Skip to navigation Skip to main content

Beginnen met wandelen: 7 dingen die je nodig hebt

53214 - Beginnen met wandelen: 7 dingen die je nodig hebt (2)

Veel mensen willen beginnen met wandelen in de bergen. Frisse berglucht, prachtige landschappen en idyllische dorpjes: het is niet gek dat velen - letterlijk en figuurlijk - de eerste stap naar de bergen zetten. Bergwandelen is een activiteit die voor iedereen geschikt is, of je nu veel of weinig ervaring hebt. In iedere gebied vind je wandelroutes van verschillende niveaus en vaak kan een gondel je het eerste gedeelte omhoog brengen. Qua uitrusting heb je als beginner niet heel veel nodig, maar toch zijn er een aantal dingen die je niet mag vergeten. Goede wandelschoenen, een wandelrugzak en een (waterdichte) wandeljas zijn het belangrijkst, maar dan ben je nog niet compleet. In dit artikel vertellen we je alles over zeven dingen die elke beginnende wandelaar nodig heeft.

Beginnen met wandelen: wat heb je nodig?

Natuurlijk kun je, wanneer je gaat beginnen met wandelen, naar de outdoorwinkel gaan en meteen alles kopen dat je nodig hebt. Van de beste wandelrugzak, technische wandelschoenen tot een rugzak met veel features en wandelkleding. Echter is dit een hele uitgave en niet perse direct nodig. Wanneer je voor de eerste keer gaat wandelen kun je je dus beperken tot een aantal items, waarvan stevige wandelschoenen, een wandelrugzak en een (waterdichte) wandeljas het belangrijkste is. Dit is de eerste basis die je als beginnende wandelaar nodig hebt.

#1. Stevige wandelschoenen

Het lijkt misschien een open deur, maar op slippers of sneakers de bergen ingaan, is niet heel verstandig. Veel bergwegen bestaan namelijk uit smalle, onverharde paadjes en de kans op scherp gesteente of boomwortels die het pad ongelijk maken is groot. Voor je eigen veiligheid en comfort is het dus beter om een goed paar wandelschoenen aan te schaffen. Wandelschoenen geven je voeten en enkels de benodigde ondersteuning en de stevige zool zorgt voor grip op allerlei ondergronden. Natuurlijk heb je bij de aanschaf van wandelschoenen de keuze uit verschillende types. Er zijn lichtere varianten voor bijvoorbeeld eenvoudige (familie)wandelingen, maar ook hoge, stevige schoenen met een stugge zool voor de wat zwaardere wandelingen naar de top van een berg. Hier vind je 10 handige tips voor het kopen van de juiste wandelschoenen.

#2. Wandelrugzak

Een goede wandelrugzak is een belangrijk onderdeel van het avontuur in de bergen. Het lijkt misschien een beetje onhandig, maar dat is het absoluut niet. In een wandelrugzak kun je namelijk genoeg proviand voor onderweg meenemen, een EHBO-setje en extra kleding voor wanneer het weer omslaat. Natuurlijk is er altijd een grote kans dat je een berghut tegenkomt, maar dat is lang niet altijd zo en dan is het wel zo fijn als je zelf voor wat extra energie kunt zorgen door middel van een broodje of energiereep.

53214 -  (4)

#3. Waterdichte wandeljas

Hoe prachtig het weer in de bergen ook kan zijn, een strakblauwe lucht en een stralende zon is vaak niet elke dag het geval. Sterker nog, het kan best zo zijn dat je de wandeling 's morgens start met goed weer, maar dat je aan het eind van de dag doorweekt terugkomt. Het weer in de bergen is heel veranderlijk, dus je doet er goed aan om altijd een goede waterdichte wandeljas bij je te hebben. Deze beschermd je niet alleen tegen de regen, maar ook wanneer er ineens een flinke wind opsteekt is een wandeljas een stuk warmer.

#4. Opgeladen mobiele telefoon

Tegenwoordig heeft iedereen zijn telefoon op bijna elk moment van de dag bij zich, maar toch vinden we het belangrijk om deze wel nog even te vermelden. Er is altijd de kans dat er tijdens een wandeling iets onverwachts gebeurd waardoor je hulp nodig hebt. Je kunt er niet van uit gaan dat er misschien wel iemand in de buurt is, dus zorg dat je altijd een goed opgeladen mobiele telefoon bij je hebt. Zo kun je in geval van nood sowieso altijd 112 bellen (werkt in heel Europa), maar het is ook handig om de nummers van plaatselijke hulpdiensten op te slaan. Mocht je batterij snel leeg gaan, doordat je veel foto's maakt of internet gebruikt, is het verstandig om een extra powerbank mee te nemen, zodat je je telefoon kunt opladen wanneer dit nodig is.

#5. Bescherming tegen de zon

Doordat je in de bergen op grote hoogte bent, is de kracht van de zon extra sterk. Het is dus belangrijk om je daar goed tegen te beschermen, want als je in beweging bent, merk je het bijna niet wanneer je verbrandt. Zorg dus dat je jezelf van te voren goed insmeert met een hoge factor en neem je zonnebrandcrème mee in je wandelrugzak. Ook een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de zon mag je niet vergeten, net als een petje om je hoofd te beschermen.

53214 -  (6)

#6. EHBO-setje

Een EHBO-setje is iets dat niet mag ontbreken in een wandelrugzak. Je weet maar nooit wat er onderweg gebeurd en dan is het altijd handig om wat hulpmiddelen bij je te hebben, aangezien je je niet altijd dicht bij de bewoonde wereld bevindt. Wanneer je bent gevallen en je een schaafwond op je knie hebt, is het fijn dat je die direct kunt ontsmetten en er een pleister op kan plakken. Ook de warmtedeken is erg handig, wanneer er iemand door bijvoorbeeld een verstuiking niet verder kan lopen.

#7. De juiste kleding

Ook belangrijk: de juiste kleding. Je zou kunnen denken dat het prima is om gewoon in een katoenen shirtje en spijkerbroek de bergen in te gaan, maar dat is niet het geval. Katoen voert zweet niet af, waardoor je shirt nat blijft en je het daardoor sneller koud krijgt. Hiernaast geeft een spijkerbroek natuurlijk helemaal geen bewegingsvrijheid, dus het is verstandig om een wat sportievere outfit bij elkaar te zoeken. Je hoeft niet direct een fortuin uit te geven, want er zijn genoeg winkels waar je voor een prima prijs een wandelbroek, wat sportshirts en een fleece kunt aanschaffen. Ook normale sportkleding, zoals een sportbroek, legging en shirt functioneren prima in de bergen. Tip: werk met laagjes. Zo kun je je tijdens een wandeling snel aanpassen aan de mogelijke temperatuurverschillen.

Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.