Wandelen in de Ardennen: 7 tips

 © Pixabay.com, Fred T. 
Mooi om te wandelen in de Ardennen

10 april 2021

door Marlous in Wandelen

Wandelen in de Ardennen is prachtig wanneer je niet naar de bergen op vakantie kunt gaan, maar toch de natuur wilt opzoeken. Het heuvelachtige gebied telt een groot aantal paden die door een bosrijk landschap lopen, voorbij waterstroompjes en langs kleine dorpjes. Je hoeft het helemaal niet ver te zoeken om je te begeven in een ongerepte natuur en de Ardennen bieden daar uitkomst voor. Bovendien zijn er vele culturele bezienswaardigheden te bewonderen en kun je onderweg genieten van heerlijke regionale gerechten. Welke routes er mooi zijn om te wandelen in de Ardennen? Wij geven je 7 tips!

Wandelen in de Ardennen

Wil je gaan wandelen in de Ardennen dan heb je keuze uit verschillende wandelgebieden en een groot netwerk aan wandelpaden. Dichtbegroeide bossen, veenmoerassen, kabbelende riviertjes en kleurige heides: het laaggebergte bestaat uit een variatie aan landschap waarbij je je ogen uit kunt kijken. Doordat er veel verschillende wandelroutes zijn, is er voor iedere wandelaar een fijne tocht te maken, van eenvoudige wandelingen tot lange-afstandstochten. Ook zijn er in de Ardennen knusse dorpjes die het startpunt of juist eindpunt van de wandeling kunnen vormen waardoor je een bezoekje aan deze plaatsen goed kunt combineren met wandelen. Ben je benieuwd welke routes leuk zijn om te wandelen in de Ardennen, dan helpen wij je alvast op weg met deze 7 tips.

#1. Wandelen langs de Our en de Lesse

Deze 20 kilometer lange wandeltocht loopt langs de rivieren de Our en de Lesse en is een middelzware route. Aanvang van de tocht is in het plaatsje Porcheresse bij het oorlogsmonument. Omdat deze regio het zwaar te verduren heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn hier nog een aantal dingen van terug te zien die je kunt bekijken alvorens je de route begint. De wandeling loopt door bossen en over akkerland, maar ook over verharde wegen en tijdens het wandelen kom je langs de plaatsjes Oûr en Lesse. Hier staan prachtige oude huisjes die typerend zijn voor de Ardennen en de charme spat ervan af. Het is dan ook niet voor niets dat deze plaatsjes tot de mooiste dorpjes van Wallonië behoren. 

(© Pixabay.com, Jos Poelmans)

#2. Drie routes langs de Megalieten van Wéris

Wil je ook historische bezienswaardigheden bezoeken als je gaat wandelen in de Ardennen, dan is het een aanrader om te wandelen langs de Megalieten van het dorpje Wéris. De zogenoemde Megalieten vormen een groep natuurlijke stenen die in de buurt van Durbuy liggen en zijn duizenden jaren oud. Langs deze eeuwenoude stenen zijn er drie verschillende wandelingen te maken, welke verschillen in lengte maar alledrie relatief eenvoudig te wandelen zijn. In vijf kilometer wandel je de groene route, het blauwe pad telt zeven kilometer en volg je de rode route dan ben je ongeveer elf kilometer aan het wandelen. 

#3. Wandeling van Sy naar Logne

Ten zuiden van Luik bevindt zich het lieflijke en kleine plaatsje Sy, dat direct langs de rivier de Ourthe ligt. Vanaf hier kun je eenvoudig wandelen naar Logne over een verharde weg met een totale lengte van iets meer dan drie kilometer. Beide dorpjes zijn absoluut de moeite van het bezoeken waard en doordat de route niet zo lang is, kan deze ook prima met kinderen worden gedaan. Vanaf Sy steek je de rivier over waarna je vervolgens de tocht voortzet richting Domaine de Palogne. Eenmaal hier aangekomen, dan kun je de eeuwenoude burcht van het dorp en het bijbehorende museum bekijken, is er een speeltuin te vinden of kun je kijken naar een roofvogelshow.

