Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Osttirol: naar de Jagdhausalm

51238 - Wandelen Osttirol: naar de Jagdhausalm (2)

Wandelen in Osttirol, het minder bekende oostelijke deel van Tirol , is zeker de moeite waard! Bijzonder hieraan is dat Osttirol en West-Tirol gescheiden worden door Italië en de deelstaat Salzburgerland. Hierdoor is het een opzichzelfstaande vakantieregio. Wandelen deed ik hier in het Nationaal Park Hohe Tauern, om precies te zijn in het Defereggental. In dit dal vind je één van de oudste almdorpen van Oostenrijk: de Jagdhausalm. Je kunt deze alm bereiken via een mooie, relatief makkelijke wandeling. Lees er alles over in deze blog.

Wandelen Osttirol: Parking Oberhaus - Jagdhausalm (2009 meter)

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 250 meter
Afstand 13 km
Ondergrond Grindpad, bospad, grindweg
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling Osttirol Jagdhausalm: parking Oberhaus

De wandeling naar de Jagdhausalm in Osttirol begint aan parking Oberhaus. Wie verblijft in Osttirol, rijdt eerst met de auto naar deze parking. Ga langs de Defereggental Landesstraße richting de Staller Sattel (grens met Italië). Aan parking Erlsbach sla je rechtsaf. Hier begint de (tol)weg richting parking Oberhaus. De weg is van mei t.e.m. oktober open voor auto's, maar niet elke dag. Vanaf half juni t.e.m. september betaal je hier tol. Je kunt de wandeling ook wat langer maken door de auto achter te laten aan het begin van de tolweg op parking Erlsbach, of een stukje verderop, op parking Patsch. De laatste parkeerplaats is Oberhaus.

De wandeling naar de Jagdhausalm

  • Op de parking staat een groot opvallend bord van het Nationaal Park Hohe Tauern. Hier vind je allerlei informatie over de route en de omgeving. De wandeling begint voorbij dit bord. Links zie je een brug. Die steek je over. Hier wandel je over het wandelpad, links van het water. Wil je de route met de fiets of een kinderwagen afleggen? Dan blijf je rechts van het water en volg je de grindweg.
  • Ongeveer 1/3e van de route is bospad, wisselend van smal naar breed. Het pad gaat soms bergop, soms bergaf, maar het wordt nergens lastig. Af en toe zit er wel een smal stukje tussen.
  • Onderweg kom je hier allerlei informatieborden tegen met leuke weetjes over de natuur. Let ook op dat je de hekken overal goed sluit, zodat de koeien niet weg kunnen.
  • Op 1/3e van de route komt het pad samen met de grindweg, de rest van het pad loopt over de grindweg. Eigenlijk kan je hier maar één kant op, dat is gemakkelijk. Vanaf dit punt loopt het pad geleidelijk omhoog.
  • Op 2/3e van de route gaat het even wat steil omhoog. Maar wanneer je boven bent, word je beloond met een prachtig uitzicht over het dal.
  • Na een kwartiertje wandelen zie je de Jagdhausalm in het landschap verschijnen.
  • Het laatste stuk kun je op 2 manieren wandelen. Of je volgt de grindweg naar de Jagdhausalm, of je slaat rechtsaf op het wandelpad. Het wandelpad is korter, en mooier wandelen. Hier wordt het pad weer een beetje smaller, en hier en daar moet je over wat stenen klauteren.
  • Vlak voor de Jagdhausalm steek je via een brug het water over. Dan volg je nog 5 minuten het pad, waarna je aan je linkerkant een terras tegenkomt. Doel bereikt!
  • Tip: loop nog een stukje verder door naar het uitzichtpunt 'Pfauenauge'. Dit punt herken je aan het kruis dat je vanaf het dorp kunt zien. Het pad begint aan de andere kant van het dorp en gaat zo'n 10 à 15 minuten redelijk steil omhoog.

Wandelen in Osttirol met een gids

Tijdens de wandeling naar de Jagdhausalm, bevind je je in het grootste omheinde dennenbos van Centraal-Europa, in het Nationalpark Hohe Tauern. Dit nationale park heeft een aantal gidsen in dienst, die je alles kunnen vertellen over het park, de natuur en de dieren. Ook kun je samen met een gids naar de Jagdhausalm wandelen. Dit kan één dag per week, afspraak inSt. Jakob im Defereggental. Het leuke is dat de gids de route kent en je alle geheimen kan vertellen over de fauna en flora. De tocht kost zo'n € 17,- voor volwassenen en € 11,- voor kinderen t.e.m. 14 jaar.

51238 - wandelen osttirol nationalpark hohe tauern (2)
De wandelroute start aan dit bord
51238 - osttirol waarschuwingshek dieren (3)
Let op de dieren!
51238 - wandelen osttirol informatiebord (2)
Onderweg kom je allerlei informatieborden tegen
51238 - wandelen osttirol jagdhausalm (2)
Prachtig wandelen!
51238 - wandelen defereggental osttirol (2)
Op sommige stukken is het net alsof je niet in Oostenrijk bent...
51238 - natuurlijke waterbron osttirol (2)
Onderweg kom je voorbij allerlei waterbronnen
51238 - oudste almdorp jagdhausalm osttirol (3)
Het laatste stukje naar de Jagdhausalm
51238 - stenen huizen jagdhausalm (3)
De huizen van de Jagdhausalm zijn allemaal van steen gemaakt
51238 - uitzichtspunt defereggental osttirol oostenrijk (3)
Uitzichtpunt Pfauenauge bereikt!
51238 - uitzicht jagdhausalm osttirol (3)
Uitzicht op de Jagdhausalm vanaf de Pfauenauge
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.