Skip to navigation Skip to main content

5x mooie wandelingen in de Dolomieten

53457 - 5x mooie wandelingen in de Dolomieten (2)

De Dolomieten vormen het prachtige toneel van tal van wandelroutes. Maar waar vind je eigenlijk mooie wandelingen in de Dolomieten? Het antwoord op deze vraag is vrij lastig, want eigenlijk kunnen we alle routes wel in dit lijstje zetten. De uitzichten onderweg zijn werkelijk prachtig, de omgeving is uniek en bovendien geniet je ook nog van de heerlijke Italiaanse keuken onderweg. Kortom, elke wandeling in de Dolomieten is een feestje. Wij hebben hieronder een top 5 van mooie wandelingen voor je op een rijtje gezet, maar er kunnen natuurlijk nog tal van andere wandelingen in het lijstje met mooie wandelingen in de Dolomieten worden opgenomen.

Waar vind je mooie wandelingen in de Dolomieten?

Wandelen in de Italiaanse Dolomieten is een unieke ervaring en staat hoog op het lijstje van veel wandelliefhebbers. De indrukwekkende bergmassieven en de bossen, almen en dalen die eromheen liggen zorgen voor prachtige wandelmogelijkheden. Het is ook niet voor niets dat deze bergen sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Huttentochten, themawandelingen, familieroutes en dagtochten, ieder type wandelaar kan hier terecht. Als je aan 10 mensen vraagt wat de mooiste wandeling in de Dolomieten is, krijg je waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden. Toch zijn er een paar wandelroutes die de meesten eigenlijk wel opnoemen, namelijk de vijf die hieronder zijn uitgewerkt. Handig om te weten: de Dolomieten liggen in Zuid-Tirol, een Italiaanse provincie waar zowel Duits als Italiaans (en Ladinisch) gesproken wordt. Veel dingen, zoals bergen, dorpen, meren en andere bezienswaardigheden, hebben dus een Duitse en een Italiaanse naam.

#1. Rondwandeling Drei Zinnen

De Drei Zinnen, of Tre Cime in het Italiaans, zijn misschien wel de meest iconische bergtoppen van de hele Dolomieten. De drie punten steken hoog uit boven de omgeving en zijn van veraf al te zien. Niet zo gek ook dat de rondwandeling rondom de Drei Zinnen een van de populairste wandelingen in de Dolomieten is. Je begint deze route bij de Auronzohütte - waar je kunt komen via een tolweg - en volgt vanaf daar pad nr. 101 langs de Laverdo Hütte naar het Paternsattel (2454 m). Vanaf daar heb je al een prachtig uitzicht op de beroemde bergtoppen. Je vervolgt je weg en op de splitsing heb je twee mogelijkheden. Of je volgt het stijgende pad naar de Dreizinnenhütte op 2405 m hoogte, of je gaat linksaf en volgt pad nr. 105 langs de berghut op de Lange Alpe en de Lange-Alpe-See. Uiteindelijk loop je via de westkant van de Drei Zinnen terug naar de Auronzohütte. Tip voor de onervaren wandelaars: tot het Paternsattel is deze wandeling vrij eenvoudig en ook geschikt voor beginnende wandelaars. Vanaf daar keer je eenvoudig weer via dezelfde weg terug.

Rondwandeling Drei Zinnen

Duur 4 uur
Hoogtemeters 550 meter klimmen, 550 meter dalen
Afstand 8,8 km
Ondergrond Rotspaden
Niveau Gemakkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten
53457 -  (4)
Je snapt dat het een feestje is om in de omgeving van de Drei Zinnen te wandelen, wauw!

#2. Wandeling naar de Vajolet-Hütte

Een ander bergmassief en prachtige wandelomgeving in de Dolomieten is het Rosengartenmassief. Langs en over dit imposante massief lopen tal van wandelroutes, waaronder de route naar de Vajolet Hütte. Het voordeel aan deze wandeling is dat je hem zo zwaar kunt maken als je zelf wilt. Je kunt het eerste stuk omhoog lopen, maar de eerste hoogtemeters zijn ook met de Vajolet stoeltjeslift te overbruggen. Vervolgens wandel je via het bergdorpje Gardeccia door de rotsachtige omgeving van het Vajolet-Tal naar de Vajolet-Hütte en de Preuss-Hütte. Deze hutten liggen direct onder de Vajolet-toppen van het Rosengartenmassief. Vanaf hier lopen nog verschillende wandelingen verder de bergen in, bijvoorbeeld naar de Gartl-Hütte.

