18 typische mensen in de bergen

Meertje in de bergen

1 april 2020

door Yvonne in Algemeen

Wanneer je naar de bergen gaat, vind je hier allerlei verschillende types van mensen. Ben je zelf een bergliefhebber die regelmatig in de bergen te vinden is? Dan zul je vast wel een paar typische mensen kunnen bedenken. Van de local op leeftijd die op zijn dooie gemak lijkt voorbij te snellen op de steile bergpaden, tot de waaghals die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Hieronder vind je een overzicht van de meest typische mensen die je tegenkomt in de bergen. Welke types herken jij? 

#1. De goed voorbereide wandelaar

Deze bergliefhebber is op alles voorbereid tijdens zijn wandeling door de bergen. Met stevige wandelschoenen, een praktische afritsbroek en een technische jas heeft hij of zij de perfecte uitrusting. Ook zijn of haar rugzak is gepakt met alle noodzakelijkheden, eten, drinken, een EHBO-kit en uiteraard extra kledij voor wanneer het koud of nat is. De goed voorbereide wandelaar heeft het allemaal!

#2. De local

Iedereen kent deze typische persoon in de bergen. Terwijl jij hijgend de steile bergpaden probeert te bewandelen, komt hij of zij met een lach je voorbij gesneld alsof die steile bergbeklimming niks voorstelt. Hoe doen ze dit toch? De local heeft duidelijk leren lopen in de bergen!

#3. De toerist op slippers

In de zomer zie je deze typische persoon wel meerdere keren in de bergen verschijnen. Op slippers loopt hij in zijn T-shirt en korte broek naar de top van de berg, waar hij denkt dat het nog steeds warme zomertemperaturen zullen zijn. Wanneer je op de bergtop staat, zie je deze toerist op slippers verkleumd van de kou genieten van het uitzicht.

#4. De waaghals 

'Gewoon' een wandeling in de bergen maken zit er voor deze persoon niet in. De waaghals gaat altijd op zoek naar de spannendste uitdagingen. Wakeboarden, parachutspringen, zip-linen, downhill mountainbiken, je kunt het zo gek niet bedenken of de waaghals heeft het gedaan!

Gletscherschlucht Grindelwald

#5. De alpinist in hart en nieren

Wanneer jij trots op het eindepunt van je wandeling staat te glunderen, begint de alpinist in hart en nieren pas aan het echte werk. Na een lange bergwandeling, zet de alpinist zijn helm op, kruipt hij in zijn gordel en klimt hij gezekerd naar de hoogste bergtoppen. Wat voor jou onbereikbaar lijkt, is voor de alpinist een fluitje van een cent. 

#6. De zonnebader

Bergwandelen in de schaduw? Waarom zou je dat doen als dat ook in de zon kan? De zonnebader zoekt op zijn bergvakantie alleen maar de zon op. Hij of zij neemt de lift naar boven, of wandelt misschien zelf wel een (klein) stuk omhoog, om daarna volop te genieten van de warme zon. Nee, niet tijdens het wandelen. Maar wel liggend in het gras naast een bergmeer, of op het terras bij één van de vele berghutten! 

#7. De kakelende wandelclub

Iedere bergwandelaar herkent deze ergernis: Terwijl jij je zo stil mogelijk probeert te houden, zodat je hopelijk bijzondere dieren kunt spotten, hoor je ze al van meters afstand aankomen: de kakelende wandelclub. Allemaal leuk en aardig zo een grote groep mensen die samen gezellig gaan wandelen in de bergen, maar op speciale dieren zien moet je nu niet meer hopen.

Wandelgroep in de Drei Zinnen regio

#8. De yogagroep

Terwijl jij je weg naar de top aan het zoeken bent, kom je plots een grote groep mensen op een grote koeienweide tegen: de yogagroep. Terwijl ze in een grote kring staan verzameld, groeten ze de zon met behulp van wel heel lenige poses. Wat je je altijd afvraagt op dat moment: hoe komen ze ineens op deze plek? 

#9. Het berggezin

Familiewandelpaden of op heftigere wandeltochten, je komt ze overal tegen: het berggezin. Kinderen die volledig zijn uitgerust met wandelkleren en -rugzak lopen papa en mama achterna alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Hier kun je alleen maar bewondering voor hebben!

#10. De sneaker- of slipperwandelaar

Heel verrassend herken je deze bergwandelaar aan zijn - jawel - schoenen. Stevige schoenen, goede wandelkledij, deze wandelaar vindt het allemaal maar nonsens. Het liefst trekt hij zijn jeansbroek en katoenen T-shirt aan, met daaronder een comfortabele sneaker. Als het echt te warm is, durft hij zelfs zijn slippers of sandalen aan te trekken tijdens zijn bergwandeling.

#11. De diehard downhiller

De diehard downhiller houdt van spanning en uitdaging. Met zijn perfecte mountainbike-outfit, inclusief de gigantische integraalhelm, is hij klaar voor de meest uitdagende bergafdalingen! Kijk dus uit je doppen, want je moet snel zijn wil je deze spectaculaire afdaling zien.

Downhill Mountainbiker

#12. De Aziaat met zijn camera

Waar je ook op vakantie gaat, de Aziaat met zijn camera vind je overal terug, ook in de bergen. Meestal nemen ze de lift naar boven, genieten dan 5 minuten van het uitzicht, om daarna minimaal 80 foto's van hetzelfde decor te nemen. De Aziaat met zijn camera is daarom dus voornamelijk te vinden bij de verschillende uitkijkpunten op en naar beroemde bergen.

#13. De skifanaat

Zelfs in de zomer kunnen ze het niet laten, skiën kan en moet het hele jaar door. Terwijl jij in een korte broek de berg op wandelt, komt de skifanaat in zijn skipak voorbij. Ligt er ergens dan nog sneeuw?! Met een helm op zijn hoofd en ski's op zijn schouder, gaat hij naar de top van de gletsjer om daar te genieten van de pistes die 365 dagen per jaar worden geprepareerd. 

#14. De waterrat 

Hij of zij kan uren in het water spenderen. Geen meer of rivier is te koud om spannende wateractiviteiten in te doen. Surfen, suppen, wakeboarden, kayakken, niks is te gek voor de waterrat.

Suppen op het meer van Livigno

#15. De bloemetjes en- of kruidenplukker

Met of zonder mandje zie je ze stiekem langs de kant van de bergpaden bloemen of planten plukken, om ze later thuis in een vaas of in de tuin te zetten. De bloemetjes en- of kruidenplukker is niet altijd even gemakkelijk om te herkennen.

#16. De lokale boer

De lokale boer vindt je overal in de bergen. Met zijn wandelstok, iets of wat kromme rug en hond gaat hij iedere dag naar zijn weides om zijn dieren te verzorgen. Voor deze man hebben de bergen geen geheimen meer. Met zijn zongebruinde gerimpelde gezicht heeft hij iedere hoek van de berg wel eens gehad.

#17. De motorrijder

Je ziet ze racen over elke bergpas: de motorrijders! Of ze nu alleen, per twee of met een grote groep rijden, je voelt het plezier dat ze hebben van mijlenver wanneer ze weer eens een scherpe haarspeldbocht kunnen nemen.

#18. De trailrunner

Terwijl jij in kleine stapjes voorzichtig de bergafdaling maakt, hoor je achter je snelle voetstappen steeds dichterbij komen. De trailrunner haalt je in een paar seconden zonder moeite in. Met flashy loopschoenen zie je hem of haar over de bergpaden lopen alsof het niks is.

Zomervakantie tips