De mooiste fietsroutes voor families in Tirol

 © Tirol Werbung 
fietsvakantie met de hele familie in Tirol

21 augustus 2021

door Jahna in Familie/kinderen

Tirol is een heerlijke bestemming voor een fietsvakantie met het hele gezin. Het uitgebreide netwerk beschikt over verschillende routes die geschikt zijn voor kinderen en het landschap is werkelijk prachtig! Deze familievriendelijke fietsroutes zijn relatief kort en eenvoudig met verschillende leuke en/of leerzame activiteiten langs de route. Bovendien vind je onderweg verschillende mogelijkheden om te pauzeren, wat minstens zo belangrijk is als je gaat fietsen met kinderen. Berghutten, speelmogelijkheden of zwemmeren maken deze fietsroutes in Tirol meer dan geschikt voor families. Wat onze tips zijn? Je vindt ze hieronder!

#1. Aschau-Unterer Grund

De eerste fietsroute voor families in Tirol start in Kirchberg en loopt langs verschillende leuke stations. Al kort na vertrek uit Kirchberg kom je de Indianer Waldspielplaats tegen, waar kinderen zich als echte indianen kunnen uitleven in de speeltuin. Verder op de route, net voorbij Aschau, kun je even afkoelen in het Kneipp Park. De grote speeltuin, de voetreflex-weg en de Kneippbeek zorgen voor een verfrissende tweede stop tijdens het fietsen. Nog meer verkoeling vind je bij de Aschauer waterval en voor wat lekkers stop je bij Schau- & Gustierkäserei Kasplatzl. Hier geniet je van verschillende culinaire zuivelspecialiteiten en kun je een kijkje nemen hoe het allemaal gemaakt wordt. De laatste tip onderweg is een stop bij Alpengasthof Labalm, waar je kennis kun maken met de Brixentaler KochArt. Dit houdt in dat de gerechten hier gemaakt worden met producten van de lokale boeren. 

 • Lengte: 30 kilometer
 • Hoogtemeters: 600 meter
 • Duur: 3,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
aschau - unter grund fietsroute voor families
In de speeltuin kunnen kinderen zich even uitleven voor ze weer op de fiets stappen!

#2. Reschensee ronde

De Reschensee is een van de meest bijzondere bergmeren in de Alpen. Het bekende aanzicht van de kerktoren in het meer is dan ook echt populair bij veel vakantiegangers en fotografen. Rondom het meer lopen verschillende mooie fietsroutes, waarvan de Reschensee ronde een absolute aanrader voor families met kinderen is. Je start in Nauders en fietst over de Reschenpass naar de Reschensee, waarbij je onderweg getrakteerd wordt op prachtige uitzichten. Ondanks dat je een bergpas over moet, is deze route ook zeker geschikt voor kinderen. Je overbrugt namelijk slechts 400 hoogtemeters! 

 • Lengte: 30 kilometer
 • Hoogtemeters: 400 meter
 • Duur: 2,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Fietsen rondom de Reschensee is leuk voor het hele gezin! (Foto: © Nauders Tourismus)

#3. Iseltal Radweg

Ten noordwesten van Lienz start de Iseltal Radweg aan de voet van Schloss Bruck. Het is een eenvoudige fietsroute langs de oever van de Isel en onderweg kom je onder andere langs Matrei in Osttirol. Na 2,5 uur fietsen kom je aan in Lienz. Het feit dat je maar 300 meter bergopwaarts fietst en de route slechts 28 km lang is, maakt deze fietsroute in Tirol ook zeer geschikt voor families. Twee tips om te stoppen onderweg zijn het Nationalparkhaus Matrei, waar je een uitgebreide expositie over natuur- en cultuurbijzonderheden uit de regio kunt bekijken, en de ruïnes van burcht Kienberg.

 • Lengte: 28 kilometer
 • Hoogtemeters: 305 meter
 • Duur: 2,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Tips: bekijk hier andere activiteiten voor families in Tirol >

Er zijn ook tal van fietsparken in Tirol waar je kunt leren mountainbiken! (Foto: © Tirol Werbung)

#4. Leithe Wirt

Vanuit Serfaus start een eenvoudige fietsroute voor families richting bergrestaurant Leithe Wirt. Je fietst tussen de kleurige weidevelden en wordt onderweg getrakteerd op een prachtig uitzicht op Serfaus. Langs deze fietsroute kun je op verschillende punten even ontspannen in een van de ligstoelen of op de wellness-banken. Eenmaal boven aankomen kun je op het zonnige terras van de Leithe Wirt genieten van een welverdiende maaltijd. De menukaart staat vol culinaire specialiteiten, dus keuze genoeg! En ook hier is verveling niet aan de orde, want kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in de grote speeltuin naast het restaurant. 

 • Lengte: 5 kilometer
 • Hoogtemeters: 240 meter
 • Duur: 45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

#5. Zillertal Radweg

Van speelplaats naar speelplaats fietsen kan op de Zillertal Radweg. Deze eenvoudige fietsroute loopt grotendeels over asfaltwegen langs de Ziller en onderweg kom je verschillende speelmogelijkheden tegen. Zo fiets je bijvoorbeeld langs het Vrijetijdspark in Zell am Ziller. Dit park biedt uren vermaak met onder andere een buitenzwembad, reuzenglijbaan, avonturenspeeltuin en sportvelden. Ook kom je onderweg langs de zestien meter hoge Kletterhal Aschau, waar je klimroutes in verschillende moeilijkheidsgraden kunt proberen. Wil je wat meer avontuur? Dan zit je goed bij het Active Center Zillertal, waar je verschillende watersportactiviteiten kunt ondernemen, maar ook mountainbiken en canyoning hoort hij bij de mogelijkheden. Dit zijn slechts een paar recreatiemogelijkheden die je onderweg tegen komt, het Zillertal biedt nog veel meer opties. 

 • Lengte: 31 kilometer
 • Hoogtemeters: 140 meter
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Op de Zillertal Radweg fiets je in een prachtige omgeving! (Foto: © Zillertal Tourismus-GmbH, Florian Schneider)

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tirol.

Zomervakantie tips