Mountainbiken in Wilder Kaiser

Mountainbiken in Wilder Kaiser

16 juli 2016

door Miranda in Reisverslagen

In Wilder Kaiser kan iedereen mountainbiken. Er zijn routes voor elk niveau en u kunt ook kiezen voor een e-mountainbike met trapondersteuning of de fiets meenemen in de berglift naar boven. Wij kiezen voor een mooie tocht van ruim 22 km van gemiddeld niveau. Vanuit Scheffau fietsen we naar Ellmau en vervolgens omhoog naar de Hartkaiser en Brandstadl. Een heerlijke afdaling is de beloning na een lange beklimming.

Mountainbike tocht naar Hartkaiser en Brandstadl

  • Route: Scheffau dalstation Brandstadlbahn - Ellmau - Rübezahl Alm-Hartkaiser - Brandstadl-Scheffau
  • Afstand: 22 kilometer
  • Hoogteverschil: 1150 meter
  • Wegdek: 20% asfalt, 80% grind
  • Duur: ongeveer 3 uur

Flinke klim

Vanaf het dalstation van de Brandstadlbahn in Scheffau leidt een fietspad door het dal naar Ellmau. Hier begint de klim. Eerst rijden we langs het TV-huis van de ‘Bergdoktor’ en vervolgens houden we de borden aan richting de Rübezahl Alm. Eerst is het een asfaltweg, maar deze gaat vrij snel over in een breed grindpad. We halen enkele wandelaars in, en worden zelf ingehaald door mountainbikers. Zijn wij nou zo langzaam?!? Als we goed kijken zijn het allemaal e-mountainbikes. Fietsen met een elektromotortje voor trapondersteuning, waardoor het veel minder kracht en energie kost om een berg te beklimmen. De klim is overigens best steil en vooral behoorlijk lang. We zijn blij als we de Rübezahl Alm zien: even uitrusten!

Rübezahl Alm

Op adem komen bij de Rübezahl Alm

De Rübezahl Alm is een knusse, typisch Tiroler berghut met een groot en zonnig terras. Er zijn veel mooie berghutten in Wilder Kaiser, maar dit is zeker een populaire. De Rübezahl Alm is trouwens ook vrij snel via de berglift bereikbaar. We zien de heerlijkste gerechten voorbij komen, maar besluiten niet te gaan eten. Met een volle maag fietsen is lastig. We nemen een halve liter Johannesbeersaft om onze dorst te stillen. Hierna is het tijd voor de tweede helft van de klim. Vooral het laatste stuk naar de top is echt steil. Eenmaal boven nemen we een kijkje in Ellmi’s Zauberwelt, een prachtig avonturenpark voor kinderen op de berg. Daarna fietsen we via de ‘Panoramaweg’, die inderdaad een prachtig panorama biedt, verder naar Brandstadl. Op drukke dagen is een alternatieve route aan te raden, aangezien de ‘Panoramaweg’ druk kan zijn met wandelaars.

Super uitzicht tijdens de afdaling

Super uitzicht tijdens de afdaling

Nadat we de Brandstadl bereikt hebben, is het tijd voor de welverdiende afdaling terug naar Scheffau. Net na de Tanzbodenalm gaat een klein pad naar beneden, dat al vrij snel overgaat in een breder grindpad. Het is wel even opletten op deze weg, hier en daar zijn draden gespannen voor de koeien. Even afstappen dus om hier door te kunnen. Ik ben niet een hele snelle afdaler, waardoor ik goed kan genieten van het prachtige uitzicht op het dal. Eenmaal beneden in Scheffau moeten we nog een laatste klim maken naar de vakantieboerderij waar we logeren. Daarna is het tijd om te relaxen. De benen krijgen rust en de buik te eten; het was weer een topdag!

Zomervakantie tips