Skip to navigation Skip to main content

Wiegensee: Natura 2000-gebied in Montafon/Vorarlberg

50420 - Wiegensee: Natura 2000-gebied in Montafon/Vorarlberg (2)

Tijdens je zomervakantie in het Montafon moet je zeker een uitstapje maken naar de Wiegensee. Dit meer ligt boven Partenen, op een hoogte van zo'n 1900 meter. Het bijzondere aan dit stuwmeer is dat het is ontstaan door planten en niet is aangelegd door mensen. De Wiegensee maakt onderdeel uit van een beschermd natuurgebied en is een must-see tijdens een wandelvakantie in Montafon/Vorarlberg.

Uniek natuurgebied

Natura 2000 is de naam voor natuurgebieden die worden beschermd vanuit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. De Wiegensee is zo'n gebied en er wordt alles aan gedaan om de bijzondere flora & fauna te behouden. Het moeraslandschap rond de Wiegensee is uniek. Vrijwel nergens anders in Europa is er een dergelijk hooggelegen natuurgebied, met watervasthoudende grond en veel neerslag.

50420 - wandelen naar de wiegensee (2)
(Foto: © Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH)
(Foto: © Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH)

Stuwdam gevormd door planten

Het bijzondere aan het Wiegensee stuwmeer, is dat de dam gevormd is door planten en niet gebouwd is door mensen. De vaste oever is haast niet te onderscheiden van het plantendek dat hier op en onder het water groeit. Het plantendek is zo compact, dat het een stuwdam vormt. Pas wanneer er gewicht op komt, beginnen deze te golven en merk je dat het geen oever is. De planten die hier groeien zijn bijzonder kwetsbaar en essentieel voor de leefomstandigheden van dit unieke natuurgebied.

Wandelen rond de Wiegensee

Als vakantieganger heb je de kans om de unieke natuur rond de Wiegensee zelf te ervaren. Na met de Tafamuntbahn vanuit Gaschurn-Partenen richting de berg te zijn gegaan, kun je bij het bergstation starten aan een wandeling. Vanaf hier wandel je gestaag omhoog richting het meer. Na je te hebben verwonderd over de bijzondere Wiegensee, ga je via een glooiende route naar de Alpe Verbella. Hier kun je genieten van een welverdiende pauze en de lokale Montafoner Sura Kees. Na op krachten te zijn gekomen wandel je via alpenweiden en dichtbegroeide bossen naar Ganifer en Partenen. Onderweg zie je ook nog een tweede dam, de kunstmatig aangelegde stuwdam van het Kops meer.

Wandelroute Wiegensee

Duur 6 - 6,5 uur (wandeltijd 5 - 5,5 uur)
Hoogtemeters 520 meter
Afstand n.b.
Ondergrond Onverhard
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
50420 - eten bij de wiegensee (2)
(Foto: © Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH)

1161 kilometer aan wandelpaden in het Montafon

Het Montafon ligt in het westen van Vorarlberg en beschikt over maar liefst 1161 kilometer aan wandelpaden. De drie bergketens, Rätikon, Silvretta en Verwall zijn de grote blikvangers in dit veelzijdige gebied. Net zo veelzijdig als de regio zelf, zijn de wandelroutes. Wandel over groene Alpenweides, door dichtbegroeide bossen, van berghut naar berghut en beklim de hoogste toppen. Voor wie graag met een gids op pad gaat is er het BergePLUS gastenprogramma. Zo kun je gaan wandelen met imker Harry, op de Gauertaler AlpkulTour meer over de lokale kunst te weten komen en met gids Gerlinde Manz-Christ naar de Wiegensee. Klik hier voor meer informatie over het Natura 2000-gebied Wiegensee >

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.