Skip to navigation Skip to main content

Wat is de juiste manier om je rugzak in te pakken?

52345 - Wat is de juiste manier om je rugzak in te pakken? (2)

Wil je zo comfortabel mogelijk lange wandelingen door de bergen maken, dan is het juist inpakken van je rugzak ontzettend belangrijk! De kunst is om het gewicht op een juiste manier te verdelen: de zwaarste spullen plaats je zo dicht mogelijk tegen de rug aan en daaromheen zitten de lichtere items. Bovendien is het handig om de spullen die je vaak nodig hebt in het bovenvak op te bergen en spullen zoals reservekleding stop je onderin je wandelrugzak. In dit weblog leer je de juiste manier om je rugzak in te pakken.

#1. Lichte(re) dingen onderaan

Spullen die je het minst snel nodig zult hebben tijdens je wandeling en die niet al te zwaar zijn, plaats je het best onderin de rugzak. Een extra trui, droge sokken, een regenjas of een slaapzak, dit is er de ideale plaats voor. Heb je daarna nog wat ruimte over, dan kun je er nog overige kleine dingen tussen proppen.

#2. Zware spullen in het hoofdvak

De zware spullen stop je het best in het hoofdvak, zo dicht mogelijk tegen je rug aan. Dit zorgt ervoor dat het grootste gewicht op je heupen valt en je zo comfortabel mogelijk kunt wandelen. Denk bijvoorbeeld aan je voedsel- en watervoorraad die je inwikkelt in een zachte trui, zodat je geen last hebt van een brooddoos die in je rug steekt.

Wat neem je mee in je wandelrugzak?

#3. Losse spullen in het bovenvak

Het bovenvak van je wandelrugzak is ideaal voor kleine losse spullen die je vaak nodig hebt, maar die niet al te veel gewicht meedragen. Een zonnebril, zonnecrème, een wandelkaart, een pakje druivensuiker, je kunt het hier allemaal kwijt. Let op: maak het bovenvak zeker niet te zwaar, want anders komt het zwaartepunt te hoog te liggen.

52345 - wadelrugzak spullen bovenin (2)
Doe spullen die je vaak nodig hebt bovenin je wandelrugzak

Tips voor het inpakken van je wandelrugzak

Naast het juist verdelen van het gewicht, zijn er nog enkele tips die ervoor zorgen dat het dragen van een wandelrugzak net wat comfortabeler wordt. Zorg ervoor dat alle spullen een vaste plek hebben, zodat je alles zo snel mogelijk terug kunt vinden wanneer je het nodig hebt. Hou je eten, drinken en toiletspullen apart zodat er niks kan lekken op de rest van je spullen. Rol je kleren op zodat ze zo min mogelijk plek innemen, maar laat dit je niet motiveren om meer spullen mee te nemen. Hoe minder gewicht je namelijk meesleurt, hoe makkelijker het wandelen zal gaat. Afhankelijk van je conditie wordt aangeraden om maximaal 20 tot 25 procent van je lichaamsgewicht te dragen. Tot slot is de afstelling van je rugzak ook zeker niet onbelangrijk. Stel de banden goed af en zorg dat het meeste gewicht op je heupen valt.

52345 - genieten van het uitzicht met wandelrugzak (2)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.