Via ferrata…mijn eerste keer

Via ferrata…mijn eerste keer

9 oktober 2015

door Gastredacteur in Alpinisme

Via ferrata, het stond al even op mijn bucketlist. Na een heerlijke nacht in de berghut Cabane de Moiry, is de laatste dag van onze Grand Tour of Switzerland aangebroken. Op het deze mooie dag staat voor mij een spannende activiteit te wachten; mijn eerste via ferrata. En geen gemakkelijke, zo blijkt later.

Geschreven door: Richard Zanen

Onbereikte bergtoppen

Via ferrata heb ik nog nooit gedaan. Wel heb ik er een paar keer aan gedacht op het moment dat een mooie bergwandeling gedwongen gestopt moest worden, omdat deze alleen nog maar met via ferrata materiaal kon worden afgerond. Hierdoor kon ik soms bergtoppen niet bereiken. Maar vandaag gaat het dan toch echt gebeuren.

Via ferrata de Moiry
Kaart van de via ferrata de Moiry

Zonder zekering aan de rotsen

Ik heb afgesproken met mijn gids Guy bij de parkeerplaats van het restaurant du lac de Moiry op 2250 meter hoogte bij de Stuwdam van het meer. Guy is een echte ‘bergman’; ‘s winters is hij skileraar, skigids en ijsklimmer en ‘s zomers hangt hij zonder zekering aan de rotsen. Na een korte kennismaking rijden we samen naar het startpunt van de via ferrata. Het startpunt ligt aan de voet van de dam op ongeveer 2100 meter, een autoritje van een paar minuten.

Steile rotswand zonder wandelpad

De spanning begint bij mij nu snel op te lopen. Bij via ferrata had ik een steil wandelpad in mijn gedachten, waarbij je jezelf op bepaalde stukken kunt zekeren. Nu sta ik voor een steile rotswand, waar geen pad te bekennen is. Omdat we besloten hebben het gemakkelijkste stuk over te slaan en Guy toch wat angst in mijn ogen ziet, besluit hij mij extra te zekeren. Met deze extra zekering starten we de eerste klim.

Via ferrata de Moiry
Niks wandelpad, als een klimmer hang ik aan de steile rotsen

Picknicken aan de rotswand

Al snel begint mijn angst plaats te maken voor opperste concentratie. De klim vordert gestaag en ik waan mij al een echte klimmer. Wat is dit leuk zeg! Naar beneden kijken doe ik maar even niet. Na een klein uurtje klimmen en klauteren komen we aan bij de picknicktafel, die midden op de rotswand is bevestigd. Heerlijk om even uit te rusten en van het fantastisch uitzicht te genieten. Na nog een kwartiertje klimmen staan we veilig bovenaan de rotswand.

Picknicktafel bij via ferrata de Moriy
Even uitrusten bij de picknicktafel

Niet de laatste keer

Na afloop drinken we samen nog even een cola op het terras. Guy legt me uit dat er 6 verschillende moeilijkheidsniveaus zijn van via ferrata. We zijn vandaag tot en met niveau 4 gekomen. Op deze plek bij de Moiry dam kun je ze alle 6 ervaren, maar ik vind het mooi zo. Het was een geweldige ervaring, en een hele mooie omgeving om kennis te maken met het fenomeen via ferrata. Dit ga ik zeker vaker doen.

Het origineel van dit artikel vindt u terug op indebergen.nl >

Via ferrata de Moiry
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips