Al 130 jaar toerisme in het Zwarte Woud

Al 130 jaar toerisme in het Zwarte Woud

24 juli 2014

door Joris in Algemeen

Ruim 160 kilometer lang en 30 tot 60 kilometer breed: het Zwarte Woud is niet alleen de meest gevarieerde vakantiestreek van Duitsland, maar ook een van de grootste en wellicht de wereldwijd bekendste. Meisjes in klederdracht, huizen in typische stijl, kersentaart, de bollenhoed en koekoeksklokken, het Zwarte Woud is over de hele wereld het symbool voor op-en-top vakantie.

Een groot wisselvallig landschap

Nauwelijks één andere vakantieregio is zo veelzijdig als het Zwarte Woud. In het zuidwesten van Duitsland staat een oppervlakte van 11.100 vierkante kilometer voor geheel verschillende natuurlandschappen: het bosrijke noorden, het centrale deel van het Zwarte Woud met diep uitgesleten dalen en het tot 1493 meter hoogte reikende en dan naar de Boven-Rijn afhellende zuiden. Het hoogste middelgebergte van Duitsland beslaat slechts rond de helft van de totale oppervlakte van Baden-Württemberg. Daarbij komen dan nog de weidse, groene hoogvlaktes van de Baar in het Oosten en de wijnbergen aan de westelijke rand.

Culinair genieten

Het Zwarte Woud is de streek met de hoogste dichtheid aan restaurants met sterrenkoks en Gault Millau- of Michelin-onderscheidingen. Maar ook in talrijke dorpsrestaurants kan men in verrukkelijke variaties van de culinaire verfijndheid van de regionale keuken genieten. Bijna 400 restaurants en Gasthöfe worden jaarlijks van de bekende gourmet- en restaurantleiders Michelin, Gault Millau, Feinschmecker, Varta en Aral Schlemmeratlas onderscheiden. Dankzij de ligging in de drielandenhoek met Zwitserland en Frankrijk worden voor vakantiegasten binnen korte afstanden aantrekkelijke, heel uiteenlopende cultuurkringen en landschappen ontsloten.

© Schwarzwald Tourismus GmbH

Wandelen van top tot top

De Feldberg is met zijn 1493 meter de hoogste berg van het Duitse middelgebergte. Het Zwarte Woud wordt immers als de bakermat van het skiën in Midden-Europa beschouwd. Hier werden de eerste houten ski's vervaardigd, werd de eerste skiclub gesticht en werd de eerste skilift aangelegd. Het Feldberggebied is, naast de Alpen, één van de grootste skigebieden. Ruim 130 jaar geleden werd de “Schwarzwaldverein” opgericht, die in het Zwarte Woud een net van meer dan 24.000 kilometer wandelpaden van bewegwijzering heeft voorzien. De beroemde westweg is met ruim 100 jaar de oudste wandelweg van Duitsland. Over 285 kilometer loopt de “route over de mooiste toppen en valleien van Pforzheim in het noorden naar Bazel aan de Zwitserse grens in het zuiden.

© Schwarzwald Tourismus GmbH

Paradijs voor fietsers

Alle categorieën sport- en recreatiefietsers treffen in de zuidwestelijke hoek van Baden-Württemberg ideale omstandigheden aan. Alleen al voor mountainbikers zijn er ruim 8500 kilometer gemarkeerde paden beschikbaar. Sinds 2007 wacht een volgende uitdaging voor geambitioneerde bikers: “Bike Crossing Zwarte Woud”. De Long-Distance-Trail leidt over de mooiste Zwarte Woud toppen van Pforzheim in het noorden tot aan Bad Säckingen in het zuiden. 450 kilometer en 16.000 hoogtemeters zijn er om te overmeesteren.

Te water en in de lucht

Stamgasten stellen niet alleen de afwisselende natuur en het gevarieerde landschapsprofiel van het Zwarte Woud op prijs, maar ook de veelzijdige gezondheidsaanbiedingen, de verfijnde regionale keuken, de culturele en architectonische highlights, de levendige regionale tradities en sportmogelijkheden in de vrije natuur zoals wandelen, Nordic Walking, fietsen, mountainbiken, paardrijden en golfen. Daar komt bij dat het Zwarte Woud zich sterk heeft geprofileerd als vakantiebestemming voor gezinnen, met speciale opvangmogelijkheden, ook voor kleine kinderen en in alle accommodatiecategorieën.

Ga naar de bestemmingen in het Zwarte Woud >>

© Schwarzwald Tourismus GmbH
Reactie(s) Reageren?

door de jongh op 29 juli 2014

Het Zwarte Woud blijft een van mijn favoriete bestemmingen. Niet al te ver weg, gastvrije mensen en heerlijk eten

door Theo op 2 augustus 2014

Wij hebben een koekoeksklok uit het Zwarte Woud

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips