Skip to navigation Skip to main content

Familievakantie Zuid-Duitsland: dit zijn leuke bestemmingen

53085 - Familievakantie Zuid-Duitsland: dit zijn leuke bestemmingen (2)
© Pixabay.com, analogicus

Voor een familievakantie ben je in Zuid-Duitsland aan het juiste adres. Er zijn veel activiteiten te ondernemen voor jong en oud, het veelzijdige landschap zorgt voor heerlijke dagen in de natuur en je kunt tal van musea en bezienswaardigheden bezoeken. Overnachten kan op een camping, voorzien van alle faciliteiten voor het hele gezin, of kies voor een schattig pension in één van de vele pittoreske dorpjes. Je vindt er genoeg in Zuid-Duitsland, dus waar moet je eigenlijk heen voor een zomervakantie met kinderen? Hieronder hebben we een overzicht van de leukste bestemmingen voor een familievakantie in Zuid-Duitsland voor je op een rijtje gezet.

Tips voor een familievakantie in Zuid-Duitsland

Voor een zomervakantie met het hele gezin hoef je het helemaal niet zo ver weg te zoeken. Ook Zuid-Duitsland leent zich uitstekend voor een heerlijke familievakantie. Je vindt er tal van fijne campings en ook aan activiteiten geen gebrek. De verschillende nationale parken, zoals het Zwarte Woud en het Bayerische Wald, zijn perfect voor een vakantie middenin de natuur, en ook de vele meren trekken jaarlijks veel families. Ga je met kinderen op zomervakantie naar de bergen, dan is het handig om een bestemming uit te zoeken waar genoeg te doen is voor jong en oud. Denk aan speelparken, activiteiten in en op het water, speciale themawandelingen voor kinderen en ga zo maar door. Onderstaande bestemmingen bieden meer dan genoeg mogelijkheden voor kinderen van alle leeftijden, waardoor ze zich geen moment hoeven te vervelen tijdens een heerlijke familievakantie in Zuid-Duitsland.

De Bodensee

De Bodensee is een prachtig meer, gelegen in Duitsland, Zwitserland én Oostenrijk. Het is met een oppervlakte van 536 km² het grootste meer van Duitsland en biedt alles voor een heerlijke gezinsvakantie aan het water. Er liggen meerdere stranden langs het meer waar leuke activiteiten en watersporten mogelijk zijn, maar waar je natuurlijk ook heerlijk kunt ontspannen. Daarnaast is er ook in de omgeving genoeg te doen. Je kunt er fijn wandelen en fietsen, of duik in de cultuur van de regio. Bezoek bijvoorbeeld Apenburg Salem, Burcht Meersburg of Pfahlbaumuseum Unteruhldingen, een museum over paalwoningen uit de steen- en bronstijd. Aan de oevers van het meer vind je leuke plaatsjes waar je kunt overnachten en ook qua campings is er voldoende keuze.

53085 - zeilen op de bodensee tijdens familievakantie in zuid duitsland (2)
Ga eens een dagje zeilen op de Bodensee! (Foto: © Pixabay.com, Lars_Nissen)
Ga eens een dagje zeilen op de Bodensee! (Foto: © Pixabay.com, Lars_Nissen)

Het Bayerischer Wald

Ben je voor je familievakantie in Zuid-Duitsland op zoek naar een bestemming middenin de natuur? Dan is het Bayerischer Wald, ook wel het Beierse Woud genoemd, een absolute aanrader. Het Bayerischer Wald is een middelgebergte in Duitsland, waarvan een deel sinds 1970 onder Nationaal Park Bayerischer Wald valt. Het Duitse natuurgebied is samengevoegd met het Tsjechische Boheemse Woud en samen vormen ze één van de grootste bosgebieden van Europa. Je kunt hier met het hele gezin een heerlijke zomervakantie in de natuur beleven. Er ligt een heel netwerk aan wandel- en fietspaden om te ontdekken en de regio biedt een grote keuze aan activiteiten en bezienswaardigheden. Bezoek een museum, ga op zoek naar wilde dieren in het bos of maak een ritje in een zomerrodelbaan. Voor een overnachting kun je terecht in één van de verschillende schattige dorpjes, maar ook op de vele campings.

Het Zwarte Woud

In het zuidwesten van Duitsland vind je het Zwarte Woud, een dichtbebost gebied en middelgebergte én populaire bestemming voor een zomervakantie met kinderen. Sinds 2014 is een deel van dit gebied benoemd tot Nationaal Park Zwarte Woud, perfect voor een dagje in de natuur. Het Zwarte Woud heeft een groot aanbod aan leuke activiteit voor families met kinderen van alle leeftijden. De bossen zijn een natuurlijk speelparadijs, waar kinderen spelenderwijs de natuur kunnen ontdekken. Vooral de watervallen maken keer op keer indruk op jong en oud. Daarnaast mogen ook een bezoekje aan het Europa Park en het Wildpark niet ontbreken. Wil je kamperen tijdens je vakantie met het gezin in Zuid-Duitsland? In het Zwarte Woud vind je verschillende speciale familiecampings met faciliteiten als een speelterrein, zwembad en animatie.

