Skip to navigation Skip to main content

Wat neem je mee in je wandelrugzak?

16385 - Wat neem je mee in je wandelrugzak?

In de bergen is een wandelrugzak onmisbaar. De inhoud van de rugzak hangt af van de lengte van de wandeltocht, maar vaak is deze gevuld met eten, drinken, kleding en allerlei andere spulletjes die je mogelijk nodig hebt. Als je samen een korte wandeling maakt, dan kun je soms zelfs kiezen om er eentje te delen. Ben je nou echt van plan om een aantal dagen in de bergen door te brengen, dan is een grotere wandelrugzak nodig. Je wilt immers spullen voor meerdere dagen meenemen. In dit weblog vertel ik je wat ik in mijn rugzak meeneem als ik de bergen in ga.

Eten en drinken

Tijdens het uitstippelen van de route controleren we ook even of we onderweg een eetgelegenheid tegenkomen. Komen we die tegen, dan checken we vooraf de openingstijden voor de lunch. Daarnaast neem ik voldoende eten mee om de wandeldag normaal door te kunnen komen. Dit neem ik mee:

 • Een thermosfles met thee en water in een hervulbare fles
 • Fruit, vaak bananen
 • Broodjes met iets hartigs zoals speck of salami en met iets zoets zoals Nutella
 • Chocolade
 • Een powerbar voor als je ineens erge trek hebt
 • Een zakje met nootjes voor onszelf of de eekhoorntjes (ongezouten uiteraard)

Kleding

Ik ben zelf een ontzettende koukleum. Ik zorg dus altijd dat ik voldoende kleding aanheb, maar ook dat ik voldoende kleding mee heb voor elk weertype. Ik heb altijd staandaard een wandelbroek aan die ik zowel lang als kort kan dragen. Daarop draag ik een merino wollen shirt met korte of lange mouwen. Daarnaast heb ik de volgende kleding mee:

 • Een fleecetrui of sweater als tweede kledinglaag
 • Een wind- en waterdicht wandeljack da took ademend is (Gore-Tex heeft mijn voorkeur)
 • Een extra droog shirt, zodat ik bij zwaardere wandelingen kan wisselen
Kaiserschmarrn bij een berghut eten in het Ötztal
Zelf eten meenemen is top, maar af en toe lunchen bij een berghut moet ook kunnen!

Overige onderdelen in mijn wandelrugzak

Als je dit lijstje bekijkt, dan lijkt het natuurlijk erg veel. Toch past alles in een gewone daypack (20/25 liter). Op een warme dag komt het wel eens voor dat ik mijn trui of jas aan de rugzak moet knopen. Dit omdat deze dan nogal vol is. Naast kleding en eten neem ik ook de volgende dingen mee:

 • Een wandelkaart van het gebied
 • Een zonnebril
 • Een kleine EHBO kit en blarenpleisters
 • Een paraplu of regenponcho als er regen is voorspeld (anders neem ik de gok)
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem met factor
 • Een Zwitsers zakmes
 • Papieren zakdoekjes
 • Cash, pinpas en legitimatie
 • Een verrekijker
 • Een smartphone met kompas
 • Foto- en/of videocamera

Mee in de wandelrugzak bij overnachting in een berghut

Soms komt het ook voor dat ik een nachtje blijf slapen in een berghut. Als dat zo is, dan neem ik een grotere rugzak mee, omdat het anders allemaal niet past. De volgende items pak ik extra in:

 • Een hutten slaapzak
 • Mini handdoek
 • Tandenborstel en tandpasta
 • Deodorant
 • Een extra thermoshirt
 • Schone wandelsokken en schoon ondergoed
Wandelen door een dorpje in de bergen
Een wandelrugzak is erg handig!

Wat neem jij allemaal mee in je wandelrugzak?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.