunersee

Tussen de plaatsen Thun en Interlaken ligt de Thunersee. Het meer wordt omgeven door de machtige bergen van het Berner Oberland en romantische dorpjes. Als de zon ondergaat valt de schaduw van de piramidevormige berg Niesen op het water, waardoor het geheel een sprookjesachtig plaatje vormt. Vanuit verschillende dorpjes kun je de Eiger, Mönch en de Jungfrau zien, wat het uitzicht nog mooier maakt. Op het water kun je een boottocht maken, rondom het meer zijn tal van wandelwegen te bewandelen en ook is een verkoelende duik mogelijk. En als je hier toch in de buurt bent, breng dan een bezoekje aan de stad Thun.

Weg langs de Thunersee
© Switzerland Tourism / André Meier
Seestrasse langs de Thunersee bij Beatenberg

2. Meer van Genève

Een van de grootste meren van Zwitserland én Europa is het meer van Genève met een oppervlakte van 580 km². Het meer ligt in zowel Frankrijk als Zwitserland en rondom vind je meerdere leuke plaatsen, zoals Genève, Montreux en Lausanne. In de steden vind je tal van bezienswaardigheden, leuke winkels en goede restaurants, heerlijk om een dagje doorheen te struinen. De Franse benaming van het meer is Lac Léman, wat is afgeleid van het Keltische Lam an, oftewel groot water als je het vertaalt. Elke dag varen hier tal van boten onder het meer, waarbij je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een rondvaart of culinaire boottocht.

3. Silsersee

Op een hoogte van 1796 meter ligt de Silsersee, op een plateau boven de Malojapas. Het kraakheldere water wordt omringd door de bergwereld van Graubünden, welke bij windstilte indrukwekkend weerspiegelt in het water. 's Zomers varen hier verschillende veerboten die toeristen van Sils Maria via Chasté, Plaun da Lej en Isola naar Maloja brengen. Gezien het feit dat deze veerboten via een dienstregeling varen, is dit de hoogstgelegen geregelde scheepvaart van Europa.

Bankje aan de Silsersee in Engadin
© Switzerland Tourism / Jan Geerk
Bankje aan de Silsersee in Engadin

4. Brienzersee

Tussen Brienz en Interlaken, niet ver van de Thunersee, ligt de Brienzersee. Dit prachtige turquoisegroene meer maakt de aanblik van het landschap extra bijzonder. De Brienzersee heeft een oppervlakte van bijna 30 km² en langs de oever liggen een aantal strandjes waar je onder andere kunt zwemmen. Daarnaast kun je hier ook prachtig wandelen en is het mogelijk om een boottocht te maken. Een aanrader is om met de boot naar de Giessbach waterval te varen. Deze waterval stort over een lengte van 500 meter in verschillende fases het meer in, wat zorgt voor een spectaculair gezicht.

5. Oeschinensee

Vlak bij het dorp Kandersteg ligt de Oeschinsee. Dit meer ligt op 1578 meter hoogte en wordt gevuld met water uit gletsjerbeekjes die vanaf de 3661 meter hoge Blüemlisalp naar beneden stromen. Ondanks dat het water uit gletsjerbeken komt, loopt 's zomers de temperatuur op tot zo'n 20 graden. Je kunt het meer bereiken via verschillende wandelroutes vanuit Kandersteg en eenmaal boven kun je verschillende activiteiten op het water ondernemen. Zo kun je roeibootjes huren, vissen of een ritje maken in de zomerrodelbaan. Tip: langs het meer liggen een aantal plaatsen waar je zelf een vuurtje mag stoken. Bij de grillshop aan het water kun je speciale grillpakketten kopen met hout, brood, vlees en salade. Zo kun je heerlijk eten aan de Oeschinsee!

Wandelpad bij de Oeschinensee
© Switzerland Tourism

6. Meer van Luzern (Vierwaldstättersee)

De Vierwaldstättersee ligt tegen de stad Luzern aan, midden in Zwitserland. Het meer heeft een oppervlakte van ruim 113 km² en een dagje aan het water is hier perfect te combineren met een bezoek aan de stad. Naast Luzern liggen er nog een aantal andere leuke plaatsen rondom het meer en voor wat ontspanning kun je terecht op een van de stranden. Het water leent zich perfect voor verschillende watersporten en ook is een boottocht meer dan de moeite waard. En ga je daarna Luzern in, bezoek dan de vele bezienswaardigheden, winkeltjes en restaurants.

7. Bodensee

Een van de grootste en mooiste meren van Zwitserland is de Bodensee, oftewel het meer van Konstanz. Dit meer heeft een oppervlakte van 536 km² en ligt niet alleen in Zwitserland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk. Het bestaat eigenlijk uit twee meren, de Obersee en de Untersee, die met elkaar zijn verbonden door de Rijn. De Bodensee is een populaire bestemming voor een vakantie in de bergen én aan het water. In de omgeving liggen leuke plaatsjes, kun je heerlijk vertoeven aan het water en zijn tal van activiteiten te ondernemen. Bovendien liggen er tientallen eilanden in het meer, die ook het bezoeken zeker waard zijn. Daarnaast varen er diverse veerdiensten, waardoor je eenvoudig naar andere plaatsen aan het meer kunt varen.

Photopoint aan de Bodensee in Altnau
© Switzerland Tourism / Mattias Nutt
Photopoint aan de Bodensee in Altnau

8. Lago Bianco

Lago Bianco is een stuwmeer gelegen op 2300 meter hoogte, dat net als de Oeschinsee wordt gevuld door gletsjerbeekjes. De bijzondere kleur van het meer wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid zand in het water. De kleur in combinatie met de omringende bergwereld zorgt voor een prachtig plaatje. Tip: stap in het Italiaanse Tirano in de Bernina Express richting het Zwitserse Chur. Het is een prachtige treinrit en onderweg passeer je het Lago Bianco.

9. Caumasee

De Caumasee is een van de kleinste meren in Zwitserland in dit rijtje. Maar, ook zeker een van de mooiste. Het meer heeft een maximale lengte van 600 meter en een breedte van 300 meter en is prachtig blauw van kleur. Omringd door dennenbossen biedt de Caumasee alle ingrediënten voor een middagje zwemmen en luieren aan het water. 's Zomers heeft het water een temperatuur van ongeveer 24 graden en langs de oevers is het erg ondiep. Ideaal voor kinderen! Daarnaast vind je bij het meer een restaurant waar je kunt lunchen of lekker een ijsje kunt bestellen.

Luchtfoto van de Caumasee
© Switzerland Tourism / Silvan Widmer
De Caumasee bij Flims

10. Meer van Neuchâtel

We sluiten dit lijstje met mooiste meren van Zwitserland met het meer van Neuchâtel. Dit is met een oppervlakte van bijna 218 km² het grootste meer dat volledig in Zwitserland ligt. Het ligt vlak bij het meer van Genève en de bekende plaatsen Neuchâtel en Yverdon-les-Bains. 's Zomers kun je in en op het water allerlei activiteiten doen en prachtig wandelen, maar ook voor een luie stranddag ben je hier aan het juiste adres.

Zomer Auteur2

Over Lucas

Lucas is gek op de bergwereld en alles wat daarbij hoort. Hij houdt van de vele mooie uitzichten, geniet van de natuur en strijkt graag neer op een terras. Met een enorme schnitzel en een biertje voor z'n neus, natuurlijk!