Skip to navigation Skip to main content
Mountainbiken op de rotsen in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Paznaun ligt in het westen van Tirol en staat ook in de zomer garant voor sport en actie. Alle vier de dorpen in het dal – Galtür, Ischgl, Kappl en See – bieden een ruim aanbod van sportieve activiteiten. Maar pas op, sommige wandelroutes en fietstochten in het smalle dal zijn behoorlijk uitdagend! Actieve bergliefhebbers hebben iedere dag weer de keuze uit tal van routes en challenges. Maar zelfs voor wie hier iedere dag iets nieuws ontdekt, heeft aan één vakantie niet genoeg om alles te doen. Wij helpen je bij het maken van keuzes: dit zijn de wandelroutes en fietstochten in Paznaun die je gedaan moet hebben.

Dé uitdaging: Paznauner Höhenweg

Wie ongeveer negen dagen tot zo’n beschikking heeft en op zoek is naar uitdaging en avontuur, moet zeker eens naar de Paznauner Höhenweg kijken. Tijdens de negen gevarieerde etappes staan je 11.000 hoogtemeters te wachten en de lengte van de route is 120 kilometer. Als beloning voor de veeleisende tocht ontdek je alle gebieden van Paznaun. In 60 uur wandelen op de Paznauner Höhenweg ontdek je alle facetten van de Tiroler Alpen. Je wandelt over weelderige alpenweiden, door groene bossen en over rotspaden in het hooggebergte.

 

Als je slechts een deel van de Paznauner Höhenweg wilt doen, mag je de "Obertaler Traumetappe" niet missen, die van Ischgl naar Galtür leidt. Tip: Als je op zondag op pad bent, moet je de andere kant op wandelen en de wandeling beginnen met een heerlijke brunch op de Larein Alpe.

Galtür-Tour 20: geweldig uitzicht vanaf de Predigberg

Wandelroutes in Galtür, zijn als zand op het strand. Wie voor de Predigberg kiest, heeft de nodige ervaring met bergwandelen nodig. Met name het laatste deel, dat over de Große Geröllfelder gaat, zal zelfs voor zeer ervaren bergwandelaars uitdagend zijn. ‘Trettsicherheit’ is hier vereist! De route naar de Predigberg duurt zo'n 4 uur en overwint 2000 hoogtemeters (heen- en terugweg). Wanneer je door het Predigbergwald wandelt, zie je de paragliders voorbijvliegen die starten bij ‘Bödale’. Vervolgens wandel je verder richting de top op 2645 meter. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Jamtal, Lareintal, Gorfenspitze, Ballunspitze en het Silvretta massief.

 

Tip: geniet van het fantastisch mooie uitzicht met een meegebrachte snack.

Ischgl-Tour 14: door het hooggebergte naar de Bürkelkopf

Deze wandeling begint ontspannen met een ritje in de gondel naar de Flimjoch, op 2750 meter. Het bergstation van deze lift bevindt zich op de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland. Dit is het startpunt van deze uitdagende wandeling in Ischgl naar de Bürkelkopf. De bijna vier kilometer lange wandeling naar de top en terug gaat vrijwel uitsluitend door bergachtig terrein, waar ‘Trettsicherheit’ en geen last van hoogtevrees zijn vereist. Wie na twee uur wandelen de 537 hoogtemeters overwonnen heeft, wordt beloond met een uitzicht op het kruis op de top van de 3032 meter hoge Bürkelkopf. Terug op de Idalp nodigen het Alpenhaus en de Vider Alp uit voor een culinaire pauze.

Kappl-Tour 14: 2000 hoogtemeters naar de Hohen Riffler

Deze negen uur durende wandeling in Kappl is ruim 21,8 km lang en neemt je mee heen en terug over de Hohen Riffler, telt 2000 hoogtemeters en is niet voor onervaren wandelaars. Deze tocht, waar uithoudingsvermogen voor nodig is, begint bij het bergstation van de Diasbahn in Kappl. Je overbrugt maar liefst 1976 hoogtemeters tijdens deze wandeling. Kort na de start kom je langs het Almmuseum, gevolgd door de eerste steile passage richting de Schmalzgrubenscharte. Langs het gelijknamige meer wandel je naar de Edmund Graf Hütte, waar je op krachten kunt komen en kunt overnachten. Wil je hier slapen, reserveer dan ruim van tevoren! Vanaf de hut gaat het weer steil omhoog richting de hoogste berg van de Verwallgroep, de Hohen Riffler op 3268 meter. Het uitzicht op de bergwereld van Paznaun is adembenemend!

 

Tip: Op de terugweg moet je zeker een stop maken bij de Blankasee. Het bergmeer nodigt niet alleen uit tot verpozen, maar zorgt ook voor verfrissing na een inspannende wandeling.

Wandelen met hoofdlamp op de Kappl Tour 14 in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

See-Tour 10: prachtige panoramawandeling naar de Pezinerspitze

Deze wandeling in See van 20,5 km staat garant voor adembenemende uitzichten over Paznaun. Start van de zeven uur durende wandeling is het dalstation van de gondel in See. Vanaf hier ga je niet met de lift omhoog, maar wandel je naar Gasthof Fernblick. Vanaf hier is de wandelroute naar de Pezinerspitze goed uitgepijld en wandel je door het bos, over de Kleingfallalpe en door rotsachtig gebied naar de top op 2550 meter. En ja, eenmaal boven besef je dat het iedere stap waard was!

