Skip to navigation Skip to main content

Elkaar begroeten in de bergen doe je zo

Gesprek Wandelaars Waterval

De gewoonte van elkaar groeten in de bergen is een mooie en vriendelijke traditie. Als je voor de eerste keer in de bergen bent, kijk je er misschien van op en denk je misschien van: ‘wat zegt 'ie nou’? Ieder Alpenland, en soms ook per regio, kent verschillende manieren van groeten. Wanneer je in de bergen bent en daar mensen kunt begroeten op hun eigen manier is dat erg leuk, vandaar dat we dit artikel met de meest voorkomende begroetingen in de Alpenlanden voor je op een rijtje hebben gezet.

Oostenrijk

In Oostenrijk hoor je voornamelijk 'Servus' en 'Grüß Gott'. Servus betekent letterlijk 'tot uw dienst'en is afkomstig uit het Latijn. Grüß Gott is ook populair, of je gelovig bent of niet. Het is afkomstig van 'Grüsse dich Gott': God begroet u, maar de meeste mensen zullen deze begroeting niet zo letterlijk nemen. In het Salzburgerland en Tirol hoor je vaak 'Grias-di', dit is een echt dialect en klinkt zeer vriendelijk.

54071 - elkaar begroeten in oostenrijk (2)

Duitsland

Zoals we gewend zijn van Duitsers, zijn zij heel formeel, en zo ook in de bergen. ‘Hallo’ of ‘Guten Tag’ is sowieso altijd goed. Daarnaast hoor je ook vaak ‘Ciao’ (wat overgenomen is van de Italianen), en ook zeggen ze in Duitsland vaak ‘Grüß Gott’.

Zwitserland

Het ‘Schweizerdeutsch’ (het Duits dat men spreekt in Zwitserland) is een erg mooie taal, maar kan soms lastig te verstaan zijn. In de bergen begroeten de mensen elkaar meestal met ‘Grüess di’, ‘Grüezi’, ‘Grüezi Mitenand’, ‘Hoi Zäme’ of gewoon ‘Hallo’. Wanneer je in het Franstalige of Italiaanse gedeelte bent van Zwitserland, dan worden meestal dezelfde begroetingen gebruikt als in Frankrijk en Italië.

54071 - elkaar begroeten in zwitserland (2)

Frankrijk

Hoe je iemand gedag zegt als je wandelt in de Franse bergen? ‘Bonjour’, is goedendag in het ‘normale’ Frans. ‘Bonne Journee’ is Goede reis en ‘Salut’ betekent dag.

Italië

Wanneer je in het Italiaanse deel bent, begroet men elkaar met ‘Salve’. Uiteraard hoor je ook vaak het bekende ‘Buongirono’ (Goedendag) of ‘Ciao’ (Hallo). En in het Duitstalige deel hoor je weer meestal de Oostenrijkse begroetingen.