Skip to navigation Skip to main content

Het recept voor de Schwarzwälder Kirschtorte

54077 - Het recept voor de Schwarzwälder Kirschtorte (2)
© Pixabay

Eén van de meest bekende taarten uit Duitsland is de Schwarzwälder Kirschtorte. De combinatie van kirsch, kersen, slagroom, chocoladecake en pure chocoladesnippers is bekend bij een ontzettend groot publiek. Uiteraard smaakt dit gerecht het lekkerst in een knusse konditorei in Duitsland, maar ook thuis kun je dit heerlijke gebakje maken. In dit weblog vind je daarom het recept voor de Schwarzwälder Kirschtorte.

Een taart met geschiedenis

Er zijn een aantal theorieën over de oorsprong van de Schwarzwälder Kirschtorte. Door de naam denk je waarschijnlijk dat de taart oorspronkelijk uit het Zwarte Woud komt, maar toch is dat waarschijnlijk niet zo. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1934. Tot op heden is de eerste bakker niet 100% duidelijk. Dit geldt ook voor de herkomst van de naam. Wel kan het zijn dat het iets te maken heeft met het Kirschwasser (afkomstig uit het Zwarte Woud), de typische klederdracht uit de regio of de chocoladesnippers die doen denken aan een donker bos. Maar natuurlijk is dat helemaal niet belangrijk, want het draait om de heerlijke smaak van deze lekkere Duitse taart.

Ingrediënten Schwarzwälder Kirschtorte

Het bereiden van een Schwarzwälder Kirschtorte of Zwarte Woudtaart is niet lastig. Je hoeft hier echt geen professionele bakker voor te zijn. Voor het maken van één taart heb je de volgende ingrediënten nodig:

Bereiding van de cake

 • 140 gram pure chocolade, fijngehakt
 • 100 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 75 gram boter
 • 50 gram maiszetmeel (Maizena)
 • 6 eieren
 • 180 gram suiker

Bereiding van de vulling

 • 800 gram (zure) kersen uit pot met sap/siroop
 • 800 milliliter slagroom
 • 100 milliliter Kirschwasser of Kirsch plus een beetje extra
 • 100 gram pure chocolade, fijngehakt
 • 3 pakjes vanillesuiker
 • 3 afgestreken eetlepels maiszetmeel (Maizena)
 • 2 eetlepels suiker

Bereiding Schwarzwälder Kirschtorte

Stap 1:Zorg dat je van tevoren de oven op 175 graden voorverwarmt. Smelt de boter en chocolade au bain marie. Splits hierna de eieren en klop in een grote kom de eiwitten stijf. Het eigeel met de suiker meng je in een andere kom. Vervolgens roer je hier de gesmolten chocolade en boter doorheen. Zeef de bloem, bakpoeder en maizena boven de kom met het chocolademengsel. Hierna is het zaak om alles goed te mengen en de opgeslagen eiwitten erdoorheen te roeren. Start met één lepel en doe daarna de rest in de kom. Het beslag maak je luchtig met een spatel.

Stap 2: Besmeer de randen van een springvorm met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in 40 – 45 minuten gaar. Dit kun je controleren met een satéprikker. Komt deze er schoon uit nadat je hem erin geprikt hebt, dan is de cake gaar. Laat de cake hierna volledig afkoelen.

Stap 3:Wanneer de cake volledig is afgekoeld, snijd je deze horizontaal in drie stukken. Zo ontstaan er dus drie plakken. Hier heb je speciale baktools voor, maar een gewoon brood- of anders keukenmes werkt ook prima.

Stap 4:Zeef de kersen en vang het vocht op. Meng hierna ongeveer twee eetlepels vocht met de maizena en roer dit totdat je een glad mengsel hebt. De rest verhit je op een steenpannetje op het vuur. Wanneer het kersensap kookt, voeg je hier het maizenamensgsel aan toe. Dit moet je goed door roeren en daarna de kersen eraan toevoegen. Zet het vuur uit en voeg de helft van de Kirsch toe. Roer ook dit weer goed door, en laat het daarna iets afkoelen.

Stap 5:Doe nu de rest van de kirsch in een klein kommetje en verspreid dit met een keukenkwast over de cakeplakken. Verdeel de kersen over de bovenkant van de twee cakehelften en laat deze goed afkoelen en geleren. Zorg ervoor dat je ongeveer twee eetlepels overhoudt voor de garnering.

Stap 6:Klop de slagroom stijf met vanillesuiker. Breng dit vervolgens op smaak met wat Kirschwasser en vul hier een spuitzak mee. Spuit ongeveer een kwart van de slagroom over een cakeplak. Leg hier een tweede cakeplak met kersen op en spuit die ook ongeveer tot een kwart vol met room. Leg de laatste cakeplak er bovenop. Bestrijk de taart rondom met de rest van de slagroom, maar houd een beetje over voor de decoratie. De spatel kun je gebruiken om alles glad te krijgen.

Stap 7: Decoreer de taart met de fijngehakte chocolade. Spuit nu rondom wat toefjes slagroom op de taart en verdeel de achtergehouden kersen er overheen.

Stap 8: Snijd de Schwarzwälder Kirschtorte in gewenste plakken en serveer.

Guten appetit!

54077 - recept schwarzwalder kirschtorte (2)
© Pixabay