Skip to navigation Skip to main content

15 lekkere gerechten uit de Alpen die je gegeten moet hebben

16806 - 15 lekkere gerechten uit de Alpen die je gegeten moet hebben (2)

Tijdens je vakantie in de bergen geniet je niet alleen van een prachtige wandeling of fietstocht en het prachtige uitzicht. Je bent hier ook om te genieten van de lokale specialiteiten uit de keuken. Dat men in de Alpen goed kan koken, is inmiddels ook ruimschoots bewezen. Wat is een goede start van de dag zonder roerei of een bakje zelfgemaakte yoghurt met verse frambozen of aardbeien? En ‘s avonds mag een Wiener Schnitzel, die door zijn grootte meer op tafel ligt dan op je bord, natuurlijk ook niet ontbreken! Dit is slechts een kleine greep uit wat de keuken in de Alpen te bieden heeft. In dit blog zetten we 15 lekkere gerechten uit de Alpen op een rijtje. Loopt jou het water al in de mond?

#1. Wiener Schnitzel

Deze nummer 1 is waarschijnlijk het meest gegeten gerecht tijdens een vakantie in de Alpen. Er is dan ook weinig dat kan tippen aan een Wiener Schnitzel met Preiselbeere en citroen. Deze favoriet met een portie goudgele friet (en mayo;-)) vind je bijna in elk restaurant wel op de menukaart.
Hier vind je het recept van Wiener Schnitzel >

16806 - gerechten uit de alpen wiener schnitzel (2)
De klassieker in de Alpen is toch wel de Wiener Schnitzel mit Pommes

#2. Goulash met knödel

Het volgende gerecht smaakt misschien wel het best op koudere dagen, als lunch of diner in een kleine berghut. Al vroeg in de ochtend staan de pannen goulash te pruttelen op het vuur, voordat de eerste borden rond het middaguur tevoorschijn komen. Genieten!

#3. Alpenmacaroni

Alpenmacaroni of Älplermakkaroni is een klassiek recept uit de Zwitserse Alpen. Dit is een pasta-aardappelgerecht uit de oven met veel kaas, ham en spek. Een machtige schotel met de nodige koolhydraten die je goed kunt gebruiken tijdens het wandelen of een flinke klim op de fiets.

#4. Würstel mit Brot

In de Alpen staan er veel soorten worst op het menu, lekker met of juist zonder brood. Je kunt ze vaak bestellen met een vers kaiserbroodje of zuurdesembrood, mosterd en soms ook mierikswortel. Würstel mit Brot is ideaal als tussendoortje of lunch.

#5. Käsespätzle

Käsespätzle, ook wel Kasnocken genoemd, is een pastagerecht met kaas, maar echt heel veel kaas, en gebakken uitjes. De smaak van dit gerecht wordt bepaald door de regio waar je zit en welke kaas men in het restaurant gebruikt. Net zoals de Alpenmacaroni, geeft Käsespätzle ook genoeg energie om daarna weer op pad te gaan.

16806 - kasespatzle (2)
Favoriet bij kaasliefhebbers: Käsespätzle

#6. Zelfgemaakte yoghurt met verse vruchten

Meestal staat dit op het menu bij de kleine almboerderijen op de berg. Dagelijks maken ze hier zelf verse, romige yoghurt, die ze serveren met vers fruit, zoals frambozen of bosvruchten. En, als je toch op de alm bent, kun je ook meteen de bergkaas proeven als ze die hebben!

#7. Kaasfondue

Ook kaasfondue is een echt Alpengerecht en heerlijk om te bestellen als je gezellig met familie of vrienden bent. Lekker in het zonnetje op het terras of knus binnen in een berghut. Let erop dat je je broodje niet verliest in de pan, anders moet je misschien afwassen of trakteren…

#8. Tiroler Gröstl

Gerechten uit de Alpen zijn vaak heerlijke stevige maaltijden, zo ook Tiroler Gröstl. Deze wordt vaak in een warm zwart pannetje geserveerd. Dit pannetje zit vol lekkers zoals gebakken aardappels, ui, vlees (spek en/of rundvlees) en een spiegelei. Wie 's avonds ook nog uitgebreid moet eten, kan beter iets luchtigers nemen tijdens de lunch...
Recept Tiroler Gröstl >

16806 - grostl in oostenrijk (2)
Heerlijk pannetje Gröstle!

