Skip to navigation Skip to main content
Secret Dolomites Val Gardena
© Dolomites Val Gardena Marketing

Het voorjaar is in de bergen de periode van de contrasten. De ene dag is het prachtig zonnig weer, de volgende dag valt er sneeuw en lijkt het alsof de winter is teruggekeerd. De natuur rondom Val Gardena (Gröden) in de Italiaanse Dolomieten toont zich net zo eigenzinnig: op de bergtoppen van de Dolomieten ligt sneeuw terwijl in de dalen de alpenweides alweer vol bloemen staan. Juist deze contrasten zorgen ervoor, dat het in het voorjaar zo bijzonder is om een trip naar Val Gardena te maken.

De natuur komt tot leven

Door de langere dagen en hogere temperaturen komt de natuur tot leven. Er ontstaan als bij toverslag smeltwatermeertjes, bergbeken worden breder, watervallen komen op volle kracht. Donkere wolken worden afgewisseld met helderblauwe lucht. En ondertussen vliegen vogels en insecten op de bloeiende alpenweides rond. Het voorjaar is een belangrijke tijd van hoop, een periode waarin men in de Dolomieten uitkijkt naar de zomer en hoopvol is, dat dit jaar de oogst gunstig zal zijn. Niet voor niets zijn de kleuren van de regionale vlag hier blauw als de hemel, wit als de sneeuw en groen als de weides en bossen.

Lente in Val Gardena
© Dolomites Val Gardena Marketing

Natuurjuweeltjes die je niet wilt missen

In Val Gardena wordt het voorjaar gevierd met een speciaal activiteitenprogramma. Onder de naam Secret Dolomites worden van 13 mei tot 23 juni 2023 wandelingen aangeboden die naar bijzondere stukjes natuur voeren, die slechts kortstondig te zien zijn. Wees erbij en mis ze niet!

Het mystieke meer "Lech de Ciampedel"

Zo groen als jade schittert dit meer van smeltwater, als in de vroege mogen de zonnestralen over het ongerepte Langental bij Wolkenstein strijken. Het meertje is er echter maar een paar weken, daarna lost ‘ie op in het niets. De wandeling er naartoe is 7 km lang en gaat door het ‘Canyondal’ naar de met bloemen bezaaide bergweide ‘Pra da rì’.

  • Details: iedere vrijdag in mei.
  • Start met gids om 08:00 uur bij het Active & Event Büro Wolkenstein.
  • Aanmelden via de lokale VVV.
Lech de Ciampedel te Val in Val Gardena
© Dolomites Val Gardena Marketing
Lech de Ciampedel te Val in Val Gardena

De mystieke postroute "L Troi dala Posta mistich"

De postroute is een oud wandelpad door het bos en over almweides. De lokale bevolking houdt dit pad liever geheim want het is er adembenemend mooi en mystiek en dat willen ze graag zo houden. Op de 5 km lange route is de lucht zwaar van de bloemengeur en hoor je alleen maar fluitende vogels. Het pad gaat door ongerepte natuur en het licht- en schaduwspel van de zonnestralen op de met mos begroeide bosbodem geeft er een sprookjesachtige sfeer aan.

  • Details: iedere woensdag in mei.
  • Start met gids om 14:00 uur bij de Tourismusverein St. Ulrich.
  • Aanmelden via de lokale VVV.
L Troi dala Posta mistich in Val Gardena
© Dolomites Val Gardena Marketing
Op de oude postroute L Troi dala Posta mistich

Zin in een voorjaarstrip naar Val Gardena?

De VVV van Val Gardena heeft een overzicht van alle beschikbare accommodaties, of je nu voor een luxe hotel, een vakantieappartement of een bed & breakfast kiest. Vaak bieden de accommodaties extra diensten of gratis extra’s, dus het loont de moeite om hier te kijken.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.