Skip to navigation Skip to main content

Hoe overleef je de winter? 8 tips

Moedeloos bergwandeling

Mis jij de zomer in de bergen ook zo? Of dat prachtige voorjaar, of de herfst met alle mooie kleuren in de Alpen? Op dit moment zijn de bergen besneeuwd en is het koud. Voor veel mensen is de winter juist een reden om naar de bergen te gaan, maar ben jij niet zo dol op sneeuw en lage temperaturen dan kan de winter lang duren. Voor deze mensen is dit artikel geschreven: hierbij 8 tips om de winter te overleven als je zo houdt van groene bergen.

1. Zoek je vakantiefoto’s uit

Hoe leuk is het om op een koude of regenachtige zondagmiddag eindelijk je foto’s van afgelopen zomer uit te zoeken? Door te kijken naar de prachtige plaatjes van die mooie wandeling of fijne dag in de bergen, waan je je weer even helemaal in de zomer.

2. Hang bergfoto’s in je woonkamer, kantoor of WC

Terwijl het buiten koud en grijs is, kijk jij naar je muur waar die ene mooie foto hangt van een berglandschap. Of misschien is het een goed idee om je WC te ‘behangen’ met prachtige bergfoto’s?

Gedekte tafeltjes in een berghut
Deze sfeer wil je thuis toch ook?

3. Bekijk bergfilms of -documentaires

Er zijn zoveel prachtige bergfilms en documentaires. Een klassieker als Sound of Music of Brokeback Mountain, maar ook op YouTube, Netflix en Videoland kun je heel veel films en documentaires vinden die je tijdelijk even mee de bergen in nemen.

4. Ga ‘bergshoppen’

Heb je eigenlijk wel een nieuwe wandeljas of wandelschoenen nodig? Nu is het de tijd om goede aanbiedingen te scoren. De producten van afgelopen seizoen worden in de winter vaak flink afgeprijsd. Zo begint de voorpret voor je volgende bergvakantie.

5. Kook je lievelingsgerechten uit de bergen thuis

Krijg je dat heerlijke berggevoel van de lokale specialiteiten die ze daar hebben? Maak ze dan ook gewoon eens thuis. Een knapperige SchnitzelKäsespatzle of Kaiserschmarrn smaken in Nederland ook heel goed. Bovendien is het erg leuk om te maken. Sluit je ogen terwijl je eet en waan je even op dat terras van die berghut met dat mooie uitzicht.

Zelf Spinatknödels maken
Zelf Spinatknödels maken? Helemaal niet moeilijk!

6. Boek een reis naar het zuidelijk halfrond

Oké dit is misschien wel een extreme en dure oplossing voor het missen van groene bergen, maar wel een mooie. Wist je dat er in bijvoorbeeld Australië, Chili en Argentinië ook prachtige bergen zijn? En aangezien de seizoenen daar tegenovergesteld zijn aan die van ons, kun je daar tijdens onze winter genieten van de zomer in de bergen.

7. Geef je huis een Alpentintje

Houd jij van de sfeer van een berghut in de Alpen? Breng dan een beetje van deze sfeer in je eigen huis. Leg een schapenvacht op de stoelen, creëer een houten muur of kies voor specifieke wanddecoratie. 

8. Ga naar buiten

Oke, eigenlijk houd je niet van kou, maar toch kan het ook heel fijn zijn om in Nederland naar buiten te gaan in de winter. Een lange wandeling over het strand of door het bos kan bijna net zo fijn zijn als een flinke wandeling in de bergen. Zeker wanneer de zon schijnt!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.