Zuid-Tirol viert 25-jarig jubileum van ijsmummie Ötzi

Zuid-Tirol viert 25-jarig jubileum van ijsmummie Ötzi

23 augustus 2016

door Joris in Nieuws

Op 19 september is het 25 jaar geleden dat ijsmummie Ötzi werd gevonden in de Italiaanse bergen van Zuid-Tirol. De vondst was uniek omdat hij met zijn 5300 jaar de oudste menselijke mummie is die ooit in Europa is gevonden. Zuid-Tirol viert het 25-jarig jubileum met o.a. een bijzondere hike met bekende bergbeklimmers Tamara Lunger en Lino Zani als gids langs de vindplaats van Ötzi.

Oudste menselijke mummie ooit in Europa

Ötzi is een ijsmummie van ongeveer 5300 jaar oud. Zijn vondst op de Ötztaler-gletsjer in 1991 op de grens van Italië en Oostenrijk was een unieke ontdekking, omdat het lichaam door het ijs vrijwel intact is gebleven. Toen eenmaal duidelijk werd hoe uniek de vondst was, zijn er belangrijke ontdekkingen gedaan die inzicht hebben gegeven in de Europese prehistorie. Een tijd waar nog maar weinig over bekend was. Tot op vandaag is Ötzi de oudste menselijke mummie ooit in Europa gevonden.

25-jarig jubileum

Om het 25-jarig jubileum te vieren, kan op 30 augustus deelgenomen worden aan een hike met berggidsen Tamara Lunger en Lino Zani, twee bekende bergbeklimmers uit Zuid-Tirol. Zij nemen de bezoekers mee door de prachtige Alpen en daarmee langs de vindplaats van de ijsmummie. De tocht wordt georganiseerd door museum ArcheoParc en kan ook elke dinsdag (andere dagen op aanvraag) met een reguliere gids gedaan worden. Van half juni t/m half oktober is de tocht te voet en van december t/m mei op de ski’s.

De populariteit van Ötzi

Het lichaam van Ötzi is te bezichtigen in het Archeologisch museum in Bolzano/Bozen in Zuid-Tirol. In het museum is een gehele verdieping ingericht voor de ijsmummie en de bij hem gevonden voorwerpen. Hier is ook een waarheidsgetrouwe reconstructie te zien, gemaakt door de Arnhemse broers Adrie en Alfons Kennis. Ötzi is enorm populair want sinds zijn komst trekt het museum 300.000 bezoekers per jaar en heeft acteur Brad Pitt zelfs een tatoeage van de ijsmummie op zijn onderarm.

Ötzi in het Archeologisch museum in Bolzano/Bozen
Ötzi in het Archeologisch museum in Bolzano/Bozen
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips