Skip to navigation Skip to main content

Fietsen in de Alpen: de mooiste routes

53361 - Fietsen in de Alpen: de mooiste routes (3)

Fietsen in de Alpen kan op tal van fijne routes. Ondanks dat de meeste mensen denken dat ze in de Alpen alleen maar steil omhoog kunnen fietsen, blijkt niets minder waar. Er lopen ook meer dan genoeg vlakke weggetjes en fietspaden door het dal, waarbij je evengoed geniet van een prachtige bergwereld. Deze zijn niet alleen geschikt voor beginnende fietsers in de Alpen, ook kinderen kunnen zich hier meer dan prima vermaken. Er lopen meer fietsroutes door de Alpen dan je verwacht en een bijkomend voordeel is dat je fiets vaak mee mag in de trein, dus zo bereik je gemakkelijk het beginpunt van verschillende wegen. Tel daar een lekker zonnetje en strakblauwe lucht bij op en je snapt dat het meer dan genieten is. Hieronder vind je een aantal van de mooiste fietsroutes in de Alpen.

#1. De Alpe Adria Radweg

We beginnen met de Ciclovia Alpe Adria Radweg, een fietsroute in de Alpen van 410 km lang. Je start deze tocht in Salzburg en fietst via Karinthië naar Grado, een historisch plaatsje aan de Adriatische zee. De Alpe Adria Radweg loopt dwars door de Oostenrijkse bergen, niet ver van de Großglockner. Het grootste gedeelte kun je op eigen houtje afleggen, maar bij Bad Gastein moet je een stukje met de trein. Geef jezelf wat tijd door iets eerder op de trein te stappen.

53361 -  (7)
In Bad Gastein stap je op de trein naar Mallnitz, waarvandaan je je fietstocht voortzet.

#2. Drauradweg

De Drauradweg loopt van het Italiaanse Toblach via Oostenrijk richting het Sloveense Maribor naar Varaždin op de Sloveens-Kroatische grens. Je start midden in de Dolomieten, bij de oorsprong van de Drau. Vervolgens fiets je in 510 km langs de rivier en door een veranderend berglandschap. Het begin kan wat druk zijn door dagjestoeristen uit Italië, maar dat wordt minder naarmate je verder komt.

#3. Donauradweg

De Donauradweg is een begrip als het over de mooiste fietsroutes in de Alpen gaat. Deze fietstocht gaat door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en zelfs Slowakije. In totaal is de route zo'n 1200 km lang en het is een absolute aanrader voor fietsliefhebbers die ook van historie houden. Je start bij Donaueschingen in Duitsland, bij de oorsprong van de Donau, en fietst vanaf daar via grensstad Passau naar Wenen. Het laatste traject loopt vervolgens van Wenen naar Boedapest. Het is een vrij eenvoudige fietsroute met vooral vlakke fietspaden langs de rivier en enkele kleine klimmetjes. Met name het stuk tussen Passau en Wenen is favoriet bij veel vakantiegangers.

#4. Etschradweg

De Etschradweg is een fietsroute in de Alpen langs de rivier de Etsch, of Aldige in het Italiaans. De route is 340 km lang en loopt vanaf Landeck, langs de Inn en via de Reschenpas naar Verona. De klim naar de Reschenpas is een pittige, maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht en volgt er een spectaculaire afdaling. Vrijwel de hele route fiets je over mooie fietspaden met zicht op appelboomgaarden, weilanden en natuurlijk de bergwereld.

53361 -  (9)
Vergeet onderweg niet te stoppen bij de Reschensee, waar je dit unieke uitzicht hebt!
Vergeet onderweg niet te stoppen bij de Reschensee, waar je dit unieke uitzicht hebt!

#5. Via Claudia Augusta

De volgende in dit lijstje met mooiste fietsroutes van de Alpen is de Via Claudia Augusta. Deze route volgt voor een deel dezelfde weg als de Etschradweg, maar de Via Claudia Augusta doorkruist de hele Alpen en start in Donauworth in Duitsland. Vanaf daar fiets je via Zwitserland naar Italië en eindig je bij Verona of Venetië. Het indrukwekkende van deze route is dat je de bergtoppen in de verte steeds dichterbij ziet komen. Je fietst via de Fernpas naar Landeck, waarna je Etschradweg verder volgt.

#6. Via Bavarica Tyrolensis

De Via Bavarica Tyrolensis is een 140 kilometer lange route van München naar Jersbach. Onderweg passeer je een prachtig landschap met idyllische meertjes, de helderblauwe Isar en de rollende heuvels van de Vooralpen. Aangezien je hier vanuit Beieren de Alpen in fietst, doemen ook hier steeds meer bergen voor je neus op.

#7. Via Rhôna

Dat je ook in Frankrijk en Zwitserland prachtig kunt fietsen, bewijst de Via Rhôna. Deze start in Andermatt, bij het begin van de Rhône, loopt via de 1200 km lange Via Rhôna naar de monding van de rivier in de Middellandse Zee. Tot voor kort liep de route alleen door Zwitserland, maar daar is nu een deel door Frankrijk aan toegevoegd. In Zwitserland fiets je door het Rhônedal met aan de ene kant de Walliser Alpen en aan de andere kant het indrukwekkende Berner Oberland. Vervolgens kom je via het Meer van Genève in Frankrijk en fiets je onder andere door Lyon.

#8. Innradweg

Ben je op zoek naar een vrij eenvoudige, maar mooie fietsroute in de Alpen? Probeer dan eens (een deel) van de Innradweg. Deze fietsroute is in totaal 530 km lang en loopt vanaf de Malojapas, via Sankt Moritz en Innsbruck naar Passau. Het grootste gedeelte van de route loopt naar beneden, alleen in Zwitserland moet je een paar keer flink bergop fietsen.

53361 -  (11)
Breng onderweg een bezoekje aan Innsbruck, een prachtige stad in het hart van de Alpen.

#9. Eisacktalradweg

Ook de Eisacktalradweg mag niet ontbreken in het lijstje mooiste fietsroutes van de Alpen. Deze route start op de Brennerpas en is zo'n 100 km lang. Je bereikt het startpunt door met de trein naar boven te gaan. Via oude wegtracés en tunnels fiets je naar beneden naar Bolzano. Over 100 km daal je ruim 1000 meter, dus deze route is vooral vermoeiend voor je handen ;-).

#10. La Lunga Via delle Dolomiti

Met een lengte van 'maar' 66 km is deze route niet eens een lange-afstandsfietstocht te noemen, maar toch verdient hij een plek in deze lijst. Deze bijzondere fietstocht loopt over een oude spoorbaan tussen Toblach en Calalzo di Cadore en biedt je een prachtig uitzicht op de indrukwekkende Dolomieten.

#11. Rijn fietsroute

Heb je na het lezen van dit blog keuzestress omdat je niet weet welke route je moet kiezen? Begin dan gewoon lekker thuis en volg de Rijn fietsroute. Onderweg fiets je onder andere door wijnvelden en langs Maasrotsen en de Lorelei. Uiteindelijk zie je in de verte de Alpen verschijnen en fiets je via Basel en de Bodensee de bergen in. Een lange fietstocht die zich opbouwt van vlak naar pittig klimmen.

Zomer Auteur2

Over Lucas

Lucas is gek op de bergwereld en alles wat daarbij hoort. Hij houdt van de vele mooie uitzichten, geniet van de natuur en strijkt graag neer op een terras. Met een enorme schnitzel en een biertje voor z'n neus, natuurlijk!