Isole di Brissago: een Zwitsers eiland in het Lago Maggiore

Isole di Brissago: een Zwitsers eiland in het Lago Maggiore

2 oktober 2015

door Miranda in Reisverslagen

Isole di Brissago is de naam van twee eilanden in het Zwitserse deel van Lago Maggiore. De eilanden hebben een lange geschiedenis, maar vandaag de dag kun je er terecht voor een bezoek aan de prachtige botanische tuinen én je kunt er heerlijk eten of zelfs overnachten. Indebergen bezocht de eilanden tijdens de Grand Tour of Switzerland en bracht er een bijzondere avond door.

Met de boot naar Isole di Brissago

Het regent bijna nooit de hele dag in dit Mediteraanse stukje Zwitserland, behalve vandaag. Nadat we een prachtige wandeling door Valle Maggia hebben gemaakt, staat ’s avonds Isole di Brissago op het programma. Met paraplu’s lopen we naar de haven van Ascona, waar we wachten op de boot die ons naar het eiland zal brengen. De ‘normale veerdiensten’ van Lago Maggiore doen Isole di Brissago aan. Wij nemen de laatste boot van de dag, om 18.10 uur. De prijs voor een enkele reis ligt rond de CHF 15,-. De toegang tot de botanische tuinen bedraagt CHF 8,-.

Met de boot naar Isole di Brissago

Groene oase in Lago Maggiore

We zijn vanavond de enige gasten die om dit tijdstip uitstappen bij het eiland, wat gezien de weersomstandigheden niet heel vreemd is. Op mooie dagen is dit natuurlijk een prachtig uitstapje, maar op een dag als vandaag zou ik het bezoek normaal gesproken ook even hebben uitgesteld. Helaas is dit onze laatste avond in Ascona, dus het is nu of nooit. We maken een kort rondje door de prachtige tuinen. Alles is super goed verzorgd. Het eiland is een groene oase vol planten en bloemen.

Bloemen op Isole di Brissago

De geschiedenis van Isole di Brissago

De geschiedenis van de eilanden gaat terug naar 1885 toen de Baron en Barones St. Leger het kochten. Zij bouwden de oude ruïne van een klooster om tot een prachtig huis en begonnen met de aanleg van de tuinen. In 1897 verliet de baron het eiland en zijn vrouw, waarna de barones tot 1927 op het eiland bleef wonen. Toen moest ze het noodgedwongen – wegens financiële problemen – verkopen aan Max Emden. Hij had weinig met tuinen, maar hield ze wel in stand en liet een prachtig paleis bouwen op het eiland. En dat is de plek waar wij vanavond mogen genieten van een romantisch diner.

Heerlijk diner in het Ristorante Isole di Brissago

Je zou misschien verwachten dat het heel sjiek en formeel dineren is op deze plek, maar dat valt erg mee. Het gebouw is sjiek, maar de inrichting is modern, zelfs gezellig te noemen. Het personeel is vriendelijk en correct, maar creëert een informele en alles behalve stijve sfeer. Erg prettig en leuk! Het eten is met één woord geweldig en de wijnen uit Ticino smaken er heerlijk bij. De borden zijn opgemaakt als een schilderij en de kwaliteit is super. Later horen we dat er hier een Nederlandse chef aan het fornuis staat, helaas hebben we hem niet gesproken.

Voorgerecht

Hoofdgerecht

Nagerecht

Aan het eind van de avond worden we met de eigen boot van het restaurant weer terug gebracht naar ‘vaste wal’. Wat een heerlijke avond op Isole di Brissago was dit zeg! En oh ja, inmiddels is het droog geworden…

Het origineel van dit artikel vindt u terug op indebergen.nl >

Zomervakantie tips