De leukste bestemmingen in Zwitserland voor families

 © TVB Zermatt, Pascal Gertschen 
Waterpret op een vlot met de familie bij de Leisee onder de Matterhorn bij Zermatt

9 januari 2020

door Joanne in Familie/kinderen

In Zwitserland vind je veel fijne familiebestemmingen. Zwitserland staat bekend als een land waar alles goed geregeld is. Zo hebben de campings verwarmd sanitair, zijn de hotels speciaal ingericht voor kinderen en zijn er veel bijzonder uitjes mogelijk. De mensen zijn er bovendien erg aardig. Het is dus een land waar je graag heengaat met vakantie met de familie. Zoek je schattige dorpjes met grote chalets, kabelbaantjes boven groene almen, berghutten met lekker eten of bijzondere treintjes? In Zwitserland vind je alles dat je gezin zoekt tijdens een vakantie. Welke bestemming in Zwitserland is nou leuk voor de hele familie?

Davos en Klosters

Klosters is een dorp waar een landelijke, rustige sfeer heerst. Davos is druk en chique, een stad om te flaneren of shoppen. De combinatie van deze twee plaatsen biedt een heerlijke vakantiebestemming voor het hele gezin. Op het meer van Davos zijn allerlei wateractiviteiten mogelijk; zoals zeilen en varen, terwijl het strandbad bij Klosters geschikt is om te ravotten en te zwemmen. Het grootste attractiepark van Zwitserland is Madrisaland bij Klosters. Sprookjes, boogschieten, klimmen, klauteren en zelfs overnachten in een boomhut. Het is een paradijs voor kinderen. Bij Davos is een klimpark en bikepark. Na al die adrenaline, kom je tot rust tijdens een wandeling door de bergen.

Stand Up Paddling Meer van Davos (Foto: ©TVB Davos Klosters, Marcel Giger)
Stand Up Paddling Meer van Davos (Foto: ©TVB Davos Klosters, Marcel Giger)

Engelberg

Engelberg ligt dicht bij het Vierwoudstedenmeer, onder de Titlis. De Ice Flyer naar de top, zwevend boven de gletsjer, is al een uitje. Bovenop de berg is de Titlis Clff Walk, de hoogste hangbrug van Europa! Er zijn nog veel meer zomerliften die je brengen naar een bergrestaurant en kinderspeelplaatsen. Daarnaast vind je de mooiste wandelingen voor het hele gezin. Engelberg heeft een klimpark, waar je al vanaf 4 jaar terecht kunt. Verder kun je mountainbiken, is er een zomerrodelbaan, een via ferrata en zelfs een tandemvlucht paragliden boeken. De picknickplaatsen rondom in de bergen zijn vrij te gebruiken met de familie. Maar het leukste is misschien de Ludotheek. Een bibliotheek, maar dan met spelletjes. Zo kun je de hele vakantie gezellig elk bordspel spelen dat je maar wilt.

Arosa/Lenzerheide

Een familievakantie in Zwitserland is kleurig als je naar Arosa/Lenzerheide gaat. De mascotte van Lenzerheide is papegaai Globi. De vogel wordt overal ingezet zodat duidelijk is, dat Lenzerheide zich richt op het gezin. Je vindt Globi bijvoorbeeld op de Globi wandelweg. Een route die speciaal voor kleine kinderen is bedacht. De stoeltjeslift brengt je omhoog, naar spannende avontuurlijke plekken. Iets oudere kinderen gaan graag naar Pradaschier. Hier is de langste zomerrodelbaan van Zwitserland en een klimpark. Vooral de 150-meter lange Zip-line is spannend. Uitrusten kun je in het bergrestaurant Pradaschier.

Barbeque met Globi bij Lenzerheide (Foto: ©TVB Lenzerheide, Johannes Fredheim)
Barbeque met Globi bij Lenzerheide (Foto: ©TVB Lenzerheide, Johannes Fredheim)

Andermatt-Disentis

In de regio Andermatt-Distentis ligt de Oberalppas met het Tomameer. Dit is de oorsprong van de Rijn. Zelfs jonge kinderen leren op school de Rijn. Hier zie je hem als klein beekje. De omgeving is heerlijk om te bezoeken met het gezin. Hier ga je heen om te wandelen, te ravotten in het water of dammen te bouwen. Je kunt de Rijn nog doorwaden. Er zijn meerdere campings met meertjes en waterspeelplaatsen. Verwacht hier geen pretparken of grote uitjes. Met de gratis Gästekaart kun je mee met baantjes en treintjes in de omgeving. Wandelen in de bergen en spelen in het water. Wat wil je nog meer als je met je familie op vakantie gaat in Zwitserland?

Lago Maggiore

Het Lago Maggiore ligt in het Italiaanse deel van Zwitserland. Een familievakantie rond het Lago Maggiore is een vakantie met palmbomen, zon, stranden en leuke stadjes. Over het meer varen veerbootjes, waardoor je leuke plaatsen en eilanden kunt bezoeken. Wandelen doe je rondom in de bergen van het Valle Maggia of het Val Verzasca. Maar er is meer dan alleen natuur. Er zijn allerlei attracties voor de hele familie. Een roofvogelshow, rodelbanen, aquaparken, dierentuin of safaripark. Je kunt zelfs bungeejumpen in het Val Verzasca. Hier sprong James Bond van de stuw in Golden Eye. Lijkt dit je leuk, maar schrik je van de Zwitserse prijzen? Ga dan met je familie net over de grens naar Italië en boek daar een hotel of camping.

Ook interessant:

Zermatt

Er is van alles te doen in Zermatt. Het dorp richt zicht op families met mascotte Wolli, het zwarte schaap. Maar uiteindelijk ga je toch naar Zermatt, vanwege die ene berg, de Matterhorn. Kinderen zijn natuurlijk dol op de Toblerone, de chocoladereep in de vorm van die berg. Kinderen kunnen spelen bij Sunnega, een bergmeer met trekpont, strand en waterrad. Met speciale steps kun je de paadjes in de bergen afcrossen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen. Tot 9 jaar gaan kinderen gratis mee in de veel baantjes. Neem bijvoorbeeld het treintje naar de Gornergraat of de kabelbaan naar Kleine Matterhorn. Bijzonder is ook de Charles Kuonen Hangbrug, de langste hangbrug voor voetgangers in de wereld.

Wandelen met kinderen en zicht op de Matterhorn (Foto: ©TVB Zermatt, Pascal Gertschen)
Wandelen met kinderen en zicht op de Matterhorn (Foto: ©TVB Zermatt, Pascal Gertschen)

Neuchâtel, de Jura

De bergen in de Jura zijn minder hoog en minder spectaculair. Ze zijn daardoor heel geschikt voor kleine kinderen. Met de familie ga je naar het Meer van Neuchâtel. Hier vind je stranden, picknickplaaten en fiets- en wandelpaden. Neuchâtel zelf heeft een promenade, haven en een kasteel. Maak een ritje in de furnicular of ga lekker shoppen. Iets verderop ligt Robella Val-de-Travers. Hier kun je met een kabelbaantje omhoog voor een ritje in de zomerrodelbaan, mountainbiken of mountainboarden (een soort snowboard op wieltjes). De Jura is ook bekend om de vele horlogemakerijen. Bezoek hiervoor La-Chaux-de-Fonds, een plaatsje dat zelf op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Zomervakantie tips