Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelroutes in Tirol

53311 - De mooiste wandelroutes in Tirol (2)

Een vakantie in Tirol is niet compleet zonder een van de mooiste wandelroutes te hebben gelopen. De routes in dit prachtige en veelzijdige gebied staan compleet in het teken van indrukwekkende landschappen en adembenemende uitzichten. Van schaduwrijke bossen en heldere bergmeren tot bloemige alpenweides en rotsachtige bergtoppen, je komt ogen tekort. Het aanbod aan wandelroutes is groot en het uitgebreide wandelnetwerk biedt voor elke wandelaar de perfecte route. In dit artikel zetten wij een aantal van de mooiste wandelroutes in Tirol voor je op een rijtje.

Wandelen in Tirol

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde bergbeklimmer, met ongeveer 24.000 kilometer aan wandelpaden vind je zeker een route die bij je past. Voor families zijn er speciale themapaden met speeltuinen en avonturenparken en voor eenieder die op zoek is naar een echte uitdaging zijn er meerdaagse huttentochten, zoals de Ötztal Trek en de Adlerweg. Of je nu een van de mooiste wandelroutes in Tirol loopt of een ander, als je echt iets speciaals wilt meemaken moet je zeker weten een wandeling bij zonsopgang maken. Zorg dat je op de top bent wanneer de eerste zonnestralen de bergtoppen raken en een magische ervaring is gegarandeerd!

#1. Alpenblumenweg Kitzbüheler Horn

Deze bloemrijke wandeling begint bij de Hornbahn I in Kitzbühel. Je begint de dag lekker relaxed, want de eerste 2000 meter ga je met de lift omhoog. Vanaf hier, net onder de toppen van de Kitzbüheler Horn, begint de afdaling richting de alpenbloementuin van de familie Hofer. Hier vind je op 20.000 vierkante meter meer dan 300 plantensoorten vanuit de hele wereld. Zo kan het zijn dat je op 1880 meter hoogte niet alleen bloemen uit de Alpen tegenkomt, maar ook uit de Andes, de Himalaya en de Kaukasus. Deze wandeling kent slechts één lichte klim, van de Lämmerbühlealm naar de Bichalm. Een perfecte wandelroute dus voor beginners en families met kinderen. Wanneer je de wandeling uitdagender wilt maken kun je hem natuurlijk ook andersom lopen, van het dal naar de Kitzbüheler Horn en weer met de lift naar beneden.

Alpenblumenweg Kitzbühler Horn

Duur 5 uur 45 minuten
Hoogtemeters 340 meter klimmen, 1560 meter dalen
Afstand 14,5 km
Ondergrond Almpaden, rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Anton-Renk-Hütte - Fallender Bach

Deze fijne wandeltocht start in Ried im Oberinntal, bij het dalstation van de gondel. Het eerste gedeelte van de wandelroute voert door een schaduwrijk bos, voorbij de dorpjes Hohlenegg en Gfrans. Het laatste stuk naar de Stalanzalm is vrij steil, maar daarna loop je weer over een mooie wandelweg en een matig stijgend bergpad naar de Anton-Renk-Hütte. Vanaf hier loop je in enkele minuten naar de Fallender Bach, een adembenemende waterval op 2260 meter hoogte. Het water klettert hier met veel lawaai 150 meter naar beneden, een bijzonder spektakel. Na deze belevenis loop je via een ander bergpad naar de Zirmesköpfel en vervolgens begint de afdaling over de Fendler Alm naar Sattelklause. Vermoeide benen? Dan kun je gewoon de kabelbaan terug nemen naar Ried.

Anton-Renk-Hütte - Fallender Bach

Duur 8 uur
Hoogtemeters 1495 meter klimmen, 515 meter dalen
Afstand 18,5 km
Ondergrond Almpaden, bospaden, rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Pertisau-Geisalm-Achenkirch

Deze middelzware wandelroute langs de Achensee levert gegarandeerd mooie plaatjes op. Prachtige uitzichtpunten, kleine baaitjes en rotsachtige bergpaden zorgen voor alle ingrediënten voor een mooie wandeling. De wandeling begint bij de parkeerplaats van Achenseeschiffahrt in Pertisau en loopt vervolgens via een breed strandpad richting een in de rotsen uitgehouwen pad naar Gaisalm. Bij de Gaisalm kun je even pauze nemen en genieten van een verfrissend drankje en lokale specialiteiten. Hierna loopt het pad verder over een met trappen uitgerust bergachtig terrein naar Achenkirch. Hier kun je het laatste stuk niet direct langs de oever lopen, maar met een kleine omweg bereik je dan toch de aanlegsteiger van de boten. Hier kun je je wandeling afsluiten met een ritje per boot terug naar het startpunt, of je kunt ervoor kiezen om dezelfde weg terug te nemen.

