Skip to navigation Skip to main content

Alleen op pad in de bergen: 13 tips om solo te wandelen

Wandelen Achental

Wandelen in de bergen brengt altijd risico’s met zich mee, zeker wanneer je besluit alleen op pad te gaan. Over het algemeen wordt dan ook aangeraden om niet alleen te gaan wandelen in de bergen. Toch kan solo wandelen heel fijn zijn, maar weeg de risico’s goed af en neem voorzorgsmaatregelen, zodat alleen wandelen zo veilig mogelijk is. In dit blog geef ik je 13 tips wanneer je alleen gaat wandelen in de bergen.

Waarom zou je alleen gaan wandelen in de bergen?

Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom je een keer alleen de bergen in trekt voor een wandeling. Misschien hebben je vakantiegenoten geen zin, ben je alleen op vakantie of vind je het juist fijn om alleen onderweg te zijn in de bergen. Wanneer je alleen bent geniet je wellicht nóg meer van de natuur en kom je lekker tot jezelf. Persoonlijk vind ik het ook fijn om alleen op pad te zijn in de bergen, het is alsof je je nog kleiner voelt in dat enorme berglandschap en het voelt goed om alleen die bergen te trotseren.

Alpenüberquerung
© Spalder Media Group
In je eentje geniet je misschien nog meer van die waanzinnig mooie omgeving

Risico’s van solo wandelen

Aan bergwandelen kleven altijd bepaalde risico’s en deze worden eigenlijk versterkt wanneer je besluit in je eentje te gaan. Weeg daarom de risico’s van tevoren goed af en neem voorzorgmaatregelen om je solotocht zo veilig mogelijk te maken.

  • Verdwalen: het kan zomaar gebeuren dat je van je route afwijkt en op het verkeerde pad belandt. Niet handig, zeker niet als er niemand is om hulp te bieden.
  • Het weer: regen is nog wel oké, maar mist of onweer is niet prettig in de bergen.
  • Blessure of letsel: vallen, struikelen of je enkel verzwikken tijdens een wandeltocht wil je liever niet meemaken, zeker niet wanneer je alleen op pad bent.
  • Geen bereik met je mobiel: er zijn genoeg plekken in de bergen waar je mobiele telefoon geen bereik meer heeft. Kun jij je dan nog redden?

Tips wanneer je alleen gaat wandelen in de bergen

Zoals gezegd zijn er altijd risico’s wanneer je onderweg bent in de bergen. Om de risico’s voor een solowandeling zo klein mogelijk te houden en je veiligheid te verhogen, hebben we hieronder een aantal belangrijke tips voor je opgesomd.

1. Laat weten waar je heengaat en wanneer

Deel je plannen voor de solowandeling altijd met een of meerdere achterblijvers. Dit kan de hoteleigenaar, een berghuteigenaar zijn of iemand die thuis is zijn. Vertel welke route je wilt gaat lopen, hoe laat je gaat vertrekken en hoe lang je verwacht erover te gaan doen. Zo kunnen zij eventueel alarm slaan, wanneer je niet (op tijd) terugkomt. Ook kun je afspreken af en toe iets van je te laten horen, mits je natuurlijk bereik hebt met je mobiele telefoon.

2. Overschat jezelf niet en kies een niet al te moeilijke tocht

Hoe ervaren je ook bent in de bergen, kies niet voor de meest moeilijke tour. Je kunt beter een iets gemakkelijkere route kiezen dan waarvoor je wellicht zou gaan als je samen op pad bent met anderen. Op die manier voel je je zekerder onderweg en kun je meer genieten.

3. Bouw je solowandelingen langzaam op

Heb je eenmaal een iets gemakkelijkere tocht goed doorstaan in je eentje, dan kun je stap voor stap een niveau hoger gaan. Verder, langer en meer hoogtemeters maken. Wanneer je meer ervaring hebt, bouw je vanzelf meer zelfvertrouwen op. Maar blijf altijd bescheiden en overschat jezelf niet. Begin zeker niet meteen aan een huttentocht in je eentje!