Samnaun-Loop I.4: route van de

Ischgl Ironbike

Wie graag de hele dag met de mountainbike in de bergen onderweg is, moet deze tocht van Ischgl naar Samnaun zeker overwegen. De route volgt het Ironbike wedstrijdtraject en trakteert je op geweldige uitzichten. Een goede conditie en stuurvaardigheid is een voorwaarde om de route van 48 km af te kunnen leggen. Reken op zo’n 11 uur klimmen en afdalen richting het eindpunt bij het bergstation van de Flimjochbahn. 2860 hoogtemeters zijn er onderweg te bedwingen. Mocht je tegen het einde van de tocht de benen beginnen te voelen, dan kan je in Samnaun ook de gondel pakken om via andere trails terug te keren naar het startpunt.

Mountainbikenpaznaunfb
© TVB Paznaun – Ischgl

Variante Muttenjoch G.3: alleen voor zeer ervaren bikers

Startpunt van deze biketour in Galtür door het hooggebergte is Galtür. Vanaf hier ga je richting de Kopsstausee, het eerste fotogenieke punt van de tocht. Zowel de Verbella Alpe als de Heilbronner Hütte (2.320 m) bieden een geweldige kans om weer op krachten te komen voor het veeleisende deel van de route. De afwisselende route start met 200 pittige hoogtemeters naar het Ochsental om vanaf daar weer 300 hoogtemeters verder te klimmen naar de Muttenjoch. Of deze inspannende beklimming het waard is? Jazeker! Het uitzicht op 2620 is grandioos! Hier start een heerlijke afdaling over singletracks. De laatste meters naar de Friedrichshafener Hütte gaan over een glooiend bospad.

 

Belangrijk, de route bevat stukken waar je de fiets moet dragen of duwen. Voor de 20,6 km lange tocht heb je een goede conditie en ervaring nodig.

Seßladalpen Tour Nr. 776: middelzware rondtocht naar Oberen Seßladalpe

Het begin van deze 19,3 km lange biketour in Kappl gaat door steil, bosrijk terrein. Het volgende deel richting de Ruhesteinkapelle is een stuk ontspannender. In het Sinsner Wald wordt weer aanspraak aangedaan op de conditie, aangezien het weer lange tijd klimmen is. Over een oud karrenpad gaat de route verder naar de Unteren Seßladalpe en van daar over een afstand van 2,6 km met 370 hoogtemeters naar de Oberen Seßladalpe. Hier moet je stevig op de pedalen gaan staan! Via dezelfde route en het Wolfgangwald rijd je terug naar Kappl. Reken op zo’n 2,5 tot 3 uur fietsen.

Landeck-See Nr. 791: fietsroute van Landeck naar See

Deze fietsroute duurt ongeveer 2,5 uur en start in Landeck. Vanaf hier gaat de route over geasfalteerde wegen omhoog door het dal. Voordat je eindelijk kunt genieten van de eerste afdaling over de Tobadiller Straße, wacht er nog een korte klim over een bospad. De laatste 360 hoogtemeters die naar Giggl leiden, vragen het uiterste van je conditie. Als beloning krijg je de Tobadill singletrail voor de wielen, waarop je een geweldig uitzicht hebt op de Verwallgroep met de Großgfallkopf, Pezinerspitze en Kleingfallkopf. Vanaf Frödenegg leiden bospaden en geasfalteerde stukken bergafwaarts naar het centrum van See.

Zomerse sportevenementen in Paznaun

De sportieve fiets- en wandelroutes door de bergen van Paznaun trekken niet alleen vakantiegangers, maar ook professionele sporters naar het dal in Tirol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Paznaun ook veel sportevenementen worden georganiseerd. De kick-off van dit jaar is de 10e Silvrettarun 3000, waar amateurs en pro’s op 16 juli op vier verschillende routes door de bergen lopen. Begin augustus, van 3-8 tot 6-8, is het tijd voor de Ischgl Ironbike, naast de Ironbike Marathon een van de zwaarste mountainbikewedstrijden van Europa. Tegelijkertijd vinden ook de e-bike vossenjacht en de Night Hillclimb Alpenhaus Trophy plaats, dit alles in combinatie met een veelzijdig programma met een DJ, bikeshow en nog veel meer. Op 20 augustus zal de Internationale Silvretta Ferwall Marsch enthousiaste wandelaars samenbrengen. De Golden Summits staan garant voor 6 weken vol bergsportbelevenissen en culinaire verwennerijen. Absolute hoogtepunten zijn de e-bike wereldkampioenschappen op 2 en 3 september in Ischgl, het Boulder Weekend op 10 en 11 september in Galtür, het Mountain Bike Weekend op 1 en 2 oktober in Kappl en het Paragliding Weekend in See op 8 en 9 oktober.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TVB Paznaun – Ischgl.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.