Wellness - één met de natuur in Zuid-Tirol

Wellness - één met de natuur in Zuid-Tirol

4 maart 2014

door Joris in Algemeen

De winter is hét uitgelezen seizoen om de sombere dagen wat kleur te geven, het aantal uren zontekort te recuperen en naar de betere kuuroorden te trekken. Wie zijn verlanglijstje aan het opstellen is, kan hier maar beter Zuid-Tirol aan toevoegen. De regio is niet enkel een paradijs voor wintersporters en liefhebbers van het betere gastronomische werk maar ook op het vlak van wellness staat Zuid-Tirol met stip bovenaan de ranking. De Dolomieten zijn immers al eeuwenlang het schouwtoneel voor welzijnsrituelen. Het wellness–aanbod van Zuid-Tirol is zo uitgebreid als het berglandschap zelf en maakt zijn gasten zowaar één met de natuur. Mens sana in corpore sano.

Geniet van wellness en het prachtige uitzicht

De thermen van Meran zijn geen onbekende voor levensgenieters. Het kuuroord verwierf absolute wereldfaam toen destijds niemand minder dan Sissi er regelmatig enkele weken verbleef. In 2005 heropenden de thermen van Meran in het hart van de stad. In deze architecturale parel, van de hand van de befaamde architect Matteo Thun, staat een enorme glaspartij centraal die ervoor zorgt dat badgasten ten volle kunnen genieten van het prachtige berglandschap. Rijke materialen zoals graniet dragen bij tot een luxueus en behaaglijk gevoel. Het ontspanningsparadijs telt maar liefst 25 baden, 8 sauna’s en Turkse stoombaden en biedt wellnessbehandelingen op basis van melk, hooi, appelen, wijn, dennenolie en weidebloemen.

Stoombad ‘Trauttmansdorff’

Nieuw vanaf deze winter zijn de Finse buitensauna en het dampbad ‘Trauttmansdorff’. Met zijn 85 m² oppervlakte kunnen gasten ongestoord genieten van een verkwikkend saunabezoek met licht- en kleurtherapie. Architecturaal past de vernieuwde sauna volledig binnen het strakke kader dat Matteo Thun eerder schiep voor de thermen. Het nieuwe dampbad, genoemd naar de nabijgelegen gelijknamige Trauttmansdorff-tuinen, werkt enerzijds met een mediterraanse mengeling van rustgevende kruiden zoals melisse, rozemarijn en lavendel en anderzijds met een Alpijnse samenstelling op basis van bloemen en planten uit de Dolomieten. Alle kruiden worden overigens ecologisch geteeld in de tuinen van Trauttmansdorff.

Stoombad ‘Trauttmansdorff’

De heilzame kracht van de Sarner bergden

De natuur van Zuid-Tirol heeft veel te bieden. Dat blijkt ook uit het ruime assortiment van pure verzorgingsproducten uit de Dolomieten. De Sarntal Vallei is de bakermat van de specifieke Sarner bergden. De olie van deze naaldboom stond bij de Kelten al bekend om zijn verzorgende, helende en zuiverende werking en wordt tegenwoordig nog steeds op een traditionele manier gewonnen. De familie Eschgfeller ontfermt zich al meer dan 40 jaar over het typische distilleerproces op basis van waterdamp. In haar Alpijns Wellnesscentrum in Sarntal laat ze gasten kennismaken met dit ‘wondermiddel van de natuur.

Wie zich eerder interesseert in het traditionele distilleerproces van de Sarner bergden kan terecht bij de dennenoliestokerij Bergila in het Pustertal. Van mei tot oktober volgen bezoekers er gratis een rondleiding door de stokerij en de kruidentuin om van dichtbij te ontdekken hoe de etherische oliën en de andere kruidenproducten tot stand komen. Wilt u zelf de Zuid-Tiroolse natuur in huis halen? Beautyproducten op basis van de houtachtige aroma’s van etherische oliën uit de Sarner bergen kunt u online bestellen.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips