Skip to navigation Skip to main content

Ledromeer: het kleine, mooie zusje van het Gardameer

Ledromeer 1
© Unsplash / Rodolfo Bellato

Het Ledromeer bevindt zich op slechts 15 autominuten vanaf het Gardameer, maar je bevindt je hier in een totaal andere omgeving. Het heldere Ledromeer ligt ingebed tussen hoge stoere bergen. Op het water kun je diverse watersporten uitoefenen, de omgeving leent zich uitstekend voor lange wandeltochten en er zijn uitdagende mountainbiketrails. Het ligt ruim 600 meter hoger dan het Gardameer en hierdoor is de temperatuur er in de zomer een stuk aangenamer. Langs het meer liggen diverse campings, deze zijn allemaal vrij kleinschalig en perfect voor een afwisselende familievakantie.

Ledromeer: één van de mooiste meren van Trentino

Het turquoise Ledromeer staat bekend als één van de mooiste en schoonste meren van Trentino. Het is zo’n 3 km lang en 800 meter breed. Rondom het meer liggen een viertal dorpjes: Molina di Ledro, Mezzolago, Pieve di Ledro en Pur. Het zijn allemaal kleine Italiaanse dorpjes die nog niet overlopen zijn met toeristen. Wellicht zijn ze minder sfeervol dan bijvoorbeeld het nabijgelegen Riva del Garda, maar bezoekers van het Ledromeer genieten vooral van de rust, de mooie uitzichten en de activiteiten die je in de omgeving kunt ondernemen. Uiteraard bieden de dorpjes wel de nodige bars, restaurants en - onmisbaar in Italië - gelateria’s.

Watersport op het Ledromeer

Ook qua watersport is het Ledromeer het kleine zusje van het Gardameer. Terwijl er ’s middags op het Gardameer vaak een pittige wind ‘Ora’ staat, blijft het op het Ledromeer een stuk rustiger. Ideale omstandigheden voor een relaxte tocht op een zeilboot, kano of surfplank. Er zijn een aantal plekken waar je boten, kano’s, waterfietsen en surfplanken kunt huren. Rondom het meer zijn diverse stranden waar het prettig vertoeven is op een zomerse dag. De vier campings liggen direct aan of vlakbij het water, wat voor families ideaal is. Terwijl de kids zich in en op het water vermaken met landgenootjes (er komen jaarlijks veel Nederlandse families naar het Ledromeer), kun jij lekker genieten van een mooi boek in de Italiaanse zon.

Ledromeer 2
© Pixabay

Wandelen in de buurt van het Ledromeer

De omgeving van het Ledromeer nodigt uit tot het maken van mooie wandelingen. Je kunt kiezen uit een rustige wandeling in het dal of langs het meer, of om de bergen in te trekken. Er ligt een uitgebreid wandelnetwerk in de bergen rondom het Ledromeer. Een aanrader is de wandeling naar het kerkje van San Giovanni. Vanaf dit punt heb je een waanzinnig uitzicht over zowel het Ledrodal als het Gardameer. De wandeling start in het kleine dorpje Biacesa en vanuit hier volg je het pad nummer 417. Na het kerkje gaat de tocht door via een Via Ferrata route naar Cima Rocca.

Mountainbiken bij het Ledromeer

Het Ledrodal wordt gezien als mountainbike mekka. Een gemakkelijke tocht leidt helemaal rond het meer. Een prima tour voor de eerste meters op de mountainbike of om even warm te rijden. Via de Ponale route is het Gardameer bereiken, maar pas op: je daalt eerst de nodige meter af en daarna moet je in ongeveer 1,5 uur terug klimmen naar het Ledrodal. De meest beruchte en uitdagende tocht loopt naar Tremalzo, een bijna 1700 meter hoog gelegen pas. Wil je de klim niet zelf maken, dan kun je ook een ‘bikeshuttle’ naar boven nemen en vervolgens downhill gaan. Maar pas op: dit is geen tocht voor beginners. Techniek en ervaring zijn hier belangrijk, evenals geen angst hebben voor steile afdalingen.

Ledromeer 3
© Unsplash / ALDO DE PASCALE

Een echte familiebestemming

Mede dankzij de fijne campings rondom het meer is het Ledrodal een echte familiebestemming. Er zijn voldoende mogelijkheden voor leuke uitstapjes. Zo liggen in de Ampola vallei diverse canyoning routes. Canyoning is een spectaculaire bergsport waarbij je afdaalt in een kloof, voornamelijk door het water. Onderweg glijd je van natuurlijk glijbanen, maak je spannende sprongen en moet je abseilen. Een soort natuurlijk pretpark waar de hele familie enorm veel plezier aan beleeft. Ook zijn er prima routes voor een wandel- of mountainbiketocht met het hele gezin.

Wist je dat

  • Er in Molina di Ledro nog paalwoningen staan uit de bronzen tijd die opgenomen zijn in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt hier ook in overnachten.
  • Mezzolago betekent ‘halverwege het meer’. En zoals je al zult vermoeden ligt dit dorpje met een sfeervol centrum ook halverwege het Ledromeer.
  • Het Ampolameer ook in de Ledrovallei ligt en een beschermd natuurgebied is.
  • Er bier gebrouwen wordt in het Ledrodal met het water uit plaatselijke bronnen.
  • Je op veel plekken simpele en overheerlijke plaatselijke specialiteiten kunt eten, zoals bij Osteria Dei Magasi in Biacesa.

Vakantie Ledromeer boeken:

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.