Skip to navigation Skip to main content

10 mooie bergwegen in de Alpen

53322 - 10 mooie bergwegen in de Alpen (2)

Er zijn veel mooie bergwegen in de Alpen. Rijden over deze wegen is voor veel mensen een feestje. Motorrijders genieten van de scherpe haarspeldbochten, wielrenners klimmen meter voor meter omhoog en met de auto is het uitzicht bij elke bocht weer een verassing. Het rijden over een bergweg is ook een leuke manier om de omgeving te verkennen. Vaak kun je onderweg stoppen voor informatie over de route, het uitzicht, een restaurant of een leuke wandeling. In dit weblog heb ik 10 mooie bergwegen in de Alpen op een rijtje gezet.

#1. De Stelviopas – Italië

De Stelviopas is een bekende en zware beklimming in de Giro d’Italia. Dat heeft alles te maken met de lengte en het hoogteverschil van de pas. Niet alleen op de wielrenfiets is dit een geweldige Alpenweg om te rijden, ook met de auto en motor is dat het geval. De route ligt in Zuid-Tirol en loopt van Prato Allo Stelvio naar Bormio. Je bereikt daarbij een maximale hoogte van 2758 meter. Geniet onderweg van prachtige uitzichten en pittige haarspeldbochten.

#2. Berninapas – Italië & Zwitserland

Eén van de bekendste spoortreinen in de Alpen is de Bernina Express. De route is deels opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Het treintje neemt je mee door een prachtig landschap en over eeuwenoude bruggen. Parallel aan deze route ligt de Berninapas. Deze bergweg heeft een lengte van 56 kilometer en bereikt een maximale hoogte van 2328 meter. Geniet onderweg van prachtige uitzichten op onder andere de Morteratschgletsjer.

#3. De Silvretta Hochalpenstraße - Oostenrijk

De Silvretta Hochalpenstraße is een Alpenweg en bergpas. De route verbindt het Paznauntal in Tirol met het Montafon in Vorarlberg en heeft een lengte van 22,3 kilometer. Op 2032 meter ligt het hoogste punt: de Silvretta Bielerhöhe. Om dit punt te kunnen passeren, dient tol betaald te worden. Een aanrader is om hier de auto te parkeren. Geniet van het uitzicht, of kies voor één van de wandelroutes.

53322 -  (4)
De Silvretta Hochalpenstraße

#4. Rossfeldpanoramastraße – Duitsland

De Rossfeldpanoramastraße is een prachtige bergweg in het Duitse Beieren. Met een maximale hoogte van 1570 meter behoort dit zelfs tot één van de hoogste tolwegen van Duitsland. De route heeft een lengte van 15,4 kilometer, voert door de Berchtesgadener Alpen en biedt onderweg uitzichten op Salzburg en Berchtesgaden. Wanneer je het hoogste punt hebt bereikt, kun je de auto parkeren en genieten van een schitterend uitzicht.

#5. De Timmelsjoch Hochalpenstraße – Oostenrijk

Met een maximale hoogte van 2509 meter is de Timmelsjoch Hochalpenstraße één van de hoogste grensovergangen in Oostenrijk. De pas verbindt Sölden in het Ötztal met Meran in Zuid-Tirol. Een route van ongeveer 60 kilometer. Via ruim 60 haarspeldbochten slinger je door het prachtige landschap. Op het traject van Hochgurgl naar Moos (+/- 35 kilometer) moet tol betaald worden. Tip: bezoek ook het motormuseum en restaurant Crosspoint op de pashoogte.

#6. De Grossglockner Hochalpstraße – Oostenrijk

Eén van de meest populaire bergwegen in de Alpen is de Grossglockner Hochalpenstraße. Niet gek, want deze prachtige route voert niet alleen dwars door Nationaal Park Hohe Tauern, maar neemt je ook nog eens mee langs Oostenrijks hoogste berg: de 3798 meter hoge Grossglockner. De route heeft een lengte van 48 kilometer en voert via 36 haarspeldbochten van Bruck am Grossglockner naar Heiligenblut. Het hoogste punt ligt op 2504 meter. Onderweg passeer je 12 tussenstops en ook kom je langs de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Vanaf hier heb je onder andere zicht op de langste gletsjer van Oostenrijk: de Pasterzengletsjer.

53322 -  (6)
De Grossglockner Hochalpenstraße

#7. Col d’Izoard - Frankrijk

De Col d’Izoard is een prachtige en bijzondere bergpas in Frankrijk. De pas ligt in Regionaal Natuurpark du Queyras en de natuur waar je doorheen rijdt heeft iets weg van een maanlandschap: kaal, ruig en met puntige rotsen. De Col d’Izoard is regelmatig onderdeel van de Tour de France en wordt gezien als een loodzware beklimming. De route over de pas start in Briançon en eindigt in Guillestre. Onderweg passeer je een aantal schattige kleine dorpjes en kun je op meerdere punten van het uitzicht genieten.

#8. De Nockalmstrasse – Oostenrijk

Eén van de mooiste Alpenwegen in Karinthië is de Nockalmstrasse. De route heeft een lengte van 35 kilometer en neemt je via 52 haarspeldbochten mee door Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. De weg start in Innerkrems en eindigt in Ebene Reichenau. Bewonder de beroemde ‘Nocky Mountains’ en stop onderweg voor een wandeling of uitzichtpunt.

#9. Col du Galibier - Frankrijk

Via de Col du Télégraphe in het noorden en de Col du Lautaret in het zuiden, worden Saint-Michel-de-Maurienne met Briançon via de Col du Galibier met elkaar verbonden. Een prachtige bergweg van ongeveer 70 kilometer. Net zoals de bovengenoemde Col d’Izoard is ook deze Franse bergpas onderdeel van de Tour de France. Een pittige etappe, omdat deze alleen bereikbaar is via de twee andere cols.

#10. De Furkapas – Zwitserland

De Furkapas is aangelegd tussen 1864 en 1867, maar werd al in de tijd van de Romeinen gebruikt als verbindingsweg tussen Wallis en Uri. Via scherpe haarspeldbochten leidt de weg naar de pashoogte op 2431 meter. Een leuk weetje over deze pashoogte is dat hier de officiële Europese waterscheiding tussen de Middellandse Zee en Noordzee ligt. Geniet onderweg van het prachtige landschap en schitterende uitzichten.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.