#9. Gebakken forel

Tijdens je zomervakantie in de bergen ligt het meer voor de hand dat je aan één van de eerdere recepten uit dit rijtje denkt. Maar toch verdient gebakken vis ook een plekje in ons lijstje van gerechten die je gegeten moet hebben als je in de Alpen van je vakantie geniet. Dat komt namelijk omdat men hier veelvuldig op (zalm)forel vist in de meren. Wanneer je gebakken forel bestelt, krijg je hier meestal piepers en een frisse salade bij. Klinkt zeker niet verkeerd op een warme zomerdag, toch?

#10. Kaiserschmarrn

Nog zo'n typische Oostenrijkse klassieker: Kaiserschmarrn. Deze in stukken gesneden pannenkoek, met of zonder rozijnen, wordt bestrooid met poedersuiker en geserveerd met appelmoes. De kleine pannenkoekjes, zoals kinderen ze ook wel noemen, kun je zowel in de middag als 's avonds eten. Wist je trouwens dat deze lekkernij ook vaak in het Italiaanse Zuid-Tirol op de kaart staat?
Bekijk hier het recept van Kaiserschmarrn >

16806 - kaiserschmarrn op het terras (2)
Kaiserschmarrn smaken natuurlijk extra lekker op het terras van een berghut!

#11. Croûte

Croûte is een specialiteit die vooral op het menu staat in Frankrijk en Zwitserland. Croûte au Fromage is de bekendste versie van dit gerecht en bestaat uit een dikke plak boerenbrood met kaas uit de pan. Vaak worden er nog meerdere ingrediënten, zoals witte wijn, aan toegevoegd.

#12. Tartiflette

Een aanrader uit de Franse Alpen is Tartiflette! Dit gerecht uit de Haute Savoie-streek komt uit de oven en staat bol van smaak. Het wordt bereid met aardappel, reblochon (kaas), spek, ui en crême fraiche. Daarnaast wordt er bij Tartiflette meestal een simpele salade geserveerd.

#13. Apfelstrudel

Bij de koffie, als lunch, tussendoor of als toetje, Apfelstrudel kan altijd! En dan natuurlijk het liefst nog warm uit de oven en met een flinke dot slagroom of zwemmend in de vanillesaus. Hmmm!

16806 - apfelstrudel met slagroom (2)
Wie kan hier nou nee tegen zeggen?
Wie kan hier nou nee tegen zeggen?

#14. Rösti

Samen met de kaasfondue behoort Rösti met zekerheid tot de bekendste gerechten die te vinden zijn op de menukaart in Zwitserland. Je vindt het in bijna elke berghut, maar ook in 'gewone' restaurants is rösti als hoofd- of bijgerecht te bestellen. Rösti bestaat uit aardappel gecombineerd met bijvoorbeeld vlees, kaas of ei.

#15. Raclette

We sluiten het lijstje met gerechten uit de Alpen af met Raclette. Dit recept is eveneens uit Zwitserland afkomstig, uit het kanton Wallis. Het Franse woord Racler betekent schrapen, en dat is precies wat bij dit gerecht gebeurt. De kaas wordt verwarmd voor een vuur of grill en vervolgens schraap je hier een stuk af. De gesmolten kaas eet je met brood of aardappels. Lekker en gezellig!

Zomer Auteur2

Over Lucas

Lucas is gek op de bergwereld en alles wat daarbij hoort. Hij houdt van de vele mooie uitzichten, geniet van de natuur en strijkt graag neer op een terras. Met een enorme schnitzel en een biertje voor z'n neus, natuurlijk!