Skip to navigation Skip to main content

Europa’s eerste rolstoeltoegankelijke zipline geopend in Reutte

Dragonfly
© Marketingkreisel / Corina-Wagner

Dankzij de ‘Dragon Fly’ in Reutte is het nu ook voor rolstoelgebruikers mogelijk om af te dalen met een zipline. De eerste rolstoelvriendelijke zipline van Europa maakt gebruik van een speciale zitschaal van stof. Afgelopen zondag werd de zipline officieel geopend en de reacties waren louter positief!

Barrièrevrije zipline

“Iedereen kan nu dit vrije gevoel genieten”, zegt ‘Dragon Fly’ eigenaar Christoph Lang in de Tiroler Tageszeitung. In samenwerking met de fabrikant en Bernhard Gruber, die zich al jaren inzet voor toegankelijkheid in de regio, is een methode ontwikkeld om rolstoelgebruikers het ultieme gevoel van vrijheid te laten ervaren. Dit heeft geleid tot de allereerste rolstoeltoegankelijke zipline van Europa in de Burgenwelt Ehrenberg bij Reutte. “Rolstoelgebruikers kunnen de lift Ehrenberg Liner nemen richting het startplatform en zonder vooraanmelding van een vlucht genieten”, aldus Lang.

600 meter lange zipline

Bernhard Gruber liet afgelopen weekend de kans niet voorbijgaan om deze adrenalinestoot te ervaren. “Het is een droom, omdat je als rolstoelgebruiker iets kunt doen waar je al lang niet meer in geloofde”, zegt Gruber, die de 600 meter lange vlucht boven de boomtoppen van de Ehrenberger Klause beschrijft. Deze ervaring is nu mogelijk dankzij een speciale zitschaal van stof. Gruber: “Deze trek je aan terwijl je in een rolstoel zit. Het heeft twee lussen voor schouders en benen en twee borstbanden. Vervolgens word je met een kraanarm in de kabelkatrollen gehaakt. Je zit heerlijk comfortabel en het werkt perfect.”

Toegankelijkheid Burgenwelt Ehrenberg

Bij Burgenwelt Ehrenberg, ooit het grootste verdedigingswerk in Noord-Tirol en nu een populaire bezienswaardigheid, staat toegankelijkheid al jaren hoog op de agenda. De vesting en bijbehorende attracties, zoals de Highline 179 hangbrug, moeten indien mogelijk voor alle bezoekers toegankelijk zijn. “Nu is de 'DragonFly' toegevoegd aan het Burgenwelt-aanbod", zegt algemeen directeur Armin Walch. Op een plek als deze is toegankelijkheid geen vanzelfsprekendheid. Het kasteel is ooit ontworpen om het zo lastig mogelijk te maken om deze te betreden.

Van bolwerk naar barrièrevrijheid

Sinds kort is er ook een invalidentoilet in restaurant Salzstadl. Verder werd hier een deel van het terras afgebroken, werd de keuken uitgebreid en werd er een extra ruimte gecreëerd voor kleinere feesten of vergaderingen. Ook werd geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Direct naast de Salzstadl werden 22 nieuwe, overdekte fietsenstallingen gebouwd, inclusief reparatiestations en oplaadmogelijkheden voor e-bikes. Walch: “Dat was dringend nodig. Jaarlijks komen hier tussen de 40.000 en 50.000 fietsers langs die onderweg zijn op de Via Claudia Augusta .”

Logo_IDB_nl

Over Redactie

De redactie van In de bergen voorziet je dagelijks van de laatste informatie op het gebied van vakantie in de bergen. Het team bestaat uit redacteuren met veel bergervaring en een passie voor, je raadt het al, de bergen.