Skip to navigation Skip to main content

10 lunchgerechten uit de Alpen die je thuis kunt maken

Recept Goulashsoep

Tijdens een vakantie in de bergen gaat een lekkere lunch in een berghut er altijd wel in. Even bijkomen van de gemaakte kilometers en nieuwe energie opdoen voor de rest van de wandeling. Waar je ook bent in de Alpen, onderweg kom je (bijna) altijd wel zo’n leuke berghut tegen. Op de kaart staan vaak traditionele, regionale gerechten en de kans is groot dat er iets voor je bij zit. Van schnitzel en brettljause tot een lekker soepje, de keuze is reuze. Heb jij nog geen vakantie gepland en mis je deze fijne gerechten ook zo erg? Geen nood, deze 10 lunchgerechten uit de Alpen kun je thuis maken!

1. Spinatknödel

Spinatknödel is een hartig gerecht dat je vooral veel tegenkomt in Zuid-Tirol. Vaak wordt het geserveerd met gesmolten boter, Parmezaanse kaas en een frisse salade. Spinatknödel is ook in je eigen keuken makkelijk te maken. Binnen een uurtje tover je een heerlijk gerecht op tafel!

Spinatknodel2
© Spalder Media Group

2. Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel is en blijft een favoriet gerecht in welke berghut dan ook. Lekker dun en krokant, vaak bijna groter dan je bord en geserveerd met een heerlijke portie pommes. Bij ons gaat er in ieder geval geen vakantie in de Alpen voorbij zonder een Wiener Schnitzel!

Wiener Schnitzel Zelfgemaakt

3. Brettljause

De Brettljause is een soort borrelplank met allerlei soorten worst, vlees en kaas. Meestal wordt het geserveerd met augurk, zilveruitjes en brood. Een flinke maaltijd waar je zeker weten weer wat kilometers mee vooruit kunt. Ook thuis is dit gerecht makkelijk te maken en leuk om op tafel te zetten bij de borrel. Wat je nodig hebt: fijngesneden spek en gerookt vlees, verschillende soorten (berg)kaas, droge worst, vers boerenbrood, augurken, zilveruitjes en mierikswortel. Verdeel de verschillende soorten kaas, vlees en worst over een houten plank en bestrooi met wat mierikswortel. Garneer met de augurken en zilveruitjes, leg de plakken brood in een mandje ernaast en klaar ben je!

Speckplatte
© Spalder Media Group

4. Germknödel

Dit zoete deeggerecht staat vaak als toetje op de kaart, maar toch eten veel mensen het ook gewoon als lunch of tussendoortje, net zoals Kaiserschmarrn. Midden in het zoete deeg vind je een lekkere pruimencompote en bovenop wordt maanzaad gestrooid. Je kunt Germknödel gewoon zo eten, maar het allerlekkerst is ‘ie in een warme vanillesaus.

Recept zelf Germknödel maken

5. Goulashsoep

Van origine komt Goulashsoep uit Hongarije, maar al eeuwenlang wordt het ook in Oostenrijk geserveerd. Goulashsoep is goed vullend en warmt je direct op na een frisse of regenachtige wandeling. Een ideaal lunchgerecht voor in Nederland dus! 

Goulashsoep Met Brood

6. Apfelstrudel

Ook Apfelstrudel is zo’n gerecht dat officieel als toetje op de kaart staat. Dit typisch Oostenrijkse gerecht vind je in bijna elke berghut en is favoriet bij velen. Met of zonder slagroom, zwemmend in de vanillesaus of gewoon puur natuur: verse Apfelstrudel is altijd goed. Ondanks dat het even een klusje is, kun je dit fijne gerecht prima thuis maken.

Apfelstrudel met Vanillesaus in berghut Ehrwald

7. Croûte au fromage

Ook in de Franse en Zwitserse keuken vind je een aantal heerlijke lunchgerechten, zoals Croûte au fromage. Eigenlijk niets meer dan een plak boerenbrood met een flinke laag kaas uit de pan, maar oh zo lekker! Vaak zit er ook witte wijn en ham in verwerkt. Een perfecte maaltijd voor liefhebbers van kaas en hartige gerechten.

Recept Croûte au Fromage

8. Kaiserschmarrn

Er gaat geen vakantie in de Alpen voorbij zonder een portie Kaiserschmarrn met appelmoes of preiselbeerencompote. Ook in Nederland staat dit fijne gerecht regelmatig bij ons op het menu. Dit typisch Oostenrijkse ‘pannenkoek’ gerecht is lekker als lunch, diner maar ook als toetje. 

Kaiserschmarrn 2
© Spalder Media Group

9. Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een hartig gerecht uit de Oostenrijkse keuken. Het is vullend, voedzaam en ook nog eens erg lekker. De hoofdingrediënten van het gerecht zijn schijfjes aardappel, spekblokjes, eieren en schouderkarbonade. 

Tiroler Gröstl met Krautsalat

10. Käsespätzle

Voor dit gerecht moet je flink wat trek opsparen, want Käsespätzle is ongelofelijk vullend. Dit machtige pastagerecht wordt in bijna elke berghut geserveerd en is erg populair onder kaasliefhebbers, vanwege de grote hoeveelheid kaas die erin verwerkt zit. Käsespätzle wordt vaak afgetopt met gebakken uitjes en ernaast vind je een frisse salade.

Käsespätzle
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.