Wandeling naar de Vajolet-Hütte

Duur 5:30 uur
Hoogtemeters 852 meter klimmen, 852 meter dalen
Afstand 11,9 km
Ondergrond Rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Van Lago di Braies naar Rifugio Fodara

Er lopen ook verschillende huttentochten door de Dolomieten. Eén daarvan is de Alte Via numero Uno, oftewel de huttentocht over de Dolomieten Höhenweg nr. 1. Deze lange afstandswandeling leidt je in 10 dagen langs verschillende pareltjes van de Dolomieten. Zo wandel je onder andere langs de Pragser Wildsee, Monte Pelmo en Cinque Torri. Een van de mooiste etappes is meteen de eerste, van de Pragser Wildsee, of Lago di Braies in het Italiaans, naar berghut Rifugio Fodara. Vooral het beginpunt van deze wandeling, de Pragser Wildsee, is een absoluut hoogtepunt in de Dolomieten. Dit bergmeer wordt omgeven door imposante bergen en samen vormen ze een prachtig berglandschap. Vanaf het meer volg je de Alte Via numero Uno naar de Rifugio Fodara, een B&B middenin de bergen. Het is dan ook zeker een aanrader om hier te overnachten! Uiteraard is het ook mogelijk om hier om te keren en weer terug te lopen naar het beginpunt.

Van Lago di Braies naar Rifugio Fodara

Duur 4,5 uur
Hoogtemeters 962 meter klimmen, 470 meter dalen
Afstand 11,4 km
Ondergrond Rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
53457 - wandelen seiser alm (2)
Lago di Braies is betoverend mooi!

#4. Wandeling naar de Strudelkopf

Een van de bergtoppen in het hart van de Dolomieten is de Strudelkopf. Het is dan ook niet zo gek dat hier verschillende wandelingen naartoe voeren. Een van die wandelingen gaat over de Plätzwiese, een alm vol kleurige bloemen vlakbij de Pragser Wildsee. Je wordt hier omgeven door bergtoppen als de Seekofel, Hohe Gaisl, Dürrnstein en de Cristallo. De Strudelkopf is een iets minder hoge, maar zeer toegankelijke bergtop en vormt een prachtig uitzichtpunt. Deze eenvoudige wandeling is aan te raden als eerste wandeling van je vakantie of als je met (kleine) kinderen op pad bent in de bergen. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste uitzichten, waaronder op de Drei Zinnen, en kun je pauzeren bij verschillende knusse berghutten.

Wandeling naar de Strudelkopf

Duur 3:30 uur
Hoogtemeters 386 meter klimmen, 386 meter dalen
Afstand 8,7 km
Ondergrond Rotspaden
Niveau Gemakkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Rondwandeling om de Sassolungo en Sassopiatto

De Sassolungo en Sassopiatto, of Langkofel en Plattkofel in het Duits, zijn twee bergen op de Seiser Alm (Alpe di Siusi in het Italiaans). De Seiser Alm is de grootste Alpenweide van Europa en biedt tal van prachtige wandelroutes, waaronder de rondwandeling rondom het Sassolungo-massief. Deze wandeling behoort absoluut tot een van de mooiste wandelingen in de Dolomieten vanwege het unieke landschap en de fantastische uitzichten. Je start bij het bergstation van de Florianlift en loopt over een vrij steile weg naar de Plattkofelhütte. Vervolgens wandel je via het Federico Augusto-pad richting de Passo di Sella, vanaf waar je langs het indrukwekkende Sassolungo-massief naar de Friedrich August Hütte en Passo Sella wandelt. Vergeet onderweg niet van het uitzicht te genieten, dat is bijna sprookjesachtig! De route vervolgt langs het rotslabyrint van de Città dei Sassi en berghut Rifugio Comici. Vanaf daar loopt de route naar beneden, langs Rifugio Vicenza en uiteindelijk kom je weer terug bij het vertrekpunt. Een niet al te moeilijke wandeling, maar de ervaring is des te mooier!

Rondwandeling Sassolungo - Sassopiatto

Duur 6:15 uur
Hoogtemeters 749 meter klimmen, 749 meter dalen
Afstand 17,5 km
Ondergrond Rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
53457 -  (6)
Op de Seiser Alm vind je tal van fijne wandelingen, van eenvoudig en gemoedelijk tot uitdagend!

Wat vind jij de mooiste wandeling in de Dolomieten? Laat het aan ons weten in een reactie op onze social media kanalen!

wandelen seiser alm image widget
Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.