7 weetjes over 7 merkwaardige meren in Tirol

meren in Tirol

27 mei 2020

door Luna in Weetjes

Het indrukwekkende natuurschoon van Tirol wordt naast haar imposante bergtoppen ook gekenmerkt door meer dan honderd idyllische meren. Deze talrijke meren zorgen voor zalige afkoeling tijdens je vakantie in de Tiroler bergen. Het grootste meer, het warmste meer, het helderste meer, we hebben in dit weblog 7 weetjes over 7 merkwaardige meren in Tirol voor je op een rijtje gezet.

#1. De Achensee: het grootste meer van Tirol

Met een lengte van maar liefst 9 kilometer, een breedte van 1 kilometer en een maximale diepte van 133 meter is de Achensee het grootste en misschien wel meest indrukwekkende meer van Tirol. Het staat dan ook niet voor niets mede gekend onder de benaming 'Tiroler zee'. Dit machtige meer ligt verdoken tussen de bergtoppen van het Karwendel- en Rofangebergte en is voornamelijk geliefd onder de echte fanatiekelingen. Het meer wordt namelijk niet warmer dan 18 graden, maar dat weerhoudt watersportliefhebbers niet om gebruik te maken van de talrijke mogelijkheden die hier liggen. Vooral zeilers en surfers zijn hier vaak terug te vinden. Benieuwd naar wat je hier allemaal kunt doen? Kijk dan mee met onze belevenissen in Achensee in de onderstaande video van 24 UUR IN.

#2. De Reither See: het kleinste meer van Tirol

Verscholen tussen vier andere idyllische meren in het mooie Alpbachtal ligt 'het blauwe oog van Reith'. Dit prachtige meer is met een oppervlakte van slechts 1,4 hectare het kleinste meer van Tirol, maar desondanks kent het wel een diepte van maar liefst 7 meter. De Reither See is een ideale bestemming om met het hele gezin een dag te vertoeven. Een uitgestrekte ligweide en een ruime speelruimte zorgen voor plezier en genot voor iedereen.

#3. De Blindsee: één van de helderste meren van Tirol

Op basis van haar naam zou je het niet geloven, maar de Blindsee is wel degelijk één van de helderste meren van Tirol. Met zuiver zicht tot op de bodem en temperaturen die in de zomer oplopen tot maar liefst 24 graden, is dit prachtige meer ontzettend populair bij duikers. Maar ook voor een leuk ontspannen dagje met het gezin is dit een ideale locatie. Neem een duik in dit warme bad en geniet van een adembenemend uitzicht over de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze.

#4. De Berglsteinersee: één van de ondiepste meren van Tirol

Gelegen in de Brandenberg Alpen op een hoogte van 713 meter, ligt het sierlijke meer Berglsteinersee. De Berglsteinersee is één van de populairste zwemmeren van heel Tirol, en niet onterecht. Met een diepte van slechts twee meter en water dat comfortabele temperaturen aanneemt, is dit meer zeker de moeite waard om een dag te vertoeven. De Berglsteinersee staat onder meer bekend als één van de ondiepste meren van Tirol.

Uitzicht over de idyllische Berglsteinersee

#5. De Plansee: het op één na grootste meer van Tirol

Met een omvang van maar liefst 2,87 km² is de Plansee de tweede in de rij op het lijstje van de grootste meren van Tirol. Het transparante water zorgt voor grote populariteit onder duikers, maar ook andere watersporters genieten hier van het uitgebreide speelterrein. Een 300 meter lang verbindingskanaal zorgt er bovendien voor dat de Plansee in verbinding staat met een ander prachtig Tiroler meer, namelijk de Heiterwanger See.

#6. De Schwarzsee: het warmste meer van Tirol

De koukleumers onder ons worden meteen warm bij het horen van dit feitje: met een maximale temperatuur van maar liefst 27 graden, staat het prachtige Schwarzsee namelijk bekend als het warmste meer van Tirol. Een waar genot dus om in dit natuurlijke warme bad te vertoeven tot in de late uurtjes. Dit romantische meer ligt in de Kitzbüheler Alpen en heeft een overvloed aan watersportmogelijkheden. Bovendien is de Schwarzsee zelfs in de winter erg populair. Wanneer de ijslaag dik genoeg is, kun je hier namelijk genieten van buitengewoon schaatsplezier. 

Schwarzsee
Van dit adembenemend uitzicht over de Schwarzsee word je meteen stil (Foto: © Tirol Werbung / Rathmayr Michael)

#7. De Rifflsee: het hoogstgelegen zwemmeer van Tirol

De Rifflsee is naast het grootste meer van de Ötztaler Alpen, ook het hoogstgelegen zwemmeer van Tirol. Vanop een indrukwekkende hoogte van maar liefst 2232 meter, biedt dit idyllische meer een sensationeel uitzicht over de omliggende toppen van de Kaunergrat. Neem hier een verfrissende duik en laat je verwennen met een adembenemend beeld over de indrukwekkende bergtoppen van onder meer de Seekogel en Rostizkogel.

Zomervakantie tips