Großglockner Hochalpenstrasse: 10 feiten en weetjes

Großglockner Hochalpenstrasse

31 maart 2021

door Lucas in Algemeen

De Großglockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk is een van de bekendste bergpassen van de Alpen. Elk jaar komen er vele toeristen, die onderweg naar hun vakantieadres zijn of gewoon als uitstapje. Bezoekers komen hier voor het uitzicht op de Großglockner, maar ook voor de prachtige natuur en leuke uitstapjes onderweg. Komende zomer bestaat de bergpas 86 jaar en daarom zet Indebergen 10 leuke weetjes en feiten over de Großglockner Hochalpenstrasse voor je op een rijtje. 

#1. Bijna 86 jaar oud

De Großglockner Hochalpenstrasse is 47,8 km lang en loopt van Bruck am Großglockner in het Salzburgerland naar Heiligenblut in Karinthië. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat zelfs de Romeinen en Kelten al gebruik maakten van deze bergroute. De huidige bergpas werd echter pas in de dertiger jaren van de 20e eeuw aangelegd. De officiële opening vond plaats op 3 augustus 1935. Vanaf 1930 werkten zo'n 3200 arbeiders aan de zes meter brede weg met 36 haarspeldbochten. Sinds de opening in augustus 1935 en de verbreding van de Großglockner Hochalpenstrasse in de jaren 50, reden zo'n 68 miljoen mensen over deze befaamde route in de Alpen.

#2. Jaarlijks 900.000 bezoekers en 200.000 voertuigen

Ja, dat lees je goed, jaarlijks komen er zo'n 900.000 bezoekers naar de populaire bergpas en dat is niet zo gek ook. Een bezoekje aan de Großglockner Hochalpenstrasse is bij menig bergfanaat favoriet. En eerlijk is eerlijk, als je hier in de buurt op vakantie bent, mag je een ritje over de bergpas ook eigenlijk niet overslaan. Elk jaar rijden er zo'n 200.000 voertuigen over deze bergweg, van auto's tot motoren en campers. En dan zijn de fietsers nog niet eens meegeteld!

#3. Sneeuwruimen op de Großglockner Hochalpenstrasse

In de winter is de Großglockner Hochalpenstrasse niet toegankelijk voor publiek. Dit komt simpelweg omdat er te veel sneeuw valt, waardoor er dagelijks geruimd zou moeten worden. Dit is niet haalbaar én gevaarlijk. Al sinds 1935 start men pas met sneeuwruimen als de lente weer in zicht is. Dit gebeurt met sneeuwschuivers die in drie weken tijd zo'n 700.000 ton sneeuw opruimen. Door de wind en lawines is de sneeuwlaag op sommige plekken wel 10 meter dik! Het opruimen van sneeuw gebeurde vroeger handmatig, maar tegenwoordig kan dit gelukkig met speciale machines. Vanuit Karinthië en het Salzburgerland starten de machines en werken ze naar elkaar toe. Het moment dat ze elkaar bereiken, wordt feestelijk gevierd. De Großglockner Hochalpenstrasse is van begin mei tot eind november open voor publiek.

#4. Alle cijfers op een rij

Lengte: 47,8 km
Hoogste punt: de Edelweißspitze, op 2571 meter hoogte
Aantal haarspeldbochten: 36
Aantal tunnels: 2
Aantal parkeerplaatsen: 35, voor in totaal 3400 auto’s en 100 bussen
Prijs dagkaart personenauto's en campers tot 3500 kg: € 37,50 (€ 27,50 voor elektrische auto's)
Prijs dagkaart motor: € 27,50 (elektronische motoren € 21,-)
Openingstijden: begin mei tot 31 mei van 6.00 uur tot 20.00 uur, van 1 juni tot 31 augustus van 5.30 uur tot 21:00 uur en vanaf 1 september tot begin november van 6.00 uur tot 19.30 uur. Je mag tot 45 min voor sluitingstijd naar binnen.
Maximale hellingsgraad: 14%

#5. Uitzicht op de Großglockner

Met 3798 m is de Großglockner de hoogste berg van Oostenrijk en onderweg heb je een prachtig uitzicht op deze drieduizender. Tenminste, als de top niet in de mist hangt... De Großglockner ligt op de grens van Karinthië en Tirol in Nationaal Park Hohe Tauern. Rondom deze machtige Alpengigant vind je diverse wandelpaden en ook een beklimming is mogelijk. Echter moet je dan wel een ervaren klimmer zijn.

uitzicht op Großglockner
Als je mazzel hebt, is het helder weer en kun je de top van de Großglockner zien!

#6. 12 tussenstops voor vermaak

Een ritje over de Großglockner Hochalpenstrasse betekent zeker niet dat je alleen maar in de auto zit. Onderweg kom je langs 12 Erlebniswelten, met onder andere informatiepunten, musea, speeltuinen, tentoonstellingen en wandelingen. Deze zorgen voor de nodige afwisseling onderweg en zijn leuk voor jong en oud. Ook zijn er genoeg leuke restaurants waar je terecht kunt voor een pauze.

#7. Hoogtepunt: de Pasterze Gletscher

Iets anders om naar uit te kijken tijdens een ritje over de Großglockner Hochalpenstrasse, is de Pasterze Gletscher. Dit is met een lengte van acht kilometer de langste gletsjer van Oostenrijk en de Oostalpen. Jammer genoeg wordt de gletsjer jaarlijks steeds kleiner: elk jaar smelt er zo'n 25 meter aan ijs. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je de gletsjer met eigen ogen zien en er gaan ook verschillende wandelingen heen. Daarnaast is het mogelijk om samen met een gids een wandeling over de gletsjer te maken. Zonder gids het gletsjerijs op gaan kan behoorlijk gevaarlijk zijn!

Uitzicht op Pasterzengletsjer vanaf Großglockner Hochalpenstraße
Uitzicht op de Pasterze Gletscher vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

#8. Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Een ander hoogtepunt onderweg is de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Großglockner en de Pasterze Gletscher. Daarnaast is dit ook het startpunt van verschillende mooie wandelingen in de omgeving. Het is zelfs mogelijk een 9-daagse huttentocht te maken: de Glocknerrunde. Het is een populair punt in de route, maar er zijn meer dan voldoende parkeerplekken. Ook vind je hier een café en een bezoekerscentrum. 

#9. Mascotte MURMI

Een ritje over de Großglockner Hochalpenstrasse is leuk voor bergliefhebbers van alle leeftijden. Zowel vanwege de 12 tussenstops, als door mascotte Alpenmarmot MURMI. De mascotte is een kindervriend en vertelt ze allerlei leuke informatie over de Großglockner en de bergpas. Wil je MURMI ontmoeten? Je vindt hem onder andere bij de vier thematische speeltuinen. Tip: bezoek Wildpark Ferleiten. Dit park ligt aan het begin van de route.

Startpunt Großglockner Hochalpenstraße
Wildpark Ferleiten ligt naast het startpunt van de Großglockner Hochalpenstrasse

#10. Overnachten in de Edelweißhütte

Het hoogste punt van de Großglockner Hochalpenstrasse bevindt zich op de Edelweißspitze, op 2571 meter hoogte. Het is mogelijk om hier te overnachten in de Edelweißhütte. Er zijn diverse soorten kamers beschikbaar, maar aanrader is om te kiezen voor Blokhut Edelweiß en Chalet Edelweiß. Een bijzondere belevenis! Lees hier meer >

Zomervakantie tips