53085 - zwarte woud familievakantie in zuid duitsland (2)
In het Zwarte Woud vind je tal van mooie watervallen! (Foto: © Pixabay.com, DerWeg)
In het Zwarte Woud vind je tal van mooie watervallen! (Foto: © Pixabay.com, DerWeg)

De Tegernsee

Een iets minder bekend meer in Beieren is de Tegernsee, gelegen onder München vlakbij de grens met Oostenrijk. De Tegernsee heeft een oppervlakte van ruim 22 km² en biedt alles voor een heerlijke familievakantie in Zuid-Duitsland. Je kunt ontspannen op één van de stranden rond het meer en zowel op het water als in de omgeving zijn verschillende activiteiten mogelijk. In de zomer wordt er een speciaal kinderprogramma georganiseerd, waarbij iedere dag andere activiteiten op de planning staan. Maar je kunt natuurlijk ook met het hele gezin op pad gaan. Bezoek het klimbos, ga een dagje naar zwemparadijs Rottach-Egern, maak een ritje in zomerrodelbaan Oedbergflizzer of bezoek het Aquadome.

Garmisch Partenkirchen en de Zugspitze

Voor een actieve familievakantie in de natuur ben je aan het juiste adres in Garmisch-Partenkirchen. Gelegen aan de voet van de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze (2962 m), kun je hier een indrukwekkende bergwereld ontdekken. Er liggen leuke wandelroutes voor groot en klein in het dal en in de bergen. Wandel bijvoorbeeld door de Partnachklamm, favoriet onder de vakantiegangers hier. Natuurlijk mag een bezoekje aan de top van de Zugspitze ook niet ontbreken, welke je kunt bereiken met de lift. Maar ook in de omgeving is genoeg te ondernemen. Bezoek bijvoorbeeld uitzichtplatform AlpspiX (zie video hieronder) of laat je kinderen zich uitleven in het klimbos.

Oberstdorf

Niet ver van de grens met Oostenrijk ligt Oberstdorf, een veelzijdige bestemming en een absolute aanrader voor een familievakantie in Zuid-Duitsland. Oberstdorf ligt in een dal waar maar liefst zeven dalen samenkomen en wordt vaak samen genoemd met het Oostenrijkse Kleinwalsertal. Het leuke aan deze bestemming is dat dit echt een dorp is waar je ook opa en oma mee naartoe kunt nemen. Over een familievakantie gesproken! In de omgeving vind je genoeg activiteiten die geschikt zijn voor bergliefhebbers van echt alle leeftijden. Vooral wandelen is hier favoriet. Er zijn verschillende wandelingen speciaal ontwikkeld voor families en ook zijn er een aantal leuke themawandelingen. Ook de wandeling door de nabijgelegen Breitachklamm is een aanrader. Tref je een warme zomerdag? Dan kun je heerlijk ontspannen op de ligweides van de Freibergsee. Heb je wat minder mazzel en heb je een regenachtige dag? Bezoek dan de Nori Club, waar kinderen t/m 12 jaar kunnen spelen met leeftijdsgenootjes.

De Chiemsee

De laatste bestemming die we aanraden voor een zomervakantie met het hele gezin in Zuid-Duitsland, is de Chiemsee. Dit meer wordt ook wel het Beierse Meer genoemd en ligt in het zuidoosten van Duitsland. Of je nu gaat voor een actieve vakantie, heerlijk tot rust wil komen of de lokale cultuur wilt ontdekken, het kan hier allemaal. De Chiemsee leent zich uitstekend voor watersporten zoals surfen, suppen, kajakken, waterskiën en zeilen en op het meer liggen verschillende eilanden die je kunt bezoeken. Vooral het kasteel op het Herreninsel in het meer is een aanrader. Daarnaast heb je vanaf de Chiemsee toegang tot de bergwereld van de Beierse Alpen, waar te voet ook genoeg te ontdekken is. Voor families zijn er verschillende leuke en leerzame themawandelingen, zoals de Sagenweg am Hocheck of het Moor Lehrpfad Filzenklas. Op warme zomerdagen kun je daarna heerlijk ontspannen op de stranden van het meer. Andere tips in de omgeving zijn een bezoekje aan avonturenspeeltuin Mietraching of een ritje in de Wendelstein-Zahnradbahn, de oudste bergbaan van Duitsland.

53085 - bezoek het herrenisel tijdens familievakantie zuid duitsland (2)
Een bezoekje aan het imposante kasteel op het Herreninsel is een absolute aanrader. (Foto: © Pixabay.com, FelixMittermeier)
Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.