Skip to navigation Skip to main content

Bergwandelen: hoe fit moet je zijn?

Bergwandelen Groep

Met een goede basisconditie kun je prima in de bergen gaan wandelen. Hoe langer, hoe verder, hoe hoger en hoe vaker je gaat, des te beter dien je in conditie te zijn. Vergis je niet in bergwandelen! Het is behoorlijk inspannend en ook afdalen kost je de nodige energie. In dit weblog behandelen we hoe fit je moet zijn om te wandelen in de bergen.

Onderschat bergwandelen niet

Wie van plan is om in de bergen te gaan wandelen dient zich goed voor te bereiden. De hoogtemeters en het terrein vergen de nodige eisen van je fysieke conditie. Wanneer je onvoorbereid de bergen intrekt, zal het plezier je snel worden ontnomen, aangezien het dan afzien geblazen is. Bovendien kan dit ook nog eens voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Zorg dat je lichamelijk goed in conditie bent en dat je de juiste spullen meeneemt in je wandelrugzak.

Vorarlberg Kleinwalsertal

Goede conditie en juiste wandelhouding

Wandelen in de bergen is heel wat anders dan in het vlakke Nederland. Je gebruikt spieren waarvan je niet wist dat je ze had, je loopt op een ruige ondergrond en je moet goed opletten waar je wel en niet gaat staan. Tel daar ook nog eens de hoogtemeters bij op en je begrijpt dat je behoorlijk fit moet zijn. Bijna net zo belangrijk als je conditie is een juiste wandeltechniek (tijdens het afdalen). Door je knieën licht te buigen en kleine stappen te nemen komt de druk meer op de spieren te liggen, dan op je gewrichten.

300 hoogtemeters per uur

Wie in de bergen wil gaan wandelen moet 300 hoogtemeters per uur kunnen afleggen. Althans: de meeste wandelingen gaan hiervan uit. Loop je langzamer of minder hoogtemeters per uur, dan is het natuurlijk geen probleem, maar zorg er dan voor dat je voor kortere wandelingen kiest, anders haal je het niet in een dag. Voer daarom eerst een dergelijke test uit, voor je je aan (meerdaagse) wandeltochten (in het hooggebergte) waagt. Hoe hoger je in de bergen gaat wandelen, hoe zwaarder de inspanning vanwege het gebrek aan zuurstof. Met een simpel rekensommetje kun je ook de wandeltijd van een route uitrekenen: vier kilometer per uur wandelen, 300 hoogtemeters per uur stijgen en 500 hoogtemeters per uur dalen. Deel je route op in drie delen en bereken per stuk de wandeltijd. Halveer het kleinste getal en tel deze op bij de grootste. Zo kun je een inschatting maken van de wandeltijd (zonder pauze!).

Bergpad Hooggebergt

Conditie opbouwen voor bergwandelen

Conditie opbouwen voor een wandelvakantie in de bergen hoeft niet heel moeilijk te zijn. Zorg dat je in Nederland al veel kilometers (op diverse ondergronden) hebt gemaakt. Ook kun je bijvoorbeeld gaan fietsen of zwemmen. Uithoudingsvermogen is belangrijk, maar vergeet niet om ook je kracht te trainen. Zorg voor voldoende kracht in de bovenbenen en knieën en een goede rompstabiliteit. 

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.