De 10 lekkerste gerechten uit de Alpen

De 10 lekkerste gerechten uit de Alpen

27 augustus 2018

door Florien in Algemeen

Een vakantie naar de Alpen betekent niet alleen genieten van cultuur, natuur en activiteiten, maar ook van lekker eten. Elk land, streek en dal heeft zo z'n eigen specialiteiten die je kunt proeven. Of het nou in een berghut is of in een restaurant in het dorp, in de Alpen kun je ontzettend lekker eten! In dit weblog heb ik een aantal hele lekkere gerechten uit de Alpen op een rijtje gezet. Stuk voor stuk de moeite waard om te proeven.

#1. Kaiserschmarrn

Als we het hier op de redactie van Indebergen over de lekkerste gerechten uit de Alpen hebben, dan wordt Kaiserschmarrn meteen genoemd. Kaiserschmarrn heeft iets weg van een in stukjes gesneden pannenkoek. Het deeg is luchtig en wordt zowel met als zonder rozijnen gemaakt. Het gerecht wordt geserveerd met poedersuiker, appelmoes of vruchtencompote.

Pannetje met Kaiserschmarrn in een berghut in Ischgl

#2. Tiroler Gröstl

Na een stevige wandeling smaakt een bordje Tiroler Gröstl ontzettend lekker. Deze voedzame maaltijd bestaat uit gebakken aardappelen met spekjes en/of rundvlees en een spiegelei. Heerlijk om weer even helemaal op krachten te komen! En of je daarna snel weer honger zult hebben? Absoluut niet.

Een pannetje met Tiroler Gröstl in een berghut in Saalbach

#3. Käsespätzle

Ben je gek op kaas? Dan mag een bordje Käsespätzle zeker niet ontbreken. Deze stevige maaltijd is ontzettend voedzaam en vaak ook prima om samen te delen! Käsespätzle is een soort pastagerecht met heel, heel, heel veel kaas. Vaak geserveerd met een frisse salade.

Een pannetje met Käsespätzle in een berghut in Saalbach met een salade

#4. Rösti

Een typisch Zwitsers gerecht is Rösti. Rösti is een soort pannenkoek, gemaakt van geraspte aardappel en ui. Vaak geserveerd met vlees, ei of kaas. Het gerecht staat bij veel berghutten op de menukaart, maar is ook in de restaurants in de dalen te bestellen.

Een pannetje gevuld met Rösti en een spiegeleitje

#5. Kaasfondue

Denk je aan Zwitserland, dan denk je al snel aan kaasfondue. Dit traditionele gerecht vindt haar oorsprong in het land en is bijna overal te bestellen. Het is heerlijk om samen een pannetje te delen na een flinke wandel- of fietstocht. Lekker dopen met brood of groenten in een warme kaasmassa. Er bestaat bijna niks beters…

Kaasfondue eten met brood
(Foto: © Pixabay)

#6. Bratwurst met brood of zuurkool

Braadworst wordt in meerdere Alpenlanden geserveerd. Je hebt pas echt geluk als je in een restaurant of berghut komt waar men de worst helemaal zelf maakt. Je kunt vaak kiezen tussen brood of zuurkool. Mijn tip? Kies voor die heerlijke zelfgemaakte zuurkool!

Braadworst met zuurkool en gebakken aardappeltjes in Zuid-Tirol

#7. Knödel

Knödels, vaak ook beschreven als dumplings, vind je in de Alpen in allerlei soorten en maten. Zoet of hartig, ze zijn allemaal te bestellen. Vooral in Zuid-Tirol en Oostenrijk staat dit deeggerechtje veelvuldig op de menukaart. Voor welke variant je ook kiest, lekker eten is gegarandeerd!

Knödel in Italië met een frisse koolsalade

#8. Croziflette

Croziflette is een Frans gerecht en een variant op de traditionele Tartiflette. Het verschil is dat er in dit recept geen aardappel wordt gebruikt, maar pasta. Uiteraard bestaat Croziflette uit veel kaas en room, dus je zit gegarandeerd vol als je je bordje leeg hebt.

Croziflette met salade in een restaurant in Frankrijk

#9. Goulashsoep

Heb je niet zo’n trek in een zware maaltijd vol met kaas of pasta? Dan is Goulashsoep een goed alternatief. Deze heerlijke soep komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar is helemaal ingeburgerd in Oostenrijk. Ideaal als lunch.

Goulashsoep met brood in een berghut in Fieberbrunn

#10. Apfelstrudel

In de Alpenlanden kun je de lekkerste zoetigheden proeven. Stap een boulangerie of konditorei binnen en laat je verwennen met heerlijke taartjes. Eén van onze favorieten is Apfelstrudel. Het is eigenlijk een nagerecht, maar ook bij de koffie smaakt dit appelgebakje heerlijk. Uiteraard met vanillesaus en een dikke toef slagroom.

Apfelstrudel in een berghut in Saalbach

Wat is jouw favoriete gerecht uit de Alpen?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips