Skip to navigation Skip to main content

Het recept voor Apfelstrudel: zo maak je deze thuis

Apfelstrudel

Ben jij ook zo dol op Apfelstrudel en zou je deze thuis ook wel eens willen maken, lees dan snel verder, want wij delen in dit artikel het originele Oostenrijkse recept. Van origine is Apfelstrudel een dessert, maar het smaakt ook perfect bij de koffie of als tussendoortje. Eet je Apfelstrudel met vanillesaus dan kan het zelfs een hele lunch zijn. Wil je Apfelstrudel zelf thuis maken, dan is het wel even wat werk, maar absoluut de moeite waard. Wij vertellen je hoe je het maakt.

De ingrediënten voor een echte Oostenrijkse Apfelstrudel

Zelf Apfelstrudel maken is erg leuk en bovendien heel erg lekker. Maak je de strudel volgens het originele recept dan sta je zeker twee uur in de keuken, maar dat is het waard. Je kunt een hoop tijd winnen door het deeg niet zelf te maken en een rol kant-en-klaar bladerdeeg in de supermarkt te kopen. Maar wil je de allerlekkerste Apfelstrudel proeven, dan maak je natuurlijk ook het deeg én de vanillesaus helemaal zelf.

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 200 gram bloem en wat extra om te bestuiven
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter water
  • 20 gram zonnebloemolie
  • 2 gram zout

Voor de vulling heb je het volgende nodig:

  • 1 kilo friszure appels, bijvoorbeeld Jonagold of Goudrenetten
  • 150 gram gewelde rozijnen (in water of rum)
  • 2 eetlepels suiker
  • Sap van een halve citroen
  • 1 theelepel kaneel

Het broodkruimmengsel maak je met:

  • 150 gram witbrood
  • 10 gram vanillesuiker
  • 10 gram suiker
  • 100 gram boter

En voor de vanillesaus gebruik je:

  • 3 eierdooiers
  • 60 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 150 milliliter melk
  • 150 milliliter slagroom

Apfelstrudel met vanillesaus
© Spalder Media Group
Appelstukjes op de deeglap
© Spalder Media Group
Het deeg insmeren met gesmolten boter
© Spalder Media Group
Opgerold en klaar voor de oven
© Spalder Media Group
Eet smakelijk!
© Spalder Media Group

Bereiding Apfestrudel met vanillesaus

Stap 1: Je begint met het maken van het deeg, want dit heeft tijd nodig om te rusten. Meng in een ruime kom de bloem, olie, zout en water. De boter heb je pas later nodig. Kneed het deeg minimaal tien minuten tot het soepel en zacht is. Merk je dat je deeg na een minuut of drie nog erg nat is, voeg dan een beetje bloem toe. Is het deeg te droog, pak dan wat extra water. Wanneer het deeg goed gekneed is, laat je het minimaal 30 minuten rusten.

Stap 2: Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in klein stukjes. Meng de appels in een kom met de suiker, het citroensap, de rozijnen en de kaneel.

Stap 3: Verwijder de korstjes van het witbrood en hak het brood helemaal fijn. Je kunt hier ook een keukenmachine voor gebruiken. Het moet een soort kruim worden. Smelt de boter in de pan en roer de suiker, vanillesuiker en de broodkruimels hierdoor. Bak het geheel tot de broodkruimels mooi goudbruin gekleurd zijn en het heerlijk ruikt. Schep het uit de pan en laat het mengsel uitlekken op keukenpapier.

Stap 4: Dit is misschien wel de lastigste stap van het recept voor Apfelstrudel: het uitrollen van het deeg. Om het deeg flinterdun te kunnen uitrollen, is het belangrijk dat het minimaal 30 minuten gerust heeft. Zorg ervoor dat de bakplaat met bakpapier al klaar staat en bedek het aanrecht met een schoon tafelkleed. Op dit tafelkleed ga je de deegbal uitrollen tot een lap van ongeveer een meter bij een meter! Maak het deeg zo dun als je kan met de deegroller en je handen. Komt er een scheurtje in, dan kun je dit gewoon dichtmaken met je handen.

Apfelstrudel met Vanillesaus in berghut Ehrwald
© Spalder Media Group
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.