Skip to navigation Skip to main content
Afbeelding - kxmlm7pbmffxy7yvu4az
© Pixabay
Italië

Vakantie Cortina d'Ampezzo

  • Een waar wandelparadijs, middenin de Dolomieten
  • Gelegen in het hart van de Dolomieten
  • 400 km aan gemarkeerde wandelpaden
  • Wandelroutes in verschillende moeilijkheidsgraden

Cortina d'Ampezzo ligt in het hart van de Dolomieten. Het stadje heeft veel dure, exclusieve winkels en kunstgaleries. Het is een mondaine plaats en de Italiaanse tegenhanger van bijvoorbeeld St. Moritz of Lech am Arlberg. Vanaf het centrum kijk je uit op de imposante Dolomieten.

Dankzij de prachtige natuur en indrukwekkende bergen is Cortina d'Ampezzo een paradijs voor wandelaars en klimmers. Het heeft een schat aan wandelpaden (400 km), klimroutes en een aantal van de mooiste via ferrata routes in de Dolomieten. Verder is er een golfbaan, een tennisbaan, een ijsbaan en kun je er paardrijden. Natuurlijk geniet je ook van pizza, pasta en ijs in dit Italiaanse plaatsje.

Olympische Winterspelen

Cortina d’Ampezzo is bekend van de Olympische Winterspelen van 1956. In 2021 zijn wereldkampioenschappen alpine skiën hier georganiseerd en in 2026 zal Cortina samen met Milaan de Olympische Winterspelen wederom organiseren. De geschiedenis van de plaats is roerig te noemen. De oorspronkelijke bewoners, de Ladiners, zijn sinds de zesde eeuw ‘onderdrukt’ door de Longobarden. De plaats is in handen geweest van Karel de Grote, Venetië, Keizer Maximiliaan en Napoleon. Het is nu onderdeel van de regio Veneto. Al zou de bevolking zelf liever deel van Zuid-Tirol zijn.

Mondain Cortina d’Ampezzo

Cortina is mondain, gericht op mode en trendy. De wandelstraat, Corso Italia, vormt het hart van het dorp, met winkels van allerlei exclusieve modemerken van over de hele wereld. Daarnaast vind je juweliers, kunstgalleries en antiekwinkels. De gotische klokkentoren overheerst de Corso Italia, het hart van Cortina. De toren is meer dan 65 meter hoog, gebouwd uit Dolomietensteen en stamt uit 1858. De Basilica Minore, de kerk, is ook in gotische stijl gebouwd, maar is ouder en stamt uit 1775. Op de muren van Ciasa dei Pupe zijn fresco’s aangebracht door de Ghedina broers in de 19e eeuw. Eén van de meest opvallende gebouwen is het gele huis, met een grote klok op de muur, verwijzend naar de klokkenmakers die hier vroeger woonden en werkten. Verder vind je in het centrum de kerk van San Francesco en Ciasa de Ra Regoles, een museum met moderne kunst.

Bergmeer Sorapis in de Dolomieten
Heldere blauwe bergmeren bij Cortina d’Ampezzo (Foto: © Dolomiti Superski, Wisthaler.com)

Wandelen rondom Cortina d’Ampezzo

In de omgeving van Cortina d’Ampezzo zijn eindeloos veel mogelijkheden voor wandelingen. Neem bijvoorbeeld de lift omhoog naar Rifugio Scoiattoli. Daarvandaan wandel je naar de Cinque Torri, ofwel de 5 torens. Vanaf de Passo Falzorego kun je omhoog naar de Lagazuoihut. Deze bergketen is zwaarbevochten in de Eerste Wereldoorlog, je vindt hier gangen en bivakplaatsen uit die tijd. De bergen rondom de hut zijn prachtig om te wandelen. Daarnaast loopt er een familiewandeling naar Croda da Lago, je kunt een bezoek brengen aan Mondeval (een prehistorische bergraafplaats) of genieten van het turquoise water van Lago Sorapis, vlakbij Cortina d'Ampezzo.

Fietsen bij Cortina d’Ampezzo

Fietsen op de weg betekent toch al snel dat je passen moet beklimmen. Het is niet weggelegd voor de recreatiefietser die een rustig tochtje wil ondernemen, maar natuurlijk wel voor ambitieuze wielrenners. Er is één route die wel goed te doen is voor minder geoefende fietsers en nog leuk ook, en dat is de Dolomieten radweg. Deze loopt van Dobbiaco/Toblach via Cortina naar Calalzo. De route gaat over een oude spoorlijn en is daardoor minder steil. Je passeert de Toblachersee en hebt zicht op de Drei Zinnen. Met de mountainbike is het iets makkelijker om een rustiger tocht te vinden. Fiets bijvoorbeeld de Pian de Ra Spines Tour of naar Pian de Loa.

5 Torri boven Passo Falzorego
Cinque Torri of 5 torens, een populaire klimspot (Foto: © Pixabay)

Klimmen

De Dolomieten staan erom bekend dat je er goed kunt klimmen. Juist in deze bergen zijn veel via ferrata routes gebouwd. Dat maakt voor een wandelaar een beklimming van een berg toegankelijker. Uiteraard moet je hier wel ervaring mee hebben of een berggids raadplegen voor je de bergen ingaat. Als je hiermee bekend bent, kun je de mooiste via ferrata routes ontdekken in de omgeving. De routes zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Wil je graag klimmen, maar dan niet op een berg, dan is er het Adrenalin Centre Adventure Park. Jong en oud kunnen hier terecht op 13 routes hoog door de bomen.

Tips:

- Bezoek het Natuurpark Ampezzo Dolomieten. In dit natuurpark vind je de bergen: Tofana, Fanis, Col Bechei, Croda Rossa d’Ampezzo en Cristallo. Het park kenmerkt zich door hooggebergte, bossen en hoogvlaktes. Dit deel van de Dolomieten heeft weinig menselijk ingrepen en een grote biodiversiteit.
- Bekijk ‘For your eyes only’, deze James Bond film speelt zich deels af in Cortina d’Ampezzo. Ook de eerste Pink Panterfilm van Blake Edwards speelt zich voor een (groot) deel af in Cortina. Als je ooit Cliffhanger hebt gezien, de ‘klimfilm’ met Sylvester Stallone, dan herinner je je vast de ‘valscene’. Deze is opgenomen op de Monte Cristallo.
- Zwem in Lago Sorapis. Een ijskoud bergmeer, maar helder lichtblauw van kleur, met uitzicht op bergen. Wat een plek om te baden!

Weer in Cortina d'Ampezzo

Vandaag

Geregeld zon, maar ook enkele wolken

Geregeld zon, maar ook enkele wolken
-3 / 2

Vorstgrens

1398 meter

Regen

1 mm

Morgen

Geregeld zon, maar ook enkele wolken

Geregeld zon, maar ook enkele wolken
-3 / 5

Vorstgrens

1468 meter

Regen

1 mm
Ra Valles
Toeristeninformatie voor Cortina d'Ampezzo
Name Cortina Marketing Se.Am.
Telefoon 870101
Algemene informatie
Aantal inwoners 5900
Autovrij centrum
Afstand vanaf Antwerpen ca. 993 km
Hoogte dorp 1224
Aantal toeristenbedden 4700
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 4
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 50
Bars & cafés 30
Bioscoop 1
Concertzaal
Discotheken 4
Casino
Theater
Ballonvaart