Skip to navigation Skip to main content

Rheinland-Pfalz: 10 mooie vakantieregio's

Bernkastel Kues Traditionsreicher Weinort Im Moseltal
© Florian Trykowski / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Rheinland-Pfalz is een deelstaat in het westen van Duitsland en ligt relatief dichtbij Nederland. Vanaf Utrecht ben je in een kleine 4 uur rijden in het hart van Rheinland-Pfalz. Ook met de trein is deze deelstaat erg makkelijk bereikbaar. Rheinland-Pfalz biedt maar liefst 10 fijne vakantieregio's met verschillende dorpen, activiteiten en bezienswaardigheden. Lees hieronder meer over de verschillende vakantieregio's van Rheinland-Pfalz.

Een vakantie in Rheinland-Pfalz

De deelstaat Rheinland-Pfalz staat bekend om een aantal dingen, waarbij we beginnen met de 3 w's: wandelen, wijn en wellness! Ontdek de Deutsche Weinstraße, de mooiste wijngaarden en authentieke wijnbars. In Rheinland-Pfalz wordt maar liefst 70% van de Duitse wijnen geproduceerd. Bekende wandeltochten zijn de Westerwald-Steig en de Eifelsteig, beide een vakantie waard. Een dagje ontspannen kan in meer dan 20 spa's, aangesloten bij de Wellness Stars en de Deutschen Wellness Verbandes. Bezienswaardigheden vind je hier ook in overvloed: kastelen langs de Rijn, het prachtige Moezeldal en in de steden Trier, Mainz en Koblenz.

1. Ahrtal

Een van de kleinste vakantieregio's in Rheinland-Pfalz is het Ahrtal. Klein, maar met een zeer veelzijdig natuurbeeld: glooiende heuvels, ruige kliffen, wilde bossen en steile wijngaarden. Het Ahrtal is ook een van de prominentste wijnbouwgebieden van Duitsland voor Spätburgunder (Pinot Noir). Deze regio staat dus niet voor niks bekend als het Spätburgunderparadijs! Wandel over de 35 kilometer lange Rotweinwanderweg en maak kennis met lokale wijnboeren om te proeven en te praten. Liefhebbers van wandelen kunnen zich ook uitleven op de Ahrsteig. Deze ongeveer 100 kilometer lange wandelroute loopt van de bron van de Ahr tot de monding en bestaat uit 7 etappes.

2. Eifel

Een van de bekendste vakantieregio's in Rheinland-Pfalz is de Eifel. Het grootste deel van de Eifel ligt in Duitsland, een kleine deel in België. De hoogste top in de Eifel is de 747 meter hoge Hohe Achte. De Eifel is rijk aan bossen, planten, bloemen en bijzondere vormen (zoals maren), dankzij een vulkaanuitbarsting 13.000 jaar geleden. Het Vulkanpark in de Oost-Eifel biedt tal van mogelijkheden om vulkanisme in de regio te ontdekken en te beleven. De Eifel is uitermate geschikt voor een wandel- of fietsvakantie. Onder andere de 313 km lange Eifelsteig vind je hier. Andere leuke uitjes in de Eifel die je niet mag missen zijn de abdij Maria Laach, de Nürburgring en Burg Eltz.

Wandelaars in de Vulkaneifel
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Wandelen in de Vulkaneifel

3. Hunsrück

Hunsrück ligt centraal in Rheinland-Pfalz en heeft vier duidelijke grenzen: de Rijn in het oosten, de Moezel in het noorden, de Nahe in het zuiden en de Saar in het westen. De hoogste top is de 818 meter hoge Erbeskopf, welke een prachtig uitzicht biedt over de omgeving van Hunsrück en Rheinland-Pfalz. Een bekende wandelroute is de Saar-Hunsrück-Steig. Doordat het gebied van het Nationalpark Hunsrück-Hochwald vrij ingebakerd ligt tussen de vier rivieren, vind je hier veel ongerepte natuur en een gevarieerde flora en fauna. Een must-visit in deze regio is een van de langste hangbruggen van Duitsland, de Geierlay.

Geierlay Hangbrug
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Markierung Auf Dem Saar Hunsrück Steig
© Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH
Wandelaars bij de Burg Grimburg
© Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH
Wandelaars op de Erbeskopf
© Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH
Wandelaars op de Hohenfels bij Kirschweiler
© Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

4. Lahntal

Een grotere vakantieregio in Rheinland-Pfalz is het Lahntal. Dit dal ligt om de gelijknamige rivier de Lahn. Tip voor de zomer: ga kanoën op de rivier! Met 160 vaarbare kilometers is de Lahn een van de populairste kanowandelrivieren van Duitsland. Het Lahntal staat verder vooral bekend om de vele kastelen, kerken, kloosters, kathedralen en het gevarieerde wandellandschap. Ontdek de Lahnwanderweg, welke verschillende bezienswaardigheden met elkaar verbindt. Voor liefhebbers van het fietsen van langere afstanden is de Lahntalradweg (245 km) een absolute aanrader. Toe aan ontspanning en wellness? Bad Ems is een gerenommeerd kuuroord met uitgebreide voorzieningen. 

Het Kursaal gebouw in Bad Ems aan de Lahn
© Herbert Piel / Lahntal Tourismus Verband e. V.
Kursaal in Bad Ems aan de Lahn

5. Moezel

De vakantieregio Moezel is naast de Eifel een bekende in dit lijstje. De rivier de Moezel biedt vele prachtige cruises. Ook kun je hier heerlijk kamperen. Bekijk hier een aantal campings aan de Moezel. Wandelen doe je hier natuurlijk op de Moselsteig, een wandelroute van 365 kilometer lang. Ook voor goede wijnen ben je in de Moezel en in het Moezeldal aan het juiste adres. Langs de oevers van de rivier de Moezel vind je talloze wijngaarden. Tussen de pittoreske wijndorpen vind je veel historische kastelen en ruïnes. Andere aanraders om te bezoeken zijn Trier, de Reichsburg in Cochem en Bernkastel-Kues.

6. Nahe

Nahe is voor liefhebbers van spa & wellness. De drie kuurplaatsen Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein-Ebernburg en Bad Sobernheim bieden de fijnste faciliteiten en thermale bronnen. Kom tot rust in de sauna en dankzij allerlei schoonheidsbehandelingen en massages. Overnacht op een van de wijngaarden in de regio en ga fietsen op de 128 km lange Nahe-Radweg. Een populaire wandelroute in deze omgeving is de Soonwaldsteig. Ook de Felsenkirche in Idar-Obenstein is een hoogtepunt die je niet mag missen in de Nahe. 

De Felsenkirche in Idar-Oberstein
© Eike Dubois / Naheland-Touristik GmbH
De Felsenkirche in Idar-Oberstein

7. Pfalz

Pfalz is de meest zuidelijke vakantieregio in Rheinland-Pfalz. Dit zie je dan ook terug in de vele amandel-, vijgen- en citroenbomen, wijngaarden en bloemen. Natuurpark Pfälzerwald is het grootste aaneengesloten bosgebied in Duitsland en biedt talloze kastelen en het grootste rode zandstenen rotslandschap van Europa. Her en der in Pfalz kun je de leukste wijnevenementen bijwonen. Net zoals in de andere vakantieregio's in Rheinland-Pfalz vind je ook hier vele wandelroutes, fietsroutes en thermen. Op het gebied van cultuur zijn de Dom van Speyer, Reichsburg Trifels en Schloss Hambach stuk voor stuk hoogtepunten.

Wandern Von Hütte Zu Hütte In Der Pfalz
© Dominik Ketz / Pfalz.Touristik e.V.
Der Dom Zu Speyer Ein Welterbe
© Dominik Ketz / Pfalz-Touristik e.V.
Majestätisch Thront Die Reichsburg Trifels Über Dem Pfälzerwald
© Dominik Ketz / Pfalz-Touristik e.V.
Das Hambacher Schloss An Der Deutschen Weinstraße
© Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH
Ausblick Vom Bruderfelsen Vom Rodalber Felsenwanderweg
© Dominik Ketz / Pfalz-Touristik e.V.

8. Rheinhessen

Rheinhessen is weer zo'n regio in Rheinland-Pfalz die echt een must is voor wijnliefhebbers. Combineer wijn met cultuur, wandelen en fietsen tot een onvergetelijke vakantie. De stad Mainz (hoofdstad van Rheinland-Pfalz) en Rheinhessen zijn al jaren onderdeel van een netwerk belangrijke wijnbouwsteden. Rheinhessen is ook echt een regio van cultuur en geschiedenis. De dom van Worms is hier een prachtig voorbeeld van. In Ingelheim vind je de overblijfselen van het keizerlijk paleis van Karel de Grote. Rheinessen staat te boek als 'het land van de 1000 heuvels', dus een voorstelling bij het landschap valt wel te maken.

Uitzichtpunt Rheinterrassenweg
© Rheinhessen-Touristik GmbH / Dominik Ketz
Wandelen op de Rheinterrassenweg bij Nierstein

9. Romantischer Rhein

De naam zegt al genoeg, voor romantiek ga je naar vakantieregio Romantischer Rhein in Rheinland-Pfalz. Ruige rotsen, steile wijngaarden, een prachtig kasteel (de Marksburg) en een brede rivier; dit beeld komt zo uit een sprookjesboek. Veel sprookjes en mythen komen uit de regio. Het Bovenrijndal tussen Koblenz en Bingen am Rhein, in het Duits Oberes Mittelrheintal, is UNESCO werelderfgoed. Mis hier zeker de Lorelei niet, een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn. Een boottocht over de Rijn mag bij een vakantie in de Romantischer Rhein niet ontbreken, net als een bezoek aan de geiser van Andernach. 

Bacharach in het Bovenrijndal
© Dominik Ketz / Rheinhessen-Touristik GmbH
Bacharach in het Bovenrijndal (UNESCO Werelderfgoed)

10. Westerwald

Zoals de naam al verklapt, vind je in Westerwald veel groen. Een van de mooiste plekken is het Nister dal, waar je het recreatiegebied Kroppacher Schweiz vindt. Wandelaars kunnen van klooster naar klooster wandelen. Het Westerwald staat bekend om z'n keramiek, welke je her en der tegenkomt in de vorm van kruiken, tegels, porselein en prachtige kunstwerken. Een bekende lange-afstandswandeling in deze regio, die tot de Top Trails of Germany behoort, is de Westerwaldsteig.

Klettersteig am Hölderstein in het Westerwald
© Dominik Ketz / Westerwald Touristik Service
Klettersteig am Hölderstein in het Westerwald
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.