Wandelen Osttirol: naar de Jagdhausalm

Wandelen in Osttirol naar de Jagdhausalm

14 november 2019

door Yvonne in Wandelen

Wandelen in Osttirol, het minder bekende oostelijke deel van Tirol, is zeker de moeite waard! Bijzonder hieraan is dat Osttirol en West-Tirol gescheiden worden door Italië en de deelstaat Salzburgerland. Hierdoor is het een opzichzelfstaande vakantieregio. Wandelen deed ik hier in het Nationaal Park Hohe Tauern, om precies te zijn in het Defereggental. In dit dal vind je één van de oudste almdorpen van Oostenrijk: de Jagdhausalm. Je kunt deze alm bereiken via een mooie, relatief makkelijke wandeling. Lees er alles over in deze blog. 

Wandelen Osttirol: Parking Oberhaus - Jagdhausalm (2009 meter)

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 250 meter
Afstand 13 km
Ondergrond Grindpad, bospad, grindweg
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling Osttirol Jagdhausalm: parking Oberhaus

De wandeling naar de Jagdhausalm in Osttirol begint aan parking Oberhaus. Wie verblijft in Osttirol, rijdt eerst met de auto naar deze parking. Ga langs de Defereggental Landesstraße richting de Staller Sattel (grens met Italië). Aan parking Erlsbach sla je rechtsaf. Hier begint de (tol)weg richting parking Oberhaus. De weg is van mei t.e.m. oktober open voor auto's, maar niet elke dag. Vanaf half juni t.e.m. september betaal je hier tol. Je kunt de wandeling ook wat langer maken door de auto achter te laten aan het begin van de tolweg op parking Erlsbach, of een stukje verderop, op parking Patsch. De laatste parkeerplaats is Oberhaus. 

De wandeling naar de Jagdhausalm

  • Op de parking staat een groot opvallend bord van het Nationaal Park Hohe Tauern. Hier vind je allerlei informatie over de route en de omgeving. De wandeling begint voorbij dit bord. Links zie je een brug. Die steek je over. Hier wandel je over het wandelpad, links van het water. Wil je de route met de fiets of een kinderwagen afleggen? Dan blijf je rechts van het water en volg je de grindweg.
  • Ongeveer 1/3e van de route is bospad, wisselend van smal naar breed. Het pad gaat soms bergop, soms bergaf, maar het wordt nergens lastig. Af en toe zit er wel een smal stukje tussen.
  • Onderweg kom je hier allerlei informatieborden tegen met leuke weetjes over de natuur. Let ook op dat je de hekken overal goed sluit, zodat de koeien niet weg kunnen.
  • Op 1/3e van de route komt het pad samen met de grindweg, de rest van het pad loopt over de grindweg. Eigenlijk kan je hier maar één kant op, dat is gemakkelijk. Vanaf dit punt loopt het pad geleidelijk omhoog.
  • Op 2/3e van de route gaat het even wat steil omhoog. Maar wanneer je boven bent, word je beloond met een prachtig uitzicht over het dal.
  • Na een kwartiertje wandelen zie je de Jagdhausalm in het landschap verschijnen.
  • Het laatste stuk kun je op 2 manieren wandelen. Of je volgt de grindweg naar de Jagdhausalm, of je slaat rechtsaf op het wandelpad. Het wandelpad is korter, en mooier wandelen. Hier wordt het pad weer een beetje smaller, en hier en daar moet je over wat stenen klauteren.
  • Vlak voor de Jagdhausalm steek je via een brug het water over. Dan volg je nog 5 minuten het pad, waarna je aan je linkerkant een terras tegenkomt. Doel bereikt!
  • Tip: loop nog een stukje verder door naar het uitzichtpunt 'Pfauenauge'. Dit punt herken je aan het kruis dat je vanaf het dorp kunt zien. Het pad begint aan de andere kant van het dorp en gaat zo'n 10 à 15 minuten redelijk steil omhoog.

Wandelen in Osttirol met een gids

Tijdens de wandeling naar de Jagdhausalm, bevind je je in het grootste omheinde dennenbos van Centraal-Europa, in het Nationalpark Hohe Tauern. Dit nationale park heeft een aantal gidsen in dienst, die je alles kunnen vertellen over het park, de natuur en de dieren. Ook kun je samen met een gids naar de Jagdhausalm wandelen. Dit kan één dag per week, afspraak in St. Jakob im Defereggental. Het leuke is dat de gids de route kent en je alle geheimen kan vertellen over de fauna en flora. De tocht kost zo'n € 17,- voor volwassenen en € 11,- voor kinderen t.e.m. 14 jaar. 

Wandelen Osttirol Nationalpark Hohe Tauern
De wandelroute start aan dit bord
Osttirol waarschuwingshek dieren
Let op de dieren!
Wandelen Osttirol informatiebord
Onderweg kom je allerlei informatieborden tegen
Wandelen in Osttirol naar de Jagdhausalm
Prachtig wandelen! 
Wandelen in het Defereggental Osttirol
Op sommige stukken is het net alsof je niet in Oostenrijk bent...
Natuurlijke waterbron in Osttirol
Onderweg kom je voorbij allerlei waterbronnen
Oudste almdorp Jagdhausalm in Osttirol
Het laatste stukje naar de Jagdhausalm
Stenen huizen van de Jagdhausalm
De huizen van de Jagdhausalm zijn allemaal van steen gemaakt
Uitzichtspunt Defereggental Osttirol Oostenrijk
Uitzichtpunt Pfauenauge bereikt!
Uitzicht op de Jagdhausalm in Osttirol
Uitzicht op de Jagdhausalm vanaf de Pfauenauge

Zomervakantie tips