Skip to navigation Skip to main content

8 redenen om een keer in de winter naar de Alpen te gaan

Besneeuwd Dorp

Jij bent waarschijnlijk net zo dol op bergen als wij, maar ga jij ook wel eens in de winter naar onze geliefde Alpen? Op Indebergen richten we ons met name op zomervakanties in de bergen. Natuurlijk is er een groot deel van onze bezoekers die het ook tijdens de wintermaanden wel eens hogerop zoekt in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland. Maar ik weet zeker dat er ook mensen zijn die de Alpen heel goed kennen in de zomer, maar ze nog nooit hebben gezien in de winter. Voor hen is dit artikel. Dit zijn de redenen waarom je echt een keer naar de Alpen moet in de winter!

1. Witte bergen zijn magisch

Laat ik voorop stellen dat ik de Alpen prachtig vind in elk jaargetijde. Maar als ze bedekt zijn met een laag maagdelijk witte sneeuw, dan is dit pas echt magisch en sprookjesachtig. Vooral als de witte bergen dan ook nog eens afsteken tegen een strakblauwe lucht.

Met sneeuw bedekte bomen in de bergen

2. De geluiden zijn anders

Sneeuw heeft een isolerende werking. Dit merk je heel goed als je in de winter in de bergen bent. De geluiden zijn anders, meer gedempt en misschien zelfs een beetje rustiger. Sommige dieren houden een winterslaap en anderen hoor je juist heel goed.

3. Winterwandelen is geweldig

In de winter is de wandelervaring heel anders dan in de zomer. De mogelijkheden zijn beperkter, omdat veel wandelpaden ondergesneeuwd zijn. Echter worden er ook veel speciale winterwandelpaden aangelegd, waar je heerlijk door het winterse landschap loopt. Ook leuk: een wandeling met speciale sneeuwschoenen.

Winterwandelen (1)
© Spalder Media Group

4. Iedereen kan leren skiën

De populairste activiteit in de winter is natuurlijk skiën. En hoewel veel mensen denken dat je dit op jonge leeftijd moet leren, valt dat eigenlijk reuze mee. Er zijn heel veel succesverhalen van actievelingen die op hun 40e, 50e of zelfs 60e voor het eerst op de ski’s staan.

5. Berghutten zijn heel gezellig in de winter

De berghutten die in de zomer al knus en gezellig zijn, krijgen in de winter nog iets extra’s. Een dikke laag sneeuw op het dak en een brandend haardvuurtje maken dat warme chocolademelk met slagroom of een Tiroler Gröstl wel heel goed smaakt na een wandeling.

Terras van berghut in de winter

6. Maak een winterse stedentrip

Geen zin om te leren skiën of om andere winteractiviteiten te ondernemen? Ook een winterse stedentrip naar een stad in de Alpen is beslist de moeite waard. Struin door de authentieke straten en geniet van de gezellige sfeer, met op de achtergrond een prachtig berglandschap. Innsbruck, Salzburg, Bern, Freiburg, Annecy zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. 

7. Langlaufen door een prachtige winterwereld

Houd je van de rust en de natuur, dan is langlaufen in de winter jouw sport. Op smalle ski’s leg je een parcours af dat duidelijk is aangegeven. De zogenaamde loipes leiden door bossen en over alpenweides. Naast genieten van de natuur is de sport ook nog eens heel goed voor je conditie en vrij snel te leren.

Langlaufen klassiek

8. De kou is heel anders dan in Nederland

Bij winter in de Alpen denk je misschien al snel: ‘Brrr, wat koud’, zeker als je de temperaturen ziet. Maar de lucht in de Alpen is in de winter vaak erg droog, waardoor het veel minder koud aanvoelt. Bovendien schijnt het zonnetje regelmatig en dan zal je merken dat het direct heel aangenaam is. Je kunt zelfs buiten lunchen op zonnige dagen!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.