De 10 hoogste bergen van de Alpen

 © Pixabay 
bernina top 10 toppen

29 april 2020

door Joanne in Algemeen

Op de machtige Elbrus in Rusland na, liggen de 10 hoogste Europese bergtoppen allemaal in de Alpen. Maar hoe zit het met de hoogste bergen van de Alpen? Aangezien een groot deel van deze bergen in het Monte Rosa massief, het Mont Blanc massief liggen, benoemen we deze bergtoppen onder de naam van hun bergmassief. We plaatsen bijvoorbeeld alle hoogste toppen in het Mont Blanc massief onder dezelfde naam. Zo kom je als bergliefhebber nog meer te weten over het aanzienlijke berglandschap van de Alpen. Ontdek in dit blog waar de 10 hoogste bergen van de Alpen liggen.

#1. Mont Blanc massief: 4808 m

De hoogste top van de Alpen ligt op een hoogte van 4808 meter en draagt de wereldberoemde naam 'Mont Blanc'.  De hoge platte besneeuwde top herken je al van kilometers afstand. De Mont Blanc de Courmayeur is de tweede hoogste top van het Mont Blanc massief en is 4748 meter hoog. Het bergmassief biedt talrijke liften en bergtoppen vanwaaruit je kunt genieten van de panoramische uitzichten op deze massieve bergtoppen. Ook kun je hier genieten van een prachtige huttentocht rondom het gebergte: de Tour du Mont Blanc. Op 10 dagen tijd wandel je rondom de hoogste bergen van de Alpen doorheen Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Mont Blanc massief
De Tour du Mont Blanc gaat rondom het gehele Mont Blanc massief

#2. Monte Rosa massief: 4634 m

Na de toppen in het Mont Blanc massief, liggen de hoogste bergen van de Alpen in het Monte Rosa massief. Met een hoogte van 4634 meter bereikt de Dufourspitze hier het hoogste top. Verder bezig dit ruime gebergte ook andere hoge toppen, zoals de Signalkuppe, Nordend, Liskamm en Zumsteinspitze. Aan de Italiaanse kant van de Monte Rosa vind je op 4554 meter hoogte ook de hoogste berghut van de Alpen (en Europa): de Capanna Regina Margherita.

#3. Mischabelgroep: 4545 m

De volgende berg in deze top 10 is de Dom, die gelegen is in de Mischabelgroep op een hoogte van 4545 meter en tevens de hoogste berg van Zwitserland is. Verschillende klimtochten van deze massieve berg beginnen het het dal van Randa en Zermatt, het Matterhal. Maar de Dom is niet de enige hoge top in de Mischabelgroep. Ook de Täschhorn (4491 m), de Nadelhorn (4327 m) en de Lenzspitze (4294 m) staan bovenin op het lijstje van de hoogste bergen van de Alpen.

mischabel hoogste bergen alpen
Het massief van Mischabel, met de Dom (Foto: © Pixabay)

#4. Weisshorn: 4505 m

De weisshorn is de vierde hoogste berg in deze top 10. Deze indrukwekkende berg is gelegen in de Walliser Alpen, ten westen van het Matterhal. Met zijn kenmerkende pyramide-vorm, herken je deze berg in Wallis van mijlenver.

#5. Matterhorn: 4478 m

Deze bijzondere bergtop herken je misschien wel van de Toblerone-chocolade. Deze markante top boven Zermatt is 4478 meter hoog en heeft een bijzondere klimgeschiedenis. In 1865 strijden twee verschillende groepen namelijk om als eerste de top van deze gigantische berg te bereiken. De groepen klommen beiden langs een andere kant van de berg omhoog, maar het was uiteindelijk Edward Whymper die met zijn groep als eerste het hoogste punt bereikte. Helaas overleefden niet al zijn ploegmaten de weg terug naar beneden...

matterhorn: hoogste bergen alpen
De Matterhorn toornt overal uit boven de omgeving (Foto: © TVB Zermatt, Pascal Gertschen)

#6. Dent Blanche: 4357 m

De derde berg op rij in de Walliser Alpen die tot de top 10 behoort, is de Dent Blanche. Deze bergtop is opgebouwd uit gesteente dat zijn oorsprong kent uit de Afrikaanse plaat. Geologisch gezien is de Dent Blanche verbonden met de Matterhorn, en daarmee wordt er ook wel eens de grap gemaakt dat ze samen uit Afrika komen.

#7. Grand Combin: 4313 m 

Na de 'Afrikaanse bergen' volgt de Grand Combin, gelegen in het zuid-westen van Zwitserland. Je kent deze top misschien door het prachtige skigebied Verbier, dat aan de noordkant van deze berg ligt. Je kunt hier een meerdaagse wandeltocht maken, de Tour des Combins, waarbij je in maar liefst 7 dagen rondom deze indrukwekkende top wandelt.

grand combin: hoogste bergen alpen
De indrukwekkende gletsjers van de Grand Combin (Foto: © Pixabay)

#8. Finsteraarhorn: 4274 m

Dichtbij het bekende bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau ligt een minder bekende maar wel de hoogste berg van het Berner Oberland, die maar liefst 4274 meter de lucht in stijgt. De grootste rivier van Zwitserland, rivier Aare, kent hier haar oorsprong.

#9. Zinalrothorn: 4221 m

Onderin het lijstje staat de Zinalrothorn, die ten noorden van de Dent Blanche ligt. Deze 4221 meter hoge berg werd voor het eerst beklommen in 1864, waarmee misschien wel het mooiste uitkijkpunt van de Walliser Alpen werd bereikt.

#10. Barre des Écrins, Gran Paradiso en Piz Bernina

Maar liefst 82 bergtoppen overstijgen een hoogte van 4000 meter in onze prachtige Alpen. Alle voorgaande bergen van deze top 10 behoren tot dit grote aantal, en zijn voornamelijk gelegen in de Mont Blanc massief, de Monte Rosa massief of de Mischabelgroep. Maar ook de Walliser Alpen en het Berner Oberland telt verschillende toppen die de 4000 meter overschrijden. Voeg je naast de Grand Combin de volgende drie bergen toe, dan maak je het lijstje van de vierduizenders compleet: de Barre des Écrins, de Gran Paradiso en de Piz Bernina.

Zomervakantie tips