Nieuwe hotspot: Livigno

Nieuwe hotspot: Livigno

7 juli 2015

door Yvonne in Reisverslagen

Enige tijd geleden had ik het genoegen om kennis te mogen maken met Livigno. Italië is een van mijn favoriete landen, dus ik was erg benieuwd naar Livigno. En ook deze keer heeft Italië mij weer niet teleurgesteld! Dit langgerekte, moderne en charmante dorp biedt een grote verscheidenheid aan activiteiten, culinaire hoogstandjes én belastingvrije winkels. De kennismaking was zeker een succes.

Livigno, Italië: een bijzondere ligging

Italië bestaat in het noorden uit meerdere regio’s, waarvan Lombardije de meest centrale is. Livigno maakt onderdeel uit van deze regio, die tegen de grens met Zwitserland ligt. Kenmerkend voor Livigno is de hoge ligging en het optimale gebruik van het dal, waardoor het dorp smal maar langgerekt is. Het bijzondere aan Livigno en haar omgeving is, dat de voorzieningen haast oneindig lijken. Zowel op actief, shop als culinair gebied is er van alles te doen.

Livigno is ontwikkeling

De faciliteiten in Livigno zijn sterk in ontwikkeling en dit zal voorlopig nog zo blijven. Wellicht biedt Livigno in de toekomst een van de grootste fietsregio’s in de Alpen? We zullen het zien. Tot nu toe staat Livigno met name bekend om het skigebied. Prachtig en zeker ook een bezoek waard, maar laten we het snel weer over de zomer hebben. Vanwege de hoge ligging is Livigno in juli en augustus zeer geschikt voor een warme zomervakantie met z’n tweeën of met het gezin. Neemt u de camper mee? Geen probleem, ook hier zijn voldoende mogelijkheden voor.

E-biken? Check! Wandelen? Check! Klimpark? Check!

De eerste activiteit die ik samen met mijn medereizigers ondernam, was mountainbiken. De route bleek een pittige klim te hebben van 3 kilometer, waar iedereen toch een beetje tegenop zag. Maar, niet getreurd, de e-mountainbikes hebben de top bereikt, wat ons allen erg blij maakte. De route was zo’n 13 kilometer lang en ging het eerste stuk door het dorp. Op een gegeven moment verlieten we het dal en begonnen we aan de beklimming. Wat was dit prachtig! Langs watervallen, bergtoppen en weides met koeien, tot er geen autoweg meer te bekennen was. Fantastisch! Natuurlijk is (e-)mountainbiken niet de enige activiteit in Livigno. Langs het fietspad liggen diverse paden voor de wandelaars. Voor de klimliefhebbers is er het Larix-klimpark en voor waterfans is er een meer, waar men verschillende watersporten kan beoefenen. Voor de Livignezen is het behoud van de natuur van groot belang, dus motorboten en jetski's zijn op het meer niet welkom.

Livigno lekkernijen en belastingvrij shoppen

Naast verschillende activiteiten biedt Livigno op culinair gebied meerdere hoogstandjes. Een van de leukste lunchplekjes van het weekend was de ‘Latteria di Livigno’, oftewel de lokale zuivelboerderij. Net buiten het centrum ligt een recent verbouwde boerderij. Op de bovenste verdieping zijn een restaurant, ijssalon en winkel te vinden. Erg bijzonder zijn de ramen her en der, die een kijkje geven in de “fabriek” op de begane grond. Na het verorberen van een riante ijscoupe (Fior di Latte en Amarena ijs!) was het tijd voor het kopen van kleding in een maatje groter. Gelukkig kun je in Livigno uitstekend shoppen. Livigno is namelijk belastingvrij, wat ervoor gezorgd heeft dat er veel winkels in Livigno zijn. Een groot deel van deze winkels zijn sportwinkels, maar ook de bekende merken ontbreken niet.

Zoals u leest, het was een geslaagd weekend! Livigno heeft veel te bieden, voor zowel jong als oud, en ligt in een prachtige omgeving. Ik ga zeker nog een keertje terug.

Klik hier voor meer informatie over Livigno >>

Zomervakantie tips