Skip to navigation Skip to main content

Wandelroutes in Galtür: de 5 mooiste

54451 - Wandelroutes in Galtür: de 5 mooiste (2)

Aan het eind van het Paznauntal vind je Galtür, een geliefd dorpje onder klimmers en wandelaars. Mede door de hoogte van het dorp, 1584 meter, is de omgeving zo indrukwekkend. Dit kleine, maar sfeervolle dorpje biedt de mogelijkheid om in alle rust van de prachtige natuur te genieten. Vanuit Galtür kun je fijne wandeltochten maken. Vijf tips voor wandelen in Galtür vind je in dit weblog.

Wandelen in het Paznauntal

In het Paznauntal wandel je in de bergen van de Verwall- en Samnaungroep, die verschillende soorten wandeltochten bieden. Vanuit dorpje Galtür heb je toegang tot 250 kilometer aan wandelpaden. Deze zijn verdeeld over 21 wandelroutes van verschillende niveaus. Je kan zelf omhoog wandelen, of gebruik maken van een van de bergliften. Tijdens het wandelen vind je allerlei leuke berghutten waar je onderweg kunt pauzeren en genieten van een heerlijke maaltijd. Tip: van half juni tot half september kun je met een gids van de Alpin Club Galtür wandelingen maken.

Bekijk de interactieve wandelkaart

54451 - wandelen in galtur (2)
In Galtür kun je heerlijk wandelen

1. Birkhahnbahn Bergstation - Kops Stausee - Zeinisjoch - Galtür

Deze wandeling start vanaf het bergstation, nadat je de Birkhahnbahn omhoog hebt genomen. Zelf naar boven klimmen is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar dat maar dat maakt de rest van de wandeling ook een stuk zwaarder. Vanaf het bergstation loop je een stuk omhoog, naar de oevers van de Kops Stausee. Dit stuwmeer heeft een stuwdam en geeft een prachtig uitzicht op de bergen. Je kunt zelfs de bergen van het Montafon vanaf hier bewonderen. Loop een stuk langs het meer en daal dan af richting Galtür. Je wandelt onder andere langs de Europese waterscheiding van de Rijn-Donau en de grens van Tirol/Vorarlberg. Ook met een kinderwagen is de route goed te doen, zij kunnen via een breed grindpad afdalen.

Duur 2,5 tot 3 uur
Hoogtemeters 464 meter klimmen (grootste deel met berglift), 464 meter dalen
Afstand 11,5 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau makkelijk
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

2. Galtür - Mathon - Galtür

Ook in het dal vind je een aantal mooie wandelroutes. Een echte aanrader is de wandelroute van Galtür naar Mathon en weer terug. Mathon is gelegen tussen Ischgl en Galtür en is een typisch Oostenrijks plaatsje. Tijdens het wandelen heb je altijd uitzicht op de twee huisbergen van Galtür, de Gorfenspitze (2558 m) en de Ballunspitze (2671 m). De wandeling start bij de kerk in Galtür en langs de route vind je onder andere het Wildpark bij Mathon en het Sport & Kulturzentrum. Tip: Bezoek het Wirtshaus Walserstube museum, echt een bezoekje waard! Wanneer je klaar bent in het museum, bestel dan een portie Kaiserschmarrn in het restaurant. Deze zijn een echte aanrader!

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 150 meter klimmen, 150 meter dalen
Afstand 11 km
Ondergrond Grotendeels verhard
Niveau makkelijk
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  
54451 - galtur in het paznauntal (2)
De machtige bergen achter Galtür (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

3. Rondwandeling Vergiel

Deze mooie rondwandeling start vanaf het dorpsplein in Galtür en loopt door het Predigbergbos naar de Bödale. Met een beetje geluk spot je misschien wel een paraglider. Bödale is voor hun namelijk een populaire plek om op te stijgen. En dat doen ze niet voor niets daar, je hebt vanaf dit punt namelijk een prachtig uitzicht op Kappl en het dal. Dit is dan ook een ideale plek om even een pauze te nemen. Via de Vergiel en de Stafali vijver wandel je weer terug naar Galtür.

Duur 4,5 uur
Hoogtemeters 660 meter klimmen (grootste deel met berglift), 660 meter dalen
Afstand 11 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

4. Wandelen naar de Jamtalhütte

De 14e editie van de Culinaire Jacobsweg gaat deze zomer op 9 juli van start. Vijf Europese sterrenchefs koken ieder een eigen gerecht met allerlei producten afkomstig uit de regio. De recepten geven ze door aan de eigenaren van vijf berghutten in het Paznauntal. De hutten zijn bereikbaar via de speciale 'Genusswandelingen'. De door de chefs bedachte gerechten kan je de hele zomer bestellen bij een van de vijf restaurants voor slechts €15,-. Eén van deze hutten is de Jamtalhütte in het Jamtal, een zijdal van het Paznauntal. De hut ligt op 2164 meter hoogte, ten zuiden van Galtür. Tijdens de wandelroute ben je omringd door prachtig landschap. Eenmaal aangekomen is heb je een indrukwekkend uitzicht. Je kunt hier de Jamtalgletscher bewonderen.

Duur +/- 6 uur
Hoogtemeters 580 meter klimmen, 580 meter dalen
Afstand 20 km (heen en terug)
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  
54451 - jamtalhutte in galtur (2)
De Jamtalhütte heeft een prachtige ligging (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

5. Wandelen naar de Friedrichshafener Hütte

Ook onderdeel van de Culinaire Jacobsweg is de Friedrichshafener Hütte. Voordeel van deze hut is dat hij makkelijk te bereiken is. Neem bijvoorbeeld de wandelbus en stap uit bij bushalte Valzur of wandel richting Mathon. Tip: halverwege kom je een parkeerplaats tegen met een bord waarop je kunt zien of de berghut open is! De route naar de hut is een smal bospad vol stenen en kiezels. Je kunt ook kiezen voor een makkelijkere optie, een breed grindpad. Deze is ook nog eens geschikt voor kinderwagens. Je komt onderweg adembenemende uitzichten tegen en loopt ook regelmatig langs een verkoelend bergstroompje. De Friedrichshafener Hütte ligt op 2151 meter, aan een meertje. Er is een heerlijk zonneterras aanwezig, maar lekker binnen zitten bij de haard is ook mogelijk.

Duur 2,5 tot 3 uur
Hoogtemeters 598 meter klimmen, 598 meter dalen
Afstand 6,4 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

Meer mooie wandelroutes in Galtür

De Silvretta Card all-inclusive

Iedereen die overnacht in Galtür, krijgt van de verhuurder de Silvretta Card all-inclusive kaart gratis. Ongeacht waar je overnacht. Deze gastenkaart biedt gedurende het verblijf allerlei fijne voordelen en gratis extra's. Zo kan je bijvoorbeeld gratis gebruik maken van de zomerliften en kost ook het openbaar vervoer helemaal niks. Ook een ritje over de Silvretta Hochalpenstraße en toegang tot alle binnen- en buitenzwembaden is helemaal gratis.

Lees meer over de Silvretta Card all-inclusive

Marit Zomer

Over Marit

Marit gaat al van kinds af aan op vakantie naar de bergen. Soms naar een van de bekende bergmeren, soms in een rustig bergdorp. Wandelen is haar favoriete bezigheid in de bergen.