Skip to navigation Skip to main content

Dit zijn de alternatieven voor de drukke Gotthardtunnel

Verkeersbord grens Italië
© Spalder Media Group

Elk jaar lopen de wachttijden voor de Gotthardtunnel in Zwitserland in de zomerperiode enorm op, maar er zijn alternatieven om deze drukke route naar Italië te omzeilen. Honderden vakantiegangers sluiten aan in een kilometerslange file voor de tunnel en lopen daardoor flink wat vertraging op. Bovendien is urenlang in de file staan, vooral wanneer het warm is, gewoon heel erg vervelend. Weten deze vakantiegangers dan echt niet dat er alternatieven zijn voor de drukke Gotthardtunnel? Wij geven je tips in dit artikel, zodat jij lachend en via een mooie route je vakantiebestemming in Italië kunt bereiken.

Een paar uur stilstaan voor de Gotthardtunnel of een alternatief?

Het is natuurlijk begrijpelijk dat je zo snel mogelijk je vakantiebestemming in Italië wilt bereiken. Lekker de koffers uitpakken in het hotel of de tent opzetten op de camping. Daarna neerploffen in het zonnetje en genieten van een welverdiende vakantie. Maar wat ik niet begrijp is waarom mensen er bewust voor kiezen om in de file te gaan staan voor de Gotthardtunnel, terwijl er ook een aantal alternatieve routes naar Italië zijn. Misschien doe je er qua kilometers iets langer over, maar je staat niet stil en onderweg kun je genieten van een schitterend uitzicht op de Zwitserse bergen. Hieronder een overzicht van de alternatieven voor de Gotthardtunnel.

 

Tip: alles over het Vignet Zwitserland

Alternatief 1: Grand Saint-Bernard

Er is een alternatief voor de Gotthardtunnel dat ik graag met je deel. Je kunt namelijk kiezen voor de route over de Col du Grand St. Bernard. Voor ons Nederlanders ook wel bekend als de Grote Sint-Bernhardpas. Deze historische bergpas bereikt een maximale hoogte van 2469 meter en verbindt het Zwitserse Val d'Entremont (Martigny) met het Italiaanse Valle d'Aosta (Aosta). Bovenop de pas staat een indrukwekkend oud klooster, een hotel en ook ligt er een meer. Dit is tevens de plek waar het leger van Napoleon rond 1800 de grens overstak. De Col du Grand St. Bernard is vernoemd naar de St. Bernard hond. In vroegere tijden spoorden monniken gestrande reizigers op met behulp van de honden. Sla je de pas liever over, maak dan gebruik van de Tunnel du Grand Saint-Bernard. De route is met name interessant wanneer je in het noordwesten van Italië moet zijn.

Eén van de mooiste uitzichten van Zwitserland

Om de Grand St. Bernard te bereiken, rijd je vanaf Basel en Bern, via Montreux langs het Meer van Genève. Dit stuk van circa 20 minuten langs het meer, heeft misschien wel een van de mooiste uitzichten van Zwitserland! Na het meer rijd je door in de richting van Martigny, waarna de beklimming start. Aangekomen bij de Grand St. Bernard heb je twee keuzes: de tunnel of de pas. Als liefhebber raad ik je de pas aan, een goed onderhouden bergpas die in totaal maar ongeveer 15-20 minuten langer duurt dan de route via de tunnel, en gratis is. In totaal kost het alternatief van Basel naar de St. Bernhardpas ongeveer drieënhalf uur reistijd. Dat scheelt slechts een uur met de drukkere route, want vanaf Basel naar de Gotthardtunnel is het ongeveer tweeënhalf uur rijden.

Alternatief 2: Gotthardpas

Een ander alternatief voor de Gotthardtunnel is de Gotthardpas. De Gotthardpas bereikt een maximale hoogte van 2108 meter en verbindt Andermatt met Airolo. De pas wordt aangeven via bordjes, maar je moet wel even goed opletten. Onderweg word je getrakteerd op schitterende uitzichten en passeer je een aantal schattige dorpjes. Je moet er wederom een slingerweg voor over hebben, maar je vermijdt wel veel drukte!

Gotthardpass
© Switzerland Tourism, Andre Meier
Gotthardpas
© Switzerland Tourism, swiss-image.ch, Ivo Scholz
Gotthardpas
© Switzerland Tourism, swiss-image.ch, Andre Meier
Gotthardpas
© Switzerland Tourism, swiss-image.ch, Ivo Scholz
Gotthardpas 7
© Switzerland Tourism, Andre Meier

Alternatief 3: de Simplonpas

De Simplonpas verbindt het Rhônedal in Wallis met Domodossola in het Val d'Ossola. Onder de pas loopt de Simplon-spoorwegtunnel, die ook als alternatief voor de Gotthard kan dienen. De Simplonpas is breed (gemiddelde wegbreedte 6 meter), niet al te steil en het gehele jaar geopend. Hierdoor kun je ook met camper en caravan gebruik maken van deze bergpas. Boven op de pas, op een hoogte van 2005 meter, staat het Simplon Hospiz en vind je enkele hotels en restaurants.

Weg op de Simplonpas
© Unsplash / Jana Leu

Alternatief 4: San Bernardinotunnel

De San Bernardinotunnel ligt oostelijker dan de Gotthard. Je bereikt deze tunnel door in Graubünden over de A13 af te zakken naar het zuiden. Eenmaal bij Hinterrhein kun je kiezen voor de tunnel of de bergpas. De San Bernardinotunnel is 6,6 km lang en en als je voor deze route kiest, rijd je zo’n 1,5 uur om.

Alternatief 5: Lukmanierpas

Ten oosten van de Gotthard ligt ook de Lukmanierpas. Om hier vanuit Nederland te komen, sla je bij Andermatt af richting de Oberalppas. Hier kom je vlak langs de oorsprong van de Rijn. Bij Disentis rijd je de de Passo del Lucomagno op, die een  maximale hoogte van 1920 meter bereikt. Deze pas neem je niet voor de snelheid, maar wel voor het genieten onderweg.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.