Skip to navigation Skip to main content
Moezel 2
© Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

De Moezel, Mosel in het Duits en Moselle in het Frans, vindt haar oorsprong op een hoogte van 735 meter in de Franse Vogezen. Vanaf daar stroomt de rivier door naar Luxemburg en Duitsland. Na 544 kilometer mondt de Moezel uit in de Rijn. Als de rivier eenmaal het Duitse plaatsje Trier heeft gepasseerd, volgt er een bochtig traject vol glooiende heuvels, wijngaarden en pittoreske plaatsjes. Dit gedeelte staat beter bekend als het Moezeldal of de Moezelvallei en is de scheiding tussen de Eifel en de Hunsrück. De regio is niet alleen geschikt voor actieve vakantiegangers, maar ook voor Bourgondiërs en rustzoekers.

Ontdek de eeuwenoude wijncultuur van de Moezel

Wijn is een belangrijk onderdeel van de cultuur van het Moezelgebied. Van welke richting je de regio ook binnenkomt, je wordt altijd verwelkomt door wijngaarden. Daartussen liggen zo'n 125 schattige wijndorpjes waar duizenden wijnboeren hun druiven verzorgen en wijn produceren. De wijncultuur van de Moezel gaat terug naar de tijd van de Romeinen en de Kelten en is daarmee de oudste van Duitsland. Sporen daarvan kom je nog vaak genoeg tegen in het landschap. Langs de rivier liggen meerdere eeuwenoude huizen, kastelen en burchten.

Mosel 2
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz

Wijnproeverijen en wijnfeesten

De Moezelwijnen zijn wereldberoemd en danken hun karakteriserende smaken aan het klimaat en de vruchtbare bodem. Omdat de meeste wijnranken groeien op de steile hellingen, wordt het werk met de hand verricht en komen er geen landbouwvoertuigen aan te pas. Bij wijnboeren en speciale wijncafés kun je terecht voor proeverijen. Is dat bij een Straußwirtschaft, dan is die proeverij in combinatie met het proeven van lokale specialiteiten en gerechten. Daarnaast heeft ieder dorp, groot of klein, een eigen wijnfeest. Tijdens een wijnfeest leer je van alles over het wijn maken, maak je kennis met de bijzondere cultuur, proef je de lekkerste wijnen en geniet je van lokale gerechten en specialiteiten. 

Een wandelvakantie in het Moezeldal

Het glooiende landschap rondom de Moezel biedt uitgebreide wandelmogelijkheden voor alle niveaus. De wandelingen nemen je mee langs de rivier en door de pittoreske en historische plaatsjes. Niet alleen kun je mooie dagtochten maken, maar ook lange afstandswandelingen. Een tip is de Moselsteig. Op de grens met Luxemburg en Frankrijk ligt het Duitse plaatsje Perl. Dit plaatsje is het startpunt van deze 365 kilometer lange wandeling. In 24 etappes wordt je meegenomen door het landschap van de Moezel en eindig je in de stad Koblenz. Langs de route passeer je allerlei schattige dorpjes waar je kunt pauzeren of overnachten. 

Moezel 4
© Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Kamperen langs de Moezel

Langs de Moezel liggen meerdere campings en camperplaatsen. Je kunt daarbij kiezen tussen grote campings geschikt voor families met kinderen of kleine verscholen campings, ideaal voor rustzoekers. De prijs/kwaliteitsverhouding is bij elke camping prima in orde, de campingplaatsen zijn veilig en de sanitaire voorzieningen netjes en schoon. De meeste campingplaatsen bieden uitzicht op de rivier of liggen er zelfs vlak naast. Tips voor campings zijn: camping Holländischer Hof, Family Camping (Mesenich), KNAUS Campingpark Burgen/Mosel en camping Bären-Camp.

Een cruise over de Moezel en de Rijn

De Moezel kun je niet alleen vanaf het vasteland verkennen, maar ook vanaf het water. Het landschap is prachtig en biedt een compleet ander perspectief vanaf de boot. Daarnaast is het ideaal als je iets minder mobiel bent, maar toch alles wilt zien. Tui biedt zo'n cruise aan. Daarbij vaar je niet alleen over de Moezel, maar ook over de Rijn. Tussendoor is er voldoende tijd om het schip te verlaten en de romantische plaatsjes, wijngaarden en historische overblijfselen te ontdekken.

Moezel 3
© Marco Rothbrust / Tourist-Information Sonnige Untermosel

Tips voor bezienswaardigheden

Het Moezelgebied heeft een rijke historie waarin de Kelten, Romeinen, Franken en Germanen een belangrijke rol hebben gespeeld. Stuk voor stuk hebben deze volkeren hun sporen achtergelaten en de meeste daarvan zijn nog steeds zichtbaar. Er staan veel eeuwenoude kastelen en burchten langs- of in de buurt van de Moezel, zoals Rijksburcht Cochem, Burg Pyrmont, Burg Eltz en Burg Thurant in Alken. Ook zijn er tal van musea te vinden. Tips zijn: het poppen/speelgoedmuseum in het Machern klooster in Bernkastel-Wehlen, wijnmuseum Schlagkamp in Senheim en de historische mosterdmolen in Cochem.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.