Skip to navigation Skip to main content

9 tips om de koude wintermaanden door te komen

Ijsblokken Meer

Het is alweer januari! De tijd gaat snel, voor je het doorhebt is de koudste periode van het jaar alweer voorbij. Uiteraard is het voordeel hiervan dat de volgende zomervakantie in de bergen dan weer dichterbij komt. Maar, eerst moeten we de koude wintermaanden door. Voor de een betekent dit sneeuw, pistes, winterwandelen en après-ski, maar voor de ander is het niet meer dan kou en nattigheid. Voor deze personen heb ik een aantal tips om de wintermaanden door te komen op een rij gezet.

1. Ga wandelen of fietsen in de Nederlandse heuvels

In de herfst- en wintermaanden kun je natuurlijk ook gaan wandelen op de dagen dat de zon schijnt. De regenachtige dagen zijn perfect voor het plannen van je wandeling. En wil je toch een beetje het berggevoel ervaren? Ga dan eens een dag wandelen op de Vaalserberg, de Sallandse Heuvelrug, de, Posbank of de Holterberg. Ook in de duingebieden vind je veel hoogteverschil en mooie wandelroutes.

Duinen Sneeuw Nederland

2. Opwarmen en ontspannen in de sauna

Ga een heerlijk dagje naar de sauna! Genoeg keus in Nederland aan grote spa & wellness centra en kleine sauna's. Fijn een dagje ontspannen in de Finse Sauna, kleurentherapiesauna, muzieksauna, het Turks stoombad, bubbelbad of baantjes trekken in het zwembad. En voor het echte berggevoel raad ik je een haardvuursauna aan. Droom bij het warme, knapperende vuur even heerlijk weg naar alle mooie bestemmingen in de bergen.

3. Breng de berghutsfeer in huis

Ga jij voorlopig nog niet naar de bergen, dan haal je de bergen toch gewoon in huis? Ook in Nederland zijn er genoeg leuke accessoires te vinden waarmee je jouw huis kunt omtoveren tot berghut. Die ene saaie muur waar je al jaren wat mee wilt, wat dacht je van een houten wand ervan maken? Haal verder allerlei houten hartjes, zachte (nep)vachten en een geblokt tafelkleed in huis. Misschien heb je nog mooie foto's van jouw vakantie in de bergen die je aan de muur kunt hangen?

Tuinhout
© Spalder Media Group

4. Kook de lekkerste berggerechten thuis

Want wie heeft er nou geen zin in een lekker gerecht uit de Alpen? Op Indebergen vind je tal van bergrecepten. Kies er één (of meerdere) uit en ga ermee aan de slag! Nodig vrienden en/of familie uit en geniet met z'n allen van jouw heerlijke berggerecht. Niks lekkerder dan een warme kom Goulashsoep, kaasfondue, Croûte au Fromage of Kaiserschmarrn.

Tiroler Gröstl

5. Kijk gave bergfilms

De keuze is reuze. Lekker op de bank met een kom Goulashsoep of een stukje Apfelstrudel een gave bergfilm kijken. Filmtips: The Dawn Wall, Fall, Brokeback Mountain, Cliffhanger, The Sound of Music of..... Heb je meer zin in wat kortere video's? Bekijk dan de afleveringen van 'In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’. Tip: ga in januari 2024 naar het European Outdoor Film Tour (EOFT) in Utrecht, Rotterdam, Haarlem of Groningen, en bekijk de mooiste outdoorfilms.

6. Lees een boek of magazine over de bergen

Er zijn niet alleen genoeg films over de bergen te bekijken, je kunt ook een boek lezen dat zich afspeelt in de bergen. Denk hierbij aan de boeken van Paolo Cognetti (De acht bergen en De buitenjongen), Tussen twee werelden van Franco Faggiani, Heimweeland van Kati Naumann, Broeder Ezel van Liesbeth Goedbloed en Winternacht van Suzanne Vermeer. Ook het Indebergen Magazine is heerlijk om door te bladeren tijdens een koude winterdag.

In De Bergen Magazine 2

7. Doe inspiratie op voor je volgende vakantie in de bergen

Daarvoor zit je op Indebergen.nl natuurlijk op het juiste adres. Ontdek de mooiste bestemmingen in OostenrijkDuitslandFrankrijkItalië en Zwitserland. Bekijk ook onze wandeltips en lees onze reisverhalen.

8. Maak een fotoalbum van je vorige reis

Je hebt vast nog wel een berg mooie foto's liggen van je laatste reis, of reizen? Zo'n regenachtig herfst- of winterweekend is ideaal voor het maken van een mooi fotoalbum.

9. Zoek je fiets- en wandelkleding uit

Tijd om de kast uit te spitten! Dat ene shirt wat toch niet zo lekker zit, of die broek die nu wel echt versleten is? Gooi oude spullen weg en kijk vast voor nieuwe wandel- en fietskleding voor volgend jaar, bijvoorbeeld bij de seizoensaanbiedingen van Bever.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.