Pertisau-Geisalm-Achenkirch

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 160 meter klimmen, 160 meter dalen
Afstand 8,8 km
Ondergrond Rotspaden, bospaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
53311 - wandelen achensee (2)
Tijdens het wandelen langs de Achensee kun je genieten van prachtige uitzichten

#4. Kaiserkrone

De Kaiserkrone is een vijfdaagse lange-afstandswandeling en mag zeker niet ontbreken als een van de mooiste wandelroutes in Tirol. De route voert langs het imposante bergmassief van het Kaisergebergte en begint in Going am Wilden Kaiser. De Kaiserkrone is 65 kilometer lang en onderweg kom je de meest betoverende highlights tegen, zoals de Hintersteiner See. Door alpenweides, via bospaden en langs almhutten en kloven kom je steeds weer bij fantastische uitzichtpunten uit. Neem bijvoorbeeld het uitzicht op de hoge rotswanden van de Totenkirchl en de Predigtstuhl en het panorama op de Chiemsee. Onderweg kun je eten en slapen in knusse berghutten, zodat je de volgende dag weer vol energie op pad kunt.

Kaiserkrone

Duur 6 dagen
Hoogtemeters 1500 meter klimmen, 1500 meter dalen
Afstand 65 km
Ondergrond Rotspaden, almpaden, bospaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Riegetal – Großsee – Hochzeiger

Deze rondwandeling door het Riegetal richting de Großsee en de 2650 meter hoge top van de Hochzeiger begint bij het tussenstation van de Hochzeiger Bergbahnen, te bereiken vanuit het dorpje Jerzens. Je loopt door een beschermd natuurgebied met talloze kleurrijke bloemen en als je geluk hebt spot je onderweg ook nog eens bergmarmotten, gemzen en schapen. Vrij aan het begin van de route vind je een deels met kettingen beveiligd pad, de Goaßsteig, waar je geen hoogtevrees voor moet hebben. Na deze klim loop je door een idyllisch dal richting de Großsee, een van de mooiste bergmeren van het Pitztal. Dit is een prachtige plek om even te pauzeren. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde weg terug te nemen, of via een beklimming van de Hohen Gemeindekopf op 2779 meter. Op deze manier doe je er twee uur langer over. De klimroute naar de Hochzeiger is vrij steil, dus ook hier is 'trittsicherheit' voor nodig.

Riegetal – Großsee – Hochzeiger

Duur 5 uur
Hoogtemeters 730 meter klimmen, 720 meter dalen
Afstand 7,3 km
Ondergrond Rotspaden, almpaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
53311 - wandelroutes tirol (2)
Er zijn talloze fijne, maar ook uitdagende wandelingen te maken in Tirol

#6. Streifwandeling

De beroemde Streif-afdaling van de Hahnenkammrennen in Kitzbühel, wie kent hem niet? Deze wandelroute voert vanaf het starthok langs de belangrijkste plaatsen van deze pittige afdaling. De weg naar boven leg je af met de Hahnenkammbahn, tot je op 1635 meter hoogte staat. Hier kun je eerst even genieten van een prachtig uitzicht op de Wilden Kaiser, de Schwarzsee en de Kitzbüheler Horn en daarna begint de wandeling pas echt. Ondanks dat je alleen maar daalt is deze route erg zwaar, vanwege de zeer steile stukken. Trittsicherheit is ook hier essentieel, net als het hebben van geen hoogtevrees. Wanneer dit allemaal geen probleem vormt, is het een fantastische wandeling die je zeker niet mag overslaan wanneer je in de buurt bent. Ook hier geldt: je kunt ook vanuit het dal naar boven lopen en weer terug met de kabelbaan.

Streifwandeling

Duur 2 uur 15 minuten
Hoogtemeters 15 meter klimmen, 880 meter dalen
Afstand 4 km
Ondergrond Almpaden
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.