Skip to navigation Skip to main content

De perfecte uitrusting voor een bergwandeling: 5 tips

54084 - De perfecte uitrusting voor een bergwandeling: 5 tips (2)

Van plan om een wandeling in de bergen te gaan maken? Uiteraard wil je dan veilig op pad gaan. Hiervoor is  wandeluitrusting erg belangrijk. Want, hoe beter je jezelf hebt voorbereid op de wandeling, hoe aangenamer de wandeling wordt! Maar wat heb je nou allemaal nodig voor een goede en complete wandeluitrusting in de bergen? Welke items neem je mee en welke doe je aan? In dit blog geven we je een aantal tips.

Tip 1: goede wandelschoenen

Wandelschoenen zijn het eerste belangrijke deel van een goede uitrusting. Goede wandelschoenen zorgen voor veiligheid en zorgen ervoor dat je fijn kunt wandelen. Er zijn verschillende categorieën voor wandelschoenen (A t/m D), die ieder geschikt zijn voor verschillende situaties. Er zijn veel winkels waar je wandelschoenen kunt kopen. Het is een aanrader om dit bij een specialist te doen, want deze kan je optimaal adviseren. Gespecialiseerde winkels beschikken vaak over een ‘oefen parcours’, waar je een stukje je wandelschoenen kunt uitproberen. Klik hier voor tips over het kopen van goede wandelschoenen. Zorg ervoor dat je bij je aankoop ook gelijk goede wandelsokken koopt. Waarom? Lees hier 7 vragen en antwoorden over wandelsokken.

54084 -  (4)

Tip 2: kies de juiste wandelkleding

Wanneer je op pad gaat in de bergen, kun je het beste je kleding in verschillende laagjes dragen. De temperaturen kunnen namelijk flink verschillen in de bergen. Zo is het overdag een stuk warmer dan ’s avonds en kan het in het dal een stuk warmer zijn dan hoog in de bergen. Wanneer je je kleding in laagjes draagt, kun je je snel aanpassen aan de temperatuur. Zorg er wel voor dat je een onderlaag aanhebt die de huid droog houdt, zoals thermokleding. Daar overheen kun je één of meerdere lagen aantrekken die sneldrogend en ventilerend zijn om je warm te houden. Ten slotte nog een laag die wind-en waterdicht is, zoals een regenjas. Een regenbroek of waterdichte broek kun je altijd nog meenemen, zodat ook je benen droog blijven als het begint te regenen. Het kan soms wel fris zijn in de bergen, dus is het altijd verstandig om een bufje mee te nemen, je weet nooit waar het handig voor is.

Tip 3: kies een goede wandelrugzak

Wat je in je rugzak stopt is afhankelijk van de lengte van de wandeling die je gaat maken. Wanneer je een dagwandeling maakt, volstaat een lichte rugzak van 20 tot 30 liter. Ga je voor een meerdaagse huttentocht? Dan heb je een wat grotere rugzak nodig van ongeveer 40 liter. Als je op trektocht gaat heb je 55 tot 70 liter nodig. 

Tip 4: belangrijke items

Ook zijn er een paar andere items die je niet kunt missen tijdens een wandeling door de bergen. Als eerste is een zonnebril belangrijk, want hoe hoger je in de bergen komt, hoe feller het zonlicht is. Mocht er nog sneeuw liggen, dan zorgt dit voor reflectie en dit is slecht voor je ogen. Ook een zaklamp is nooit een overbodige luxe, want mocht de tocht onverwacht uitlopen, dan kun je tenminste je hut of camping nog vinden. Een kompas, mobiele telefoon en een EHBO-setje zijn ook onmisbaar om mee te nemen.

54084 -  (5)

Tip 5: eten en drinken

Ga je lunchen bij een berghut of neem je zelf een hapje eten mee? Kijk bij het voorbereiden van de wandeling naar de mogelijkheden om onderweg te lunchen. Wanneer dit niet mogelijk of je liever je eigen lunch meeneemt, neem dan altijd voldoende water mee. Als je wilt kun je ook een thermoskan vullen met thee (of soep). Ook is het fijn om een energiereep, appel of iets zoets mee nemen. Soms is het ook heel lekker om voor dat laatste stukje nog wat suikers tot je te nemen. Hier kun je ook rekening mee houden tijdens het inpakken van je rugzak.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.