#4. Tocht langs de rotsen van Marche-les-Dames

Voor wie op zoek is naar een wat uitdagendere route tijdens het wandelen in de Ardennen, kan zich aan deze tocht wagen. De route loopt namelijk door kloven en over steile bospaden en hellingen, waardoor het een pittige wandeling is. De uitzichten zijn het allemaal dubbel en dwars waard, want onderweg kom je langs schitterende plekken. In 12 kilometer maak je een rondweg vanaf een kerkje aan de Rue de l'Eglise de Boninne, in het dorpje Boninne en weer terug hiernaartoe. Je passeert tijdens deze tocht onder andere de Maas, het 16e eeuwse Arenbergkasteel en abdij Notre-Dame du Vivier.

#5. Route nr. 2 in Froidfontaine

Het kleine plaatsje Froidfontaine bevindt zich op loopafstand van de Franse grens en is een goed beginpunt voor mooie wandelingen in de Ardennen. Vanaf hier start Route nr. 2, die vooral aan te raden is als je gaat wandelen met de hele familie. Deze tocht is namelijk toegankelijk en is niet langer dan zes kilometer. Je wandelt door weilanden en door bossen en bovendien kom je tijdens de tocht dieren tegen, zoals koeien, schapen, paarden en ezels. Dat maakt het een leuke route om met kinderen te maken. Ook het dorpje zelf leent zich perfect om er doorheen te struinen, want dit plaatsje is namelijk al eeuwenoud en dat kenmerkt zich aan mooie boerderijen, heilige beelden en de oude dorpsfontein.

(© Pixabay.com, David Mark)

#6. Wandelen rondom Burcht Reinhardstein

Ook tijdens deze wandeling komen natuur en cultuur samen. Vanaf de parkeerplaats bij het meer in het plaatsje Robertville begint de ongeveer zeven kilometer lange route, die in lengte niet heel lastig lijkt, maar door de diverse landschappen waar je wandelt toch best uitdagend is. Je volgt het groene pad en al snel begeef je je op steile paden richting Burcht Reinhardstein, dat uitkijkt over de Warchevallei. Dit kasteel dateert uit de 14e eeuw en wandel je hiernaartoe, dan mag een bezoek binnen in het kasteel absoluut niet worden overgeslagen. De route loopt op steeds smallere paden, maar tijdens de tocht word je zonder twijfel beloond op weergaloze uitzichten.

#7. Wandelen in de Ardennen met het gezin

Hoewel een aantal van de bovengenoemde tips al goed te doen zijn met kinderen, zijn er nog diverse wegen en paden aan te raden als je gaat wandelen in de Ardennen met kinderen. Sommige plaatsen in de Ardennen beschikken over 'Ravelpaden' welke ideaal zijn om te bewandelen met een kinderwagen. Deze wegen zijn verhard en aangelegd op voormalige spoorwegen of jaagpaden en zijn daarom uitermate geschikt om te volgen. Bovendien zijn deze wegen volledig autovrij en komen hier naast wandelaars alleen fietsers. Andere tips voor wandelingen die je met kinderen kunt maken zijn: 

  • Het bosleerpad bij St. Vith: deze gethematiseerde wandeling is slechts tweeënhalve kilometer lang en geeft leuke informatie over de bomen in het bos.
  • Route nr. 27 bij brouwerij Achouffe: voor de avontuurlijke wandelaars. Tijdens deze zes kilometer lange tocht moet er worden geklommen over rotsen en moet je beekjes oversteken.
  • Wandeltocht nr. 3 bij Samrée: de tocht is zo'n acht kilometer lang maar je passeert door een bosrijk gebied waar de kids heerlijk kunnen spelen.

Welke route vind jij het mooiste om te wandelen of heb jij nog tips? Laat het ons weten op een van onze social kanalen!

Zomervakantie tips