Skip to navigation Skip to main content

6 mooie autoroutes door de Alpen

53263 - 6 mooie autoroutes door de Alpen (2)

Er lopen tal van prachtige autoroutes door de Alpen. We kennen natuurlijk allemaal de bekende bergpassen, maar er lopen ook routes van honderden kilometers lang door de bergen. Je vindt ze in alle Alpenlanden en het zijn absolute aanraders om een keer (of deels) te rijden. En dan bedoelen we natuurlijk niet vol gas door naar je eindbestemming, maar lekker rustig aan genieten van de autorit. Ontdek het landschap, de vele leuke plaatsjes en de mooie bezienswaardigheden onderweg en maak er een dagtrip van. In dit blog zetten we zes mooie autoroutes door de Alpen voor je op een rijtje.

#1. Duitsland: De Deutsche Alpenstrasse

De Deutsche Alpenstrasse is een Alpenroute van zo'n 450 km lang. Onderweg kom je langs prachtige bergmeren, imposante bergen, sprookjesachtige dorpjes, middeleeuwse kastelen en historische steden. Het is een tocht die prachtige plaatjes oplevert, bijvoorbeeld van Schloss Neuschwanstein of de Zugspitze. Je start in Lindau aan de Bodensee en rijdt via de Deutsche Alpenstrasse naar Berchtesgaden, of andersom natuurlijk. Overnachten kan in verschillende hotels, pensions en campings langs de route.

#2. Oostenrijk: De Romantikstrasse

Wie van wenen naar Salzburg moet, doet er goed aan om via de Romantikstrasse te rijden. De Romantikstrasse is een Alpenroute van 380 kilometer lang, die zijn naam eer aandoet. Onderweg kom je langs romantische plaatsjes en een schilderachtig landschap. Wil je overnachten? Dat kan in een van 14 steden en dorpen langs de route. Ontdek daarnaast ook de musea, kloosters, paleizen en bergmeren langs de route, of maak een tussenstop in een van de drie UNESCO-Werelderfgoedgebieden (Hallstatt, Salzburg en Wachau).

53263 -  (4)
Ga je met de auto naar de bergen? Rij dan eens één van de vele bergpassen!

#3. Frankrijk: Route des Grandes Alpes

Dwars door de Franse Alpen loopt de Route des Grandes Alpes. De route begint in Thonon-les-Bains bij het Meer van Genève en eindigt na bijna 700 kilometer in het Zuid-Franse Nice aan de Middellandse zee. De autoroute leidt je door een prachtig landschap vol imposante bergen en over maar liefst 16 bergpassen. Onderweg kom je langs verschillende plaatsjes, zoals Les Gets, Megève en La Grave. Stuk voor stuk de moeite waard om in te overnachten.

#4. Frankrijk: Route de Napoleon

Napoleon Bonaparte speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Frankrijk. Eeuwen later is zijn invloed in het land van de Tour en de Eiffeltoren nog altijd merkbaar. Deze naar hem vernoemde autoroute door de Alpen telt 380 kilometers en brengt je van Cannes naar Grenoble. Deze route legde Napoleon ook af nadat hij van het eiland Elba was ontsnapt. Geniet onderweg van verschillende bezienswaardigheden, leuke dorpjes en mooie uitzichtpunten.

#5. Italië: Grande Strada delle Dolomiti

Maar liefst negen gebieden van de Dolomieten staan sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Dit indrukwekkende berglandschap is elke keer weer een genot om naar te kijken en is daarnaast ook nog eens het toneel van vele activiteiten. De Grande Strada delle Dolomiti, ook wel bekend als de Dolomietenweg, voert dwars door het berglandschap en brengt je via een 115 km lange route van Bolzano naar Cortina d’Ampezzo. Vergeet onderweg niet te genieten van het landschap en laat je verrassen door de heerlijke Noord-Italiaanse keuken.

#6. Zwitserland: Grand Tour of Switzerland

Een van de meest adembenemende routes door de Zwitserse Alpen is de Grand Tour of Switzerland van ruim 1640 kilometer lang. De route gaat onder andere langs Appenzell, St. Moritz, Neuchâtel en Zermatt. Uiteraard kun je de route in beide richtingen rijden. Aan hoogtepunten onderweg geen gebrek: je komt langs maar liefst 22 meren en 45 bezienswaardigheden, waarvan er 12 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Als je ongeveer 5 uur per dag rijdt, ben je zo'n 7 dagen onderweg. Lees hier meer over de Grand Tour of Switzerland >

53263 -  (6)
Er zijn veel mooie routes in de Alpen. Ook de Silvretta Hochalpstrasse is daar één van.
Zomer Auteur2

Over Lucas

Lucas is gek op de bergwereld en alles wat daarbij hoort. Hij houdt van de vele mooie uitzichten, geniet van de natuur en strijkt graag neer op een terras. Met een enorme schnitzel en een biertje voor z'n neus, natuurlijk!