Cabane de Moiry: slapen op 2825 meter hoogte

Cabane de Moiry: slapen op 2825 meter hoogte

8 oktober 2015

door Miranda in Reisverslagen

Tijdens de Grand Tour of Switzerland willen we graag een wandeling maken naar een berghut om hier vervolgens ook te blijven slapen. We kiezen voor Cabane de Moiry, dat in het Val d’Anniviers (Wallis) ligt op ruim 2825 meter. Deze berghut is recentelijk gerenoveerd en is prachtig gelegen met uitzicht op de Moiry gletsjer. Normaal gesproken is de wandeling naar Cabane de Moiry redelijk eenvoudig, maar wij moeten het pad vinden in dikke mist en dat valt niet mee.

Gemakkelijke wandeling

We laten de auto staan bij het stuwmeer van Moiry. De bordjes bij de dam geven aan dat het vanaf hier een wandeling van een kleine 3 uur zou moeten zijn. Ondanks de laaghangende wolken zien we dat het meer een prachtige diep turquoise kleur heeft. Het pad langs het meer is erg relaxed en ook de klim naar het gletsjermeer is ‘een eitje’. Maar dan komen we echt in de wolken en wordt het lastig. We volgen een pad en hopen dat het de goede is. In de mist zien we nog een wandelaar en in mijn allerbeste Frans (3 woorden) vraag ik of hij ook naar Cabane de Moiry op pad is. De Franstalige Belg antwoord in het Nederlands dat hij inderdaad op weg is naar dezelfde berghut en er ook al eens eerder is geweest. “Kom maar mee!”, zegt hij.

Moiry dam
Start van de wandeling over de Moirydam

Dwalen in de mist

Samen klimmen we verder omhoog. Door de mist kan ik de afgrond naast ons niet goed zien, maar ik ‘voel’ hem wel. We klauteren over behoorlijke rotsen, dit pad kan niet echt gemarkeerd worden als gemakkelijk. Na een half uur klimmen slaat de twijfel toe. Zitten we wel goed? De route zou gemakkelijk zijn, dat is deze niet…We voelen ons domme toeristen bovenop de verkeerde berg en besluiten terug te gaan. Het is balen, maar het is niet anders. Straks wordt het donker en lopen we nog te dwalen in de mist, dat willen we absoluut niet.

Dwalen in de mist
Het zicht wordt steeds minder

Net voor het donker binnen

Als we bijna beneden zijn komt onze nieuwe Belgische vriend zijn gids tegen, met wie hij heeft afgesproken om de volgende dag een tocht over de gletsjer te maken. Hij nodigt ons uit met hem mee te gaan. Een stuk geruster beginnen we opnieuw aan de klim, maar dit keer een andere berg; we zaten echt flink verkeerd net. Hoewel de route naar de Cabane de Moiry te boek staat als ‘relatief gemakkelijk’, vind ik het laatste stuk toch behoorlijk pittig. Je loopt hier over behoorlijk rotsen, die niet allemaal even stevig vastliggen. Daarnaast zijn we moe van ons avontuur in de mist. We zijn blij als we net voor het donker aankomen in de hut, waar we direct aan kunnen schuiven aan het diner.

Cabane de Moiry
Laatste meters naar Cabane de Moiry

Cabane de Moiry
Diner in Cabane de Moiry

5-sterren berghut

Het eten smaakt heerlijk en we hebben leuk gezelschap tijdens het diner. Verhalen over mooie tochten en avonturen gaan over tafel, net als de schalen met eten, bier en wijn. Het wordt een gezellige avond en net als in iedere berghut zoekt iedereen op tijd z’n bed op. Cabane de Moiry is echt een super moderne en strakke berghut, die ook 4-persoonskamers heeft. Persoonlijk vind ik dat wel erg prettig. Ook het sanitair is allemaal modern en schoon. Je kunt dit gerust een 5-sterren berghut noemen.

Heldere hemel

Als we de volgende ochtend vroeg wakker worden zien we eindelijk een lucht zonder wolken. Dat hebben we nog niet gezien tijdens onze Grand Tour of Switzerland! Het uitzicht op de gletsjer is waanzinnig. We kleden ons snel aan en gaan naar buiten. Het is koud, maar heerlijk hier op 2815 meter hoogte weg van alle drukte. Na het ontbijt beginnen we aan de afdaling.

Cabane de Moiry
Heerlijk wakker worden 's ochtends

Cabane de Moiry
Uitzicht op de Moiry gletsjer en de berghut

IJs op de rotsen

Tijdens de afdaling is het oppassen; op de rotsen ligt ijs. We kijken regelmatig achterom om te genieten van de eeuwige sneeuw en de mooie blauwe lucht. Ook zien we nu pas goed, hoe duidelijk je de hut ziet liggen met mooi weer. We proberen te achterhalen waar we gisteren misgelopen zijn, maar dat is lastig te achterhalen. Zelfs als we weer beneden bij het stuwmeer staan, zien we de hut liggen. Ongelofelijk dat het vinden van een berghut in de mist zo’n speurtocht kan zijn…

Het origineel van dit artikel vindt u terug op indebergen.nl >

Meer van Moiry

Zomervakantie tips