Skip to navigation Skip to main content

Schneeberg: de hoogste berg van Niederösterreich

16716 - Schneeberg: de hoogste berg van Niederösterreich (2)
© Niederösterreich Werbung/ Andreas Jakwerth

Niet ver van de Oostenrijkse hoofdstad ligt de Schneeberg, die daarom ook wel als de huisberg van Wenen wordt bestempeld. Dit hoge bergmassief torent boven alle andere toppen van de Weense Alpen uit en is vanaf een afstand gemakkelijk herkenbaar. Tijdens heldere dagen kun je vanaf de berg zelfs de stad zien liggen. De Schneeberg biedt eindeloze wandelmogelijkheden en routes voor ieder niveau. Ook liggen er op de flanken tal van berghutten om te genieten van het uitzicht en de lokale keuken. In dit weblog alles over de Schneeberg, de hoogste berg van Niederösterreich.

Schneeberg: de ‘tweeduizender’ vlakbij Wenen

De Schneeberg maakt onderdeel uit van het Rax-Schneeberg groep in Niederösterreich en heeft diverse titels op z’n naam staan. Met een lengte van 2067 meter is het de hoogste berg van Niederösterreichs en tevens is het de meest noordoostelijke ‘tweeduizender’ van de Alpen. De top van de berg staat bekend als ‘Klosterwappen’. Sinds 1897 kunnen wandelaars hier dankzij de Schneebergbahn een hoogte van 1800 meter bereiken. De Schneeberg is één van de huisbergen van Wenen en in 1873 werd hier een waterleiding aangelegd om de hoofdstad voor het eerst van schoon drinkwater te voorzien.

16716 - alpenweides schneeberg niederosterreich (2)
De perfecte plek voor een picknick (Foto: © Wiener Alpen/ Franz Zwickl)

Wandelen op de Schneeberg

Vanaf het bergstation van de Schneebergbahn loopt een wandeling richting het ‘Klosterwappen’. Deze plateauwandeling staat garant voor prachtige uitzichten en is met een lengte van 7,5 kilometer en 300 hoogtemeters vrij pittig. Voor de wandelroute Hochschneeberg/Klosterwappen dien je twee tot drie uur te rekenen. Een geliefd doel onder wandelaars is ook de Edelweißhütte, waarvoor je 15 kilometer dient af te leggen in combinatie met 1100 hoogtemeters. Hiervoor dien je zeven tot acht uur te rekenen.

Rond de Schneeberg wandelen op de Grafensteig

Op de Schneeberg heb je een ruime keus aan wandelroutes en klimroutes, maar ook de zuidelijke en noordelijke ‘Grafensteig’ zijn zeer geliefd. Beide wandelroutes lopen rond de Schneeberg op een hoogte van ongeveer 1300 meter. De zuidelijke Grafensteig start bij de Kienthaler Hütte en eindigt bij station Baumgartner, de noordelijke Grafensteig heeft hetzelfde startpunt en heeft als eindpunt de Edelweißhütte.

16716 -  (2)
Uitzicht vanaf de top van de Schneeberg (Foto: © Niederösterreich Werbung/ Andreas Jakwerth)

Een tochtje met de Schneebergbahn

Je doet er ongeveer 40 minuten over om vanuit het dal met de Schneebergbahn richting het eindstation te gaan. De lijn is sinds 1897 in gebruik en is één van de drie overgebleven tandradbanen van Oostenrijk. Vanaf Puchberg am Schneeberg trekt het treintje zich omhoog richting een hoogte van 1796 meter en daarmee het hoogste station van Oostenrijk. De Schneebergbahn overbrugt een hoogte van 1200 meter en de maximale stijging bedraagt 19,7%. Met een lengte van 9,7 kilometer is de Schneebergbahn tevens de langste tandradbaan van Oostenrijk. Op het traject rijden twee treinen, de nostalgische stoomtrein en de wagonnetjes met salamander motief.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.