Wandern 2
© Spalder Media Group
Neem geen grote risico's wanneer je alleen op pad bent

4. Telefoon en powerbank

Vergeet uiteraard niet je mobiele telefoon mee te nemen en zorg ervoor dat deze helemaal opgeladen is. Ook is het verstandig nog een powerbank mee te nemen, zodat je indien nodig de telefoon weer kunt opladen. Wanneer je bereik hebt in het gebied waar je alleen aan het wandelen bent, is je telefoon misschien wel je belangrijkste hulp- en redmiddel.

5. Kies een populaire wandelroute

Zeker wanneer je nog nooit alleen hebt gewandeld, is het fijn als je onderweg wat mensen tegenkomt. Zo heb je eventueel wat aanspraak en kunnen anderen jou hulp bieden mocht dit nodig zijn. In vakanties en weekenden is het sowieso wat drukker op veel wandelwegen en kies je voor een populaire route, dan loop je vaak niet helemaal alleen.

6. Neem voldoende eten en drinken mee

Net als altijd, is het ook wanneer je alleen op pad bent belangrijk dat je voldoende eten en drinken in je wandelrugzak hebt. Je kunt niet terugvallen op die energyreep van je reisgenoot, dus neem zelf wat extra’s mee. Mocht je onverhoopt toch langer onderweg zijn of moeten wachten op hulp dan is het fijn als je voldoende eten en drinken hebt. Niets is vervelender dan honger of dorst hebben, helemaal als je alleen bent.

7. De juiste uitrusting en EHBO-set

De inhoud van de wandelrugzak moet natuurlijk altijd in orde zijn, maar dit is nog belangrijker wanneer je alleen gaat wandelen. Zorg voor voldoende kleding, die waterdichte wandeljas en vergeet zeker je EHBO-kit niet mee te nemen. Neem eventueel ook een reddingsdeken mee. Mocht je geblesseerd raken dan heb je minder kans op onderkoeling.

8. Sla het nummer van de bergredding op in je telefoon

Wanneer je hulp nodig hebt, kun je altijd 112 bellen. Maar nog beter is om direct de bergredding te bellen. Sla dus vooraf het nummer op in je telefoon. In Oostenrijk is dit 140 of in Zwitserland +41 333 333 333 (1414 met een Zwitserse telefoon). In Italië en Duitsland kun je hulp inroepen via 112.

9. Bekijk het weerbericht en houd het weer goed in de gaten gedurende de dag

Wanneer je de bergen in gaat is het altijd belangrijk vooraf het weerbericht te lezen. Is er kans op onweer of blijft het de hele dag (waarschijnlijk) stabiel weer? Ook tijdens het wandelen is het belangrijk af en toe goed naar de lucht te kijken of er een weersverandering aan zit te komen, want dat kan razendsnel gaan in de bergen. En twijfel je? Keer dan om en ga terug naar het dal. Zeker wanneer je alleen op pad bent in de bergen.

Wandelkaart Lezen
© Spalder Media Group
Vergeet nooit je wandelkaart wanneer je alleen aan het wandelen bent

10. Wandelkaart en kompas of GPS

Wanneer je geen bereik hebt met je telefoon, word je al snel teruggeworpen op een wandelkaart en GPS. Heeft ook je GPS geen ontvangst, dan kan het ‘ouderwetse’ kompas altijd uitkomst bieden. Neem deze dus mee wanneer je alleen gaat wandelen.

11. Blijf op de wandelroute en vertrek op tijd

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar blijf altijd op de wandelpaden wanneer je alleen op pad bent in de bergen. Zo verklein je de kans om te verdwalen en het is natuurlijk veel beter voor de natuur. Vertrek op tijd in de ochtend, zodat je niet aan het einde van de dag in tijdsnood komt om voor die onweersbui of om voor het donker terug te zijn in het dal.

12. Vertrouw op je onderbuikgevoel

Hoewel wij het inmiddels niet meer zo gewend zijn misschien, is het ook altijd aan te raden om te vertrouwen op je intuïtie of onderbuikgevoel. Voelt iets niet goed of heb je twijfels? Doe het dan niet , keer om of kies een andere route.

Wandelen Wimmertal
Zo'n breed pad door een dal is een prima begin wanneer je voor het eerst alleen gaat wandelen

13. Geniet!

Het is duidelijk: wanneer je alleen gaat wandelen moet je aan heel veel dingen denken. Maar ben je onderweg, vergeet vooral dan niet te genieten! Veel